Gezilebilecek Bir Antik Kent Bodrum - Konacıkta / Pedasa
-
Aslında bu konu nereye açılır pek kestiremedim genel kültür olsun diye belki bodruma gelen olursa görsün diye tanıtayım dedim...
Benim de bul yıl katılacağım bu kent Muğladaki en önemli yerleşkelerden birisidir...
Kazıyı Benim Hocam olan Muğla Üniversitesi Arkeoloji Bölüm başkanı prof. dr. Adnan Diler hoca yapıyor...
Pedasa'nın M.Ö. 6.-5. yy.lar içerisinde oldukça söz edilen bir kent olduğu görülmektedir. Herodotos'un aktardığına göre Persler M.Ö. 546 yılında Sardeis'i ele geçirdikten sonra Harpagos yönetimindeki bir orduyu Karia üzerine göndermişler ve sadece Pedasa kentinde direnç ile karşılaşmıştır. M.Ö. 499 yılından sonra İonia ihtilaline katılan Karialıları cezalandırmak için Daurises komutasında sefere çıkan Pers ordusu Labraunda' da Karialıları bozguna uğratmış olmalarına karşın, Pedasa yolunda pusuya düşürülmüşlerdir. M.Ö.494 yılında Miletos'u ele geçirdikten sonra zorluk çıkaran Pedasalıların bir bölümünü yeni kurulan bir kente yerleştirmişler ve bu kent de Pedasa adını almıştır. Kentte, Maussollos zamanından sonrada da yerleşime devam edilmiş olduğunu gösterebilecek verileri göremiyoruz.
Pedasa kentinde yer alan Athena tapınağı ile ilgili ilginç bir öykü anlatılmaktadır. Yine Herodotos tarafından aktarıldığına göre Pedasalıların başına kötü bir şey gelecek olursa Athena rahibesinin sakalı uzamaktadır ve bu olay kentin tarihinde üç kez gerçekleşmiştir. Athena tapınağının ele geçen bir yazıt yardımıyla, Gökçeler kalesinin batı ucundan Bitez'e uzanan vadide yer almakta olduğu önerilmişti . Biz bugün artık bu tapınağın yeri konusunda daha çok şey biliyoruz. Kente girişte akropolisin batı alt yamacında yerleşik dikdörtgen planlı, bosajlı düzgün kesme taşlardan oluşturulmuş yapı kalıntısı büyük olasılıkla bir tapınağa aittir. Kalıtının batı duvarı önünde yatık duran monolit sütün yapının önde sütunlar ile donatıldığını göstermektedir. Pedasa'nın belki de tek ve en önemli bu Tapınağının yakınında 2002 yılında saptadığımız bir kaçak kazı çukuru bu alanın bir tapınak bothrosu (çöplük) olduğunu göstermiştir. Kazı çukurunun çevresine atılmış kırık terrakotta parçalarının birleştirilmesi sonucu gördüğümüz ve olasılıkla Athena'ya ait baş M.Ö Geç Arkaik –Erken Klasik Çağ tarihi ile Tapınağın tarihi için de bize ışık tutmaktadır. Bu Pedasa'nın aşağı kentindeki önemli yapısının tasarı ancak kazı çalışmalarından sonra anlaşılabilecektir.
Gökçeler'de iyi korunaklı yüksek bir tepede ise akropol yer alır. Tepeyi kuşatan bir iç sur ve eğimin az olduğu güney yöne doğru ilerleyen kulelerle sağlamlaştırılmış bir diş surdan oluşur. Yerleşim bir Leleg kasabasının tüm özelliklerini yansıtmaktadır. Yaklaşık 200 m. uzunluğundaki ana sur düzensiz bir taş işçiliği ile ve aralara oldukça küçük taşlar eklenerek örülmüştür. Duvar kalınlığı 1.75–1.50 m arasında değişmektedir. Ana surun özellikle güney ve kuzey bölümünde sur duvarı ile dik birleşen yan duvarlara sahip yan yana sıralanan çok sayıda ve yan yana sıralanan oda grupları yer almaktadır. Boyutları 4 x 5m. ya da daha küçük olan bu odalar ortak duvarlara sahiptirler ve öne bir kapı ile açılırlar. Mekânların önünde ise dar ve uzun sokakların oluştuğu görülmüştür. Bu tür bir yerleşim tasarının Leleg'lere özgü olduğunu söyleyebiliriz.
