folder Tahribat.com Forumları
linefolder Eğitim & Ödev & Bilimsel Döküman
linefolder Galat İ Meşhur Lugat İ Fasihadan Evladır

Galat İ Meşhur Lugat İ Fasihadan Evladır

1. KısayolKısayol reportŞikayet pmÖzel Mesaj
    karatahta
    karatahta's avatar
    Erkek

galat-ı meşhur lügat-ı fasihten evladır

galat-i meshur lugât-i fushadan evladır

lugât-i fasihden yegdir galat-i meşhur

galat-i meşhur fasihi mehcurdan evladır

galat-i meşhur lugat-i fasihadan evladır

Bu cümleler ne anlama gelmektedir?

Manası şudur ; Çokça bilinen yanlışlar,azca bilinen doğrulardan daha makbuldür 

Örneklersem daha iyi anlaşılır;

Eşkiya sözcüğü mesela. Şaki arapçada yol kesen anlamındadır. Eşkiya ise, şakinin çoğuludur. Ama biz "Eşkiyalar" demekteyiz.Dolayısıyla "Eşkiyalarlar" anlamı oluşmaktadır.

Ateş olsa cürmü kadar yer yakar cümlesi ; bu sık kullanılan yanlış kullanımdır. Cürüm "suç-hata" demektir. Oysa doğru kullanımı "Ateş olsa cirmi kadar yer yakar olmalı" çünkü cirim "hacim-ebat-kaplanılan yer" manasına gelir.

Zürafanın düşkünü, beyaz giyer kış günü cümlesi ; bu da sık kullanılan yanlışlardan biridir. Olayın hayvan olan zürafayla bir alakası yoktur tabi ki. Doğrusu zürafa değil "zürefadır"  Zürefa "zarifin çoğuludur"

Göz var, nizam var ; doğrusu göz var izan vardır.

Ana gibi yar, Bağdat gibi diyar olmaz. Burada eminim çoğumuz, anne gibi bir sevilen kişi olamayacağını düşünmüştür. Ancak işin aslı, "Ana" adında bir uçurumdur. Bu uçurum heyecan veren, korkutan bir uçurumdur, zamanında Bağdat da heyecan veren bir şehirdir.

Günümüzden örnek vermek gerekirse de "mp3" ün okunmasıdır. Eminim çoğumuz "em-pe-üç" olarak okumaktayız. Doğru okunuşu ya "em-pi-three" olmalıdır ya da "me-pe-üç"

Çekil,Önümden Çekil...
  2. KısayolKısayol reportŞikayet pmÖzel Mesaj
    Meliksah
    Meliksah's avatar
    Erkek

"evlat" sözcüğü de öyle.  tekili  "Veled",  çoğulu "Evlad" ...  birçok sözcük var buna örnek.

aa iyi olmuş lan. güncelleme yapayım imzaya bi ara :W
  3. KısayolKısayol reportŞikayet pmÖzel Mesaj
    ltcelik
    ltcelik's avatar
    Erkek

serbest = başı bağlı, bağımlı

Din Kitaplarını Okuyup Anlayana Ateist, Okuyup Anlamayanlara "dindar" denir... Nikola TESLA.. ben mi? Ne okurum ne anlarım... Kendi kendime de uyuz oluyorum ama olamıyorum.. "Ama efsaneyi çıkarıp atarsan ve yaptıkları eylemlere bakarsan... ..Jedi'ların mirası başarısızlıktır. İkiyüzlülüktür, kibirdir."
  4. KısayolKısayol reportŞikayet pmÖzel Mesaj
    Tekken'deki Eddy
    Prometheus
    Prometheus's avatar
    Erkek

şaşkınım

bu örneklerin çoğaştılması ve yanlışlarımı düzeltmek beni mutlu edecektir

________ inspired by love and guided by knowledge _______
Toplam Hit: 2368 Toplam Mesaj: 4