folder Tahribat.com Forumları
linefolder Genel
linefolder Gelin De Şu Soruyu Çözün Bakalım!-Can Dündar

Gelin De Şu Soruyu Çözün Bakalım!-Can Dündar

1. KısayolKısayol reportŞikayet pmÖzel Mesaj
    rapidhacker550
    rapidhacker550's avatar
    Erkek

Can Dündar'ın 9 Haziran 2009 Tarihli Yazısı!

Türkçem fena değildir. Bulmaca tecrübem de... Üniversiteye girişte dershaneye gitmiş, test çözme alışkanlığı da edinmiştim.
    Buna rağmen aşağıdaki soruyu çözmekte hayli zorlandım.
    Soru, cumartesi günkü 8. Sınıf Seviye Belirleme Sınavı’nda (SBS) soruldu.
    Kendinize güveniyorsanız, bir de siz deneyin. Bakalım bir seferde (bırakın cevabın ne olduğunu) neyin sorulduğunu anlayabilecek misiniz?
    * * *
    “Aşağıda bazı kelimelerin anlamları ve bu kelimelerin bu anlamda kullanıldıkları cümleler verilmiştir. Bu kelimeleri cümlelerin içinden bularak bulmacanın satırlarına yazınız.

ANLAMLAR:
    Soldan Sağa
    1. Bir işi sağlamak veya bozmak için girişilen gizli çalışma.
    2. Bir konuyu yazılı veya sözlü olarak açıklamaya yarayan kelime dizisi.
    3. Önemli, yararlı, değerli şey.
    CÜMLELER:
     Devlet; tarih, kültür ve tabiat varlıklarının korunmasını sağlar.
     Hiçbir zaman onların oyununa kanmış değildir.
     Bu yazıda çoğu türküde rastladığımız basmakalıp sözler vardır.
    Buna göre bulmacanın 3. sütununda yer alan harfler aşağıdakilerden hangisidir?
    A) Z-R-L    B) B-S-V    C) U-Z-R   D) L-K-B
    * * *
    Nasıl? İçinden çıkabildiniz mi?
    Ben ancak 3-5 kere okuduktan sonra “işi sağlamak veya bozmak için girişilen gizli çalışma”nın, 2. cümledeki “OYUN” olduğunu anladım.
    Bulmacanın 3. sütununa (dikey sütun mu yatay sütun mu, o da belli değil ya) “U” denk geldiği için “C” şıkkını işaretledim.
    Bu kadar kazık bir soruyla baş edebilen tüm öğrenci arkadaşlarımın alnından öpmek istedim.
    Ergenliğimin dershane zulmünü çocuğumuz yaşamadığı, bu saçma yarışa girmeyi baştan reddettiği için de gururlandım.
    * * *
    Malum, bu hafta sınav haftası...
    3 milyon öğrenci için dönüm noktası...
    “Seviye Belirleme Sınavı”, geçen yılki gibi 100’e yakın sınav birincisi çıkarmasın, daha çok aday elenebilsin diye sorular güçleştirilmiş.
    Hayatının sınavına yüreği ağzında giren, ergenlik çağındaki çocukların sanki iyice acı çekmeleri hedeflenmiş.
    Sınav sonrası röportajlardan, bu amaca ulaşıldığı anlaşılıyor.
    8 öğrenciden ancak 1’inin iyi bir liseye yerleştirilebileceği bu sınavın artık dershanelere ihtiyaç bırakmayacak bir yönelişin ürünü olduğu söyleniyordu. Oysa ilköğretim son sınıfların kapısından içeri göz atan herkes, sınıfların haftalardır bomboş olduğunu, eş dost doktorların nicedir dershaneye giden çocuklara rapor uydurmakla uğraştığını biliyor.
    Daha önemlisi, Milli Eğitim Bakanı da bunu biliyor.
    Ancak bunca yıldır siyaset kurumu, bu çocukları dershanelerden kurtaracak, onlara çocukluklarını bağışlayacak bir çözüm üretemiyor.
    “Liseye, üniversiteye girişte dershanelerin verdiği eğitim geçerli olacaksa, devletin ilkokuluna, lisesine ne gerek var?” sorusuna cevap veremiyor.
    Fiilen paralı eğitim anlamı taşıyan ve yoksul çocuklarını eğitim hakkından uzaklaştıran bu haksızlığa çare bulamıyor.
    Hafta sonu öğrenciler sınavları protesto için yürüdüler. “Sınava inat, yaşasın hayat” sloganı attılar.
    Çocukları dershanelerden kurtarıp “hayat”a kazandıracak çözüm, en başta okulda verilen eğitimle öğrenci seçme sınavının uyumlu olmasından geçiyor.
    Bunu sağlamak o kadar mı zor?

