Garanti Süresince Servislerde Sürünmeye Son
-
Bir çoğumuzun haberinin olmadığı bir değişiklik yapılmış, bilgilendirmek istedim..
Geçtiğimiz Cuma Resmi Gazetede yayınlanarak yürürlüğe giren Garanti Belgesi Yönetmeliği’ni değerlendiren Tüketiciler Birliği Genel Başkan Vekili Hatice Saadet Kalyoncu “Arızanın tekrarının tüketiciye seçimlik haklarını kazandırması artık tüketicilerin servislerde sürünmesini engelleyecek güzel bir değişim” dedi.
Bilindiği üzere, tüketici ayıplı bir mal satın aldığında, seçimlik haklarından biri olan ücretsiz onarım hakkını kullanabilmektedir. Bu durumda tüketici, işçilik masrafı, değiştirilen parça bedeli ya da başka herhangi bir ad altında hiçbir ücret ödemeksizin malın onarımını yaptırabilir. Önceki yönetmelikte; tüketicinin onarım hakkını kullanmasına rağmen malın tüketiciye teslim edildiği tarihten itibaren, garanti süresi içinde kalmak kaydıyla, bir yıl içerisinde en az dört defa veya imalatçı-üretici ve/veya ithalatçı tarafından belirlenen garanti süresi içerisinde altı defa arızalanma olduğunda, tüketici malın ücretsiz değiştirilmesini, bedel iadesi veya ayıp oranında bedel indirimi talep edebiliyordu. Tüketici servis hizmeti almasına rağmen şikayeti devam ediyorsa, 3 kez daha servis hizmeti almadan malı değiştirme veya para iadesi isteme hakkına sahip değildi. Bu da tüketicinin servislerde sürünmesine sebep oluyordu.
Yeni yönetmelikte bu bir yıl içinde dört, garanti süresince (asgari iki yıl) altı defa arıza-lanma şartı kaldırıldı. Tüketici onarım hakkını kullandıktan sonra, aldığı ürün garanti süresince tekrar arızalanırsa, malın bedel iadesini, ayıp oranında bedel indirimini veya imkân varsa malın ayıpsız misli ile değiştirilmesini satıcıdan talep edebilecek. Yasada da yer alan bu yeni düzenlemeyle; artık onarım hakkını kullanan tüketiciler tekrar tekrar servislerin insafına terk edilmeyecek, sürekli arıza yapması nedeniyle maldan faydalanamama gibi bir sıkıntıyı artık yaşamayacaklar. Onarım hakkını kullanan Tüketici, aldığı üründe yeniden bir arıza yaşarsa, arızanın tespitiyle para iadesi, değişim veya bedel indirimi isteyebilir ve satıcı, üretici ve ithalatçı, tüketicinin bu hakkını kullanmasından müteselsilen sorumludur. Bu sorumluluk tamir için gereken azami sürenin aşılması durumunda da geçerlidir. Tüketici, para iadesi isterse derhal; malın ayıpsız misli ile değiştirilmesini isterse, azami otuz iş günü içerisinde, bu talebi yerine getirilmek zorundadır.
Hatice Saadet Kalyoncu
Tüketiciler Birliği Genel Başkan V.
Kaynak: www.tuketiciler.org
-
Özet:
Tüketici, para iadesi isterse derhal; malın ayıpsız misli ile değiştirilmesini isterse, azami otuz iş günü içerisinde, bu talebi yerine getirilmek zorundadır
zeybekustasi tarafından 19/Tem/14 19:26 tarihinde düzenlenmiştir -
Her ne kadar güzel bir haber gibi gözüksede acısı gene tüketiciden çıkacak.Amerika'da elektronik ürünlere 1 yıl garanti veriliyor, eğer daha fazla garanti süresi isterseniz + para ödeniyor diye biliyorum.Firmalar garanti süresince oluşacak sorunlardan gelen zararları bir şekilde çıkarmak zorunda.Buda ürünlerin fiyatına yansıyor.
Ayrıca her türlü kullanıcı hatası der geçerler rahat olun o konuda.
mkyb tarafından 19/Tem/14 19:27 tarihinde düzenlenmiştir -
resmi gazete linki var mı hocam?
benim telefon mayis ayında arizalandi, kendiliğinden kapaniyodu. neyse formatladilar verdiler 2 ay sonra yine aynı ariza, bu ayin 7 sinde verdim ancak hala geri donus olmadı. Şimdi ben bu yazdigina istinaden telefonun yenisini veya ücret iadesini isteyebilir miyim?
-
Mustafa bunu yazdı
Her ne kadar güzel bir haber gibi gözüksede acısı gene tüketiciden çıkacak.Amerika'da elektronik ürünlere 1 yıl garanti veriliyor, eğer daha fazla garanti süresi isterseniz + para ödeniyor diye biliyorum.Firmalar garanti süresince oluşacak sorunlardan gelen zararları bir şekilde çıkarmak zorunda.Buda ürünlerin fiyatına yansıyor.
Ayrıca her türlü kullanıcı hatası der geçerler rahat olun o konuda.
Hocam ben öyle düşünmüyorum bazen garanti adı altdında deli oluyorsunuz.1 yıl garantisi olsun + para veririm ben yeterki adam gibi işlerini yapsınlar bir telefonum vardı sürgülü kapak Samsung Telpa garantili belki abartısız 10 defa yollamışımdır ben arızalı diyorum adamlar sorun yok diyor bu bahsedilen düzenleme o zaman olsa o Telpayı öttürürdüm kullanıcı hatası olayını servisler yapamaz hocam o dediğin dandik modellerde olan bişi şimdi servislerin işi daha zor olacak firmalar adam gibi işinizi yapın diye baskı uyulayacak sonuçda Teknik Servise girmiyor sadece Sağlayıcı firmayada giriyor bu garantili tamir yada değişimler yani sonuçda firma servise adam gibi işini yap diyecek yapamazsa ya yeni cihaz yada para verecek buda daha masraflı olur.
-