Gelir Getirmeyen Girişimler Nasıl Para Kazanıyor
-
Dün Silicon ValleyiN son bölümden önceki bölümü izledim.
İzlemeyenler için anlatmak gerekirse PiedPiper isminde bir sıkıştırma şirketi girişimi var.
Bunlara finansör olarak biri geliyor. Destek oluyor. Bu şirketin kurucusu ürününü satmayı düşünürken finanse eden adam neden azar azar para kazanmak yerine bir anda kazanmıyorsun diyor. Satış yerine pazarda yer edene kadar ücretsiz dağıtması gibisinden bir şey söylüyor
Snapchat(hiç kullanmadım) , amazon vb örnekler veriyor. Bu şirketler hiç kar elde etmediği halde değeri arıyor diye örnek veriyor.
Snapchatte reklam yok , ücret alınmıyor. Bu adamlar nasıl para kazanıyor. Aynısı twitter için de geçerli en fazla tag reklamlar alıyorlar öyle büyük bir siteye yetmez.
-
bunun için çok daşaklı sermayen olmalı. firma sahibi için gelir hesabı şöyledir. kaç eleman var mesela 10. her biri 3 bin maaştan 30 bin. vergisi kirası ıvırı zırıvırı yemesi içmesi aylık 50 bin diyelim gidere. patron için ayda 50 bin kazanıyorsa masraflar çıkıyorsa firmanın geliri sıfırdır onun için. kendi hesabında artıya geçmesi lazım gelirin olması için. peki bu firmalar nasıl kazanıyor. yaptığın işin bir markası bilinirliliği ve piyasa değeri oluyor. mesela whatsup da reklam yok. ama dünya genelinde yüzlerce milyon kullanıcısı var. akıllı firmalar bu data ve veriyi farklı amaçlarda kullanabilir. mesela milyonlarca insanın ip ve lokasyonunu kullanarak çok başarılı bir gps alet geliştirebilir. yada bu tarz firmalara veri satabilir. buralardan da ciddi gelir elde eder. patronun cebine para kalmaz ama gün gelir ben dünyada 1 milyar insana ulaşabiliyorum der ve yaptığı projeyi astronomik rakama satar. o parada yedi sülalesine yeter. bunlar uzun vadeli projelerdir. bu süre boyunca öyle sermayen olacak ki kendini finanse edebileceksin. işin muhasebesini de doğru yapman gerek. türkiyede bunu çok az firma yapabilir. sermayesi güçlü olmayan da vakıf kurup kendini bağışlarla ayakta tutmaya çalışır. gelir - kar - para bu terimler hep farklı anlamlara gelir. firmayı ayakta tutmak kolay değildir.
http://en.wikipedia.org/wiki/Implicit_cost
http://en.wikipedia.org/wiki/Explicit_cost
xylgn_ tarafından 05/May/15 19:03 tarihinde düzenlenmiştir -
ellerindeki datayla dünyayı satın alırlar sen ne diyosun :)
-
Big data ve data mining kavramlarını araştırırsan kullanıcıya ücretsiz paylaşım ortamı sağlayan servislerin-uygulamaların-projelerin nereden gelir elde ettiğini anlarsın.
Şu anda kullanmakta olduğum google chrome, hergün kullandığımız google.com, yanımızdan ayırmadığımız android cihazlar. Herbiri data topluyor. Bu datalarla şirketlere yönelik çok kritik bilgiler sağlanabiliyor. Mesela; "Türkiyede chrome kullanıcıları cinsel içerikli sitelere çok sık giriyor", "Kamboçyadaki internet kullanıcıları googleda en çok 'erkek kıyafeti' araması yapmışlar" gibi sonuçlar elde ediliyor toplanan datalardan, bunlar da büyük şirketlere para karşılığında "evet siz bu ülkede erkek giyim mağazası zinciri kurarsanız bu sizin için çok karlı bir girişim olur" şeklinde yorumlanarak satılıyor. Ki bunun bir de devlet bilgileri kısmı var. Yani data olayı çok başka bir olay.
Bu işin bilgi güçtür kısmı. Bir de şöyle düşün ben bir proje geliştirip kullanıma sunuyorum, "bana para verin!" dersem kullanıcı çekemem. Ama "bakın böyle bir uygulamam var, alın kullanın" diyerek kullanıcı toplayabilirim, olay kullanıcı toplayıp bir alışkanlık yaratmak, devamında lisans ücreti olur reklam gösterimi olur bir şekilde kazanç sağlayabilirim, en olmadı projeyi dallandırırım, google anasayfasında reklam yok ama arama sonuçlarında en başta 2-3 link reklam geliyor, ne kullanıcıyı kaçırıyor ne de kazançtan vazgeçiyor. Bu tarz farklı yöntemler var, burada da işler projenin ne şekilde yürüdüğüne bağlı, elindeki sermayeyle ne kadar hayatta kalabileceğine bağlı.
wasd tarafından 05/May/15 19:18 tarihinde düzenlenmiştir -
kullandıgın urune para vermiyorsan urun sensindir :)
-
DestinatioN bunu yazdı
kullandıgın urune para vermiyorsan urun sensindir :)
-
whoobay bunu yazdıDestinatioN bunu yazdı
kullandıgın urune para vermiyorsan urun sensindir :)
Yerin de olmuş
-
DestinatioN bunu yazdı
kullandıgın urune para vermiyorsan urun sensindir :)
kısa ve öz olmuş.