Sbs ye girmiş biri olarak ben bu soruyu boş bıraktım!

T.C Anayasası Madde 26 : Herkes, düşünce ve kanaatlerini söz, yazı, resim veya başka yollarla tek başına veya toplu olarak açıklama ve yayma hakkına sahiptir. Bu hürriyet resmi makamların müdahalesi olmaksızın haber veya fikir almak ya da vermek serbestliğini de kapsar. Bu fıkra hükmü, radyo, televizyon, sinema veya benzeri yollarla yapılan yayımların izin sistemine bağlanmasına engel değildir.
  2. KısayolKısayol reportŞikayet pmÖzel Mesaj
    geberlan
    geberlan's avatar
    Erkek
    yaw degetsin :) soruyu bilem anlamadım ki ben :S kelimeler anlamları cumle felan :W

vueeey ula hava patliiy ula gök delinuiii
  3. KısayolKısayol reportŞikayet pmÖzel Mesaj
    Hakkinen
    Hakkinen's avatar
    Erkek
    Son derece sacma ve gereksiz bi soru :)

Kendini beğenmişlik, hakedilmelidir.
  4. KısayolKısayol reportŞikayet pmÖzel Mesaj
    V1PER
    V1PER's avatar
    Üstün Hizmet Madalyası Başarı Madalyası
    Erkek
    oyun, söz, varlık ; U-Z-R :)
  5. KısayolKısayol reportŞikayet pmÖzel Mesaj
    Fotografci
    DarkSkull
    DarkSkull's avatar
    Erkek
    Tamam soru biraz zor ama benim bildiğim sütun deyince dikey, satır deyince yatay olan anlaşılır. Yatay sütun da ne :)
  6. KısayolKısayol reportŞikayet pmÖzel Mesaj
    rapidhacker550
    rapidhacker550's avatar
    Erkek
    DarkSkull bunu yazdı:
    -----------------------------
    Tamam soru biraz zor ama benim bildiğim sütun deyince dikey, satır deyince yatay olan anlaşılır. Yatay sütun da ne :)
    işte hocam saçma salak soru soruyorlar

T.C Anayasası Madde 26 : Herkes, düşünce ve kanaatlerini söz, yazı, resim veya başka yollarla tek başına veya toplu olarak açıklama ve yayma hakkına sahiptir. Bu hürriyet resmi makamların müdahalesi olmaksızın haber veya fikir almak ya da vermek serbestliğini de kapsar. Bu fıkra hükmü, radyo, televizyon, sinema veya benzeri yollarla yapılan yayımların izin sistemine bağlanmasına engel değildir.
  7. KısayolKısayol reportŞikayet pmÖzel Mesaj
    Fotografci
    DarkSkull
    DarkSkull's avatar
    Erkek

Marilyn bunu yazdı:
    işte hocam saçma salak soru soruyorlar

Soruda yatay sütün demiyor ki. Soruda sütun diyor can dündar onun dikey olduğunu anlamamış.

8. KısayolKısayol reportŞikayet pmÖzel Mesaj
    rapidhacker550
    rapidhacker550's avatar
    Erkek
    hocam dikey ya da yatay böle sorumu olur olmadı sen can dündara mail at

Toplam Hit: 903 Toplam Mesaj: 8