Pedasa akropolisinin merkezine yakın alanda doğal kaya kütlesi üzerinde ise Kalenin en önemli yapısı yerleşiktir. 7x13 m. boyundaki in antis tasarlı olan bu yapı bir tapınak ya da büyük olasılıkla bir yönetici binası olmalıdır. Kalenin ana girişi batı yanda yer alan bugün büyük ölçüde tahrip edilmiş olan 2.50 m. genişliğindeki bir geçitle sağlanmaktadır. Güney yanda da, üzeri düz bir blokla kapatılmış daha küçük bir giriş vardır. Tepenin aynı zamanda en yüksek noktası da olan İç surun güney-doğu ucuna bugün büyük ölçüde tahrip edilmiş olan büyük bir gözetleme kulesi kondurulmuştur. Kalenin doğu ve güney bölümünde kuru moloz taştan örülme, kalın duvarlardan oluşan büyük bir dış sur bulunmaktadır. Yüzeylerinde çok daha düzenli bir taş işçiliği gösteren ve işlenmiş uzun bloklar ile inşa edilmiş dış sur kulelerle desteklenmiştir. Pedasa akropolisinde yaptığımız yüzey araştırmalarında bulduğumuz çanak çömlek parçaları bize kalenin M.Ö.6. yüzyıl ve daha eski tarihli olduğunu göstermiştir...
Sekiz Leleg kenti içerisinde ulaşılması en kolay olan yerleşim Pedasa antik kentidir. Karialıların Persleri yenilgiye uğratmış oldukları Pedasa kentinin yeri için daha önceden, Judeich tarafından Etrim önerilmiştir. Ancak daha sonra Karacahisar olduğu öne sürülmekle birlikte Paton ve Myres tarafından yapılan çalışmalardan itibaren, Atina Vergi Listelerinin de yardımıyla Bean, Cook ve Radt kentin Bodrum'un yanı başındaki Gökçeler' de yer almakta olduğunu tespit etmişlerdir. Ayrıca 2. km ötede yer alan Bitez Köyü' nün (burası da aspat değil bre Halilim aman Bitez yalısı dizelerinde geçen Bitez bu Bitez işte ) isminin de Pedasa' nın yansıması olarak günümüze ulaşmış olduğu düşünülmektedir .
Bu kentin akibeti ise m.ö. 4. yy da yaşamış olan Karia Satrabı Mausollos'un 6 Leleg Kentini Halikarnasos'a ( Bodrum) taşımasıyla yerleşimi son bulmuş yalnızca Athena Pedasos Tapınım merkezi olarak devam etmiştir... Bodruma Yakınlığı Sebebiyle bir kenar mahalle gibi de yerleşim görmüş olabileceği tezi vardır...
Burada geçen Leleglerin ise ortaya çıkış tarihi bilinmese de Anadolunun yerli halkı oldukları aşikardır... Onları Karanlık çağ döneminde deniz kavimleri göçünden sonra Karialılar kendilerine köle olarak kullandırdıkları Plinius tarafından kaleme alınmıştır... Doğruluğu yanlışlığı tartışılır...
Bu yerleşim Bodruma 8 km mesafededir... Daha önceki yıllarda define avcıları bir şey bulabiliriz umuduyla (!) koca hisarı dinamitle patlatmışlar... Bu gün Hisarın ortasında kocca bir çukur var... Kazıların iyi, hızlı yapılması ve definecilere yem edilmemesi için kültür Bakanlığından gelen Ödeneğin Artırılması gerekli ... Bunun içinde o Kazının İlgi çekici ve gezilebilir olması gerekiyor... Ne kadar çok insan orayı görmek isterse o kadar yatırım yapılır... Bu konuyu açmakdaki amacımda eğer Müritlerden bazıları burayı merak eder, Bodrum'a yaptıkları ziyaretlerde gezerler ise Ülke Turizmine ve Tarihine ufak bir katkı yapmış olacaklardır... Saygılarımla....
http://www.losttrails.com/media/Turkey/Lelegians/Pedasa/pedasa-t178-33b-2.jpg
http://www.bodrumbaskisi.com/haber/wp-content/uploads/2010/11/Pedasa-Athena-Tapinagi4.jpg
http://www.bodrumdabugun.com/wp-content/uploads/2010/11/Pedasa1.jpg
http://www.travellinkturkey.com/aegean/images/Myndos-Pedasa.jpg
http://www.bodrumdabugun.com/wp-content/uploads/2011/07/pedasa-antik-kenti.jpg
-
vaybe konacık pedesa okuyunca dedim yok bir yanlışlık var tekrar okuyayım daha geçenlerde ordan geçtım ben bodrum merkezde oturyorum iyimiş ilgilenenler var bu tarz şelerle :)
-
2-3 haftada bir mutlaka gelirim ama böyle bir yerden haberim bile yoktu :| saolasın
-
Genelde insanlar buraya geldiği zaman deniz yok diye konacık a gitmiyor :)
-
Konacık Bodrum yarımadasının en iyi çalışan belediyesi. Böyle bir yer Bodrum'da olsaydı emin olun kazı mazı yaptırmazlardı. Dağda bayırda olmasına rağmen adamlar kalenin yollarını orjinaline benzeterek yapıyorlar o derece yani.
Bodrumda'da hala eski yapıların üstünde oturuyorlar keşfedilmemiş bir sürü yer var fakat tek bir çalışma bile yapılmıyor. Hadi onu geçtim gelirinin çoğunu turizmden kazanan bir yerde yolların %90nı hala delik deşik, elektrik telefon telleri havada, çarşıda 500 dükkan varsa 400 tanesi çanta tshirt satan kaçakçı kürt ve daha niceleri buna rağmen turist geliyor, Konacık belediyesinin %10 çalışmasını Bodrum belediyesi yapsaydı turist sayısı 2 kat artardı.Türkiyenin turizm geliri 20-30 milyar arasında, özelleştirme ile 1-2 milyar para yapcam diye uğraşacaklarına düzgün çalışsa kültür bakanlığı ve belediyeler bu meblayı 3-4 katına çıkarabilirler ama işte rant yokmu rant malesef satın alabiliyor o değerlerimizin hepsini.
Mesela bodrumda mindos kapısı diye biryer var baya bir arkeolojik değeri yüksek ve alan olarakta çok geniş biryer fakat kültür bakanlığından izin alınarak hemen yanına yani kalıntıların üstüne lüks site yaptılar, sitenin tellerinede kültür bakanlığından izin alınmıştır ibaresini yerleştirmişler bu kadarda yüzsüzler, diğer yanında zaten otel var eski yapıların içinde ve buraya yazın binlerce turist geliyor gezmeye.
Durum sadece Bodrum'da böyle değil Türkiyenin heryerinde aynı, bknz Topkapı surları, zeugma vs. Bilmem ne açığını kapatmak için devletin önüne gelen malını satıp, özelleştirme yapacaklarına bunlara önem verseler zaten oradan kazanacakları paranın 2-3 katını kazanırlar.
Konuya gelecek olursamda Pedasa güzel yer hem arkeolojik hem doğallık olarak ama çok revaçta değil ne yazıkki rant yüzünden.
-
ya hocam bana antik kent falan deme allasen ya . 2 gündür Balıkesir Sunumu bitirmeye çalışıyorum bi bitmedi amk :D Bi ton antik kent var ordada ulan , yememiş içmemiş kent kurmuşlar :S .. :D
şaka bir yana ; Bodrumda birkaç yer biliyordumda burayı duymamıştım hocam bizim koruma hocasına söyliyim oda meraklıdır böyle şeylere. Sıcak denizlere doğru inersem bir gün uğrarım inş :)
-
karahanx bunu yazdı
ya hocam bana antik kent falan deme allasen ya . 2 gündür Balıkesir Sunumu bitirmeye çalışıyorum bi bitmedi amk :D Bi ton antik kent var ordada ulan , yememiş içmemiş kent kurmuşlar :S .. :D
şaka bir yana ; Bodrumda birkaç yer biliyordumda burayı duymamıştım hocam bizim koruma hocasına söyliyim oda meraklıdır böyle şeylere. Sıcak denizlere doğru inersem bir gün uğrarım inş :)
Balıkesir / Bandırma/ aksakal beldesinde ergili köyünde de Daskyleion ( Dasküleyon) höyüğünde çalışmıştım 2009'da... köyün insanlarını çok sevmiştim :)
-
Ratbat bunu yazdı
Konacık Bodrum yarımadasının en iyi çalışan belediyesi. Böyle bir yer Bodrum'da olsaydı emin olun kazı mazı yaptırmazlardı. Dağda bayırda olmasına rağmen adamlar kalenin yollarını orjinaline benzeterek yapıyorlar o derece yani.
Bodrumda'da hala eski yapıların üstünde oturuyorlar keşfedilmemiş bir sürü yer var fakat tek bir çalışma bile yapılmıyor. Hadi onu geçtim gelirinin çoğunu turizmden kazanan bir yerde yolların %90nı hala delik deşik, elektrik telefon telleri havada, çarşıda 500 dükkan varsa 400 tanesi çanta tshirt satan kaçakçı kürt ve daha niceleri buna rağmen turist geliyor, Konacık belediyesinin %10 çalışmasını Bodrum belediyesi yapsaydı turist sayısı 2 kat artardı.Türkiyenin turizm geliri 20-30 milyar arasında, özelleştirme ile 1-2 milyar para yapcam diye uğraşacaklarına düzgün çalışsa kültür bakanlığı ve belediyeler bu meblayı 3-4 katına çıkarabilirler ama işte rant yokmu rant malesef satın alabiliyor o değerlerimizin hepsini.
Mesela bodrumda mindos kapısı diye biryer var baya bir arkeolojik değeri yüksek ve alan olarakta çok geniş biryer fakat kültür bakanlığından izin alınarak hemen yanına yani kalıntıların üstüne lüks site yaptılar, sitenin tellerinede kültür bakanlığından izin alınmıştır ibaresini yerleştirmişler bu kadarda yüzsüzler, diğer yanında zaten otel var eski yapıların içinde ve buraya yazın binlerce turist geliyor gezmeye.
Durum sadece Bodrum'da böyle değil Türkiyenin heryerinde aynı, bknz Topkapı surları, zeugma vs. Bilmem ne açığını kapatmak için devletin önüne gelen malını satıp, özelleştirme yapacaklarına bunlara önem verseler zaten oradan kazanacakları paranın 2-3 katını kazanırlar.
Konuya gelecek olursamda Pedasa güzel yer hem arkeolojik hem doğallık olarak ama çok revaçta değil ne yazıkki rant yüzünden.
hocam neyın kafasındasın bodrumdaki tüm hatlar yer altında telefon olsun elektirik olsun hepsi yer altından geçiyor ben merkezde oturyorum nekadar amele varsa hepsi konacıkta 1 tane düzgün yol yok anasını satayım bir anadolu lisesinin oraya gidiyon düz yol üzerinde 40 tane delik var motorla giderken zig zag yapıyorsun resmen :S ne igrenç bir yer ora ayrıca türistler ucuza çanta filan alabilirim diye geliyor çogu kişi kaçak korsan çantalar almayan birilerini göstersene yerli vatandaşlar gidiyor onlardan alıyor sen hala onun şeyındesın ayrıca kotçu tişortçu 10 tane dükkan kaldıysa iyidir bir barlar sokağını gez önce :S
-
emuxa bunu yazdıRatbat bunu yazdı
hocam neyın kafasındasın bodrumdaki tüm hatlar yer altında telefon olsun elektirik olsun hepsi yer altından geçiyor ben merkezde oturyorum nekadar amele varsa hepsi konacıkta 1 tane düzgün yol yok anasını satayım bir anadolu lisesinin oraya gidiyon düz yol üzerinde 40 tane delik var motorla giderken zig zag yapıyorsun resmen :S ne igrenç bir yer ora ayrıca türistler ucuza çanta filan alabilirim diye geliyor çogu kişi kaçak korsan çantalar almayan birilerini göstersene yerli vatandaşlar gidiyor onlardan alıyor sen hala onun şeyındesın ayrıca kotçu tişortçu 10 tane dükkan kaldıysa iyidir bir barlar sokağını gez önce :S
Geç gördüm kusura bakma. Birşeyin kafasında değilim, bir fikir beyan ederken insanların birşeyin kafasında olması gerekmiyor, görüşlerimi beyenmiyorsan aşağılama babında kelimeler sarf etme lütfen.
Öncelikli olarak şunu belirtiyim, Konacıkta bodrum gibi göt kadar dökülen evlere 1000TL kira istemedikleri için yukarı konacıkta birