Genel Kimya Sorusu (Yükseltgenme-İndirgenme)
-
müritler aşağıda yazacağım sorunun devamı nasıl oluyor bilen var mı?
Derste bu kadarını yazabildim gerisini okuyamadım nasıl bi yazısı vardıysa hocanın :|

-
asidik çözelti dediği için H- iyonları koyuyosun. Hidrojenleri ve oksijenleri dengelemek için de H2O koyuyosun denklemin gerekli taraflarına.
(H- iyonlarını e yerine koyuyosun)
-
tuncaxxz bunu yazdı:
-----------------------------asidik çözelti dediği için H- iyonları koyuyosun. Hidrojenleri ve oksijenleri dengelemek için de H2O koyuyosun denklemin gerekli taraflarına.
(H- iyonlarını e yerine koyuyosun)
-----------------------------denge koyulması gereken tarafa e nin 2 katı H- diğer tarafa e kadar H2O koyuyoz dimi hoca böleydi kural ?
fakat sonrasında bu H- ve H2O ları koymamızın sebebi O ları ve H ları dengeleyip birbirini götürmesini sağlayıp yok etmek mi?
bi de Bazik çözeltide deoksijeni eksik olan tarafa e nin 2 katı OH- ekkleyip diğer tarafa da e kadar H2O ekliyoruz.
sonradan reaksiyonu yazarken O lar ve H lar yazılmıyo. Amacımız O ve H ları yok etmek dimi ?
-
h+ olacaktı hocam pardon.
hocam mantık şöyle asidik çözeltide ise;
her 1 e yerine karşı tarafa 1 h+ iyonu koyuyosun. h ve o sayılarını dengelemek için h2o koyuyosun.
bazik çözeltide ise;
her 1 e yerine aynı tarafa bi oh- koyuyosun. yine h v o sayılarını dengelemek için h2o koyuyosun.
iş karışmasın diye h2o yu en son koy.
edit: hocam burda indirgenme ve yükseltgenme basamaklarını almış toplamış.
hangi elementin indirgenip hangisinin yükseltgendiğini bulmuş yüklerin eşitlemiş toplamış
-
tuncaxxz bunu yazdı:
-----------------------------h+ olacaktı hocam pardon.
hocam mantık şöyle asidik çözeltide ise;
her 1 e yerine karşı tarafa 1 h+ iyonu koyuyosun. h ve o sayılarını dengelemek için h2o koyuyosun.
bazik çözeltide ise;
her 1 e yerine aynı tarafa bi oh- koyuyosun. yine h v o sayılarını dengelemek için h2o koyuyosun.
iş karışmasın diye h2o yu en son koy.
-----------------------------
bu saatte bu cevap ilaç gibi geldi dostum.
son bişey sorucam. en son dengeledikten sonra H ve O lar yazılmıyo dimi bileşiğin reaksiyonuna ??
-
en son ana formülü denkleştirmek için h+ veya oh- ve h20 ekliyosun. burda yapmana gerek yok hocam. benim de kafa dağınık kusura bakma parça parça anladım soruyu :)
-
tuncaxxz bunu yazdı:
-----------------------------en son ana formülü denkleştirmek için h+ veya oh- ve h20 ekliyosun. burda yapmana gerek yok hocam. benim de kafa dağınık kusura bakma parça parça anladım soruyu :)
-----------------------------yok dostum sağol çok iyi oldu bu.
çalışmaya devam vize 25 =))
tşkler.iyi geceler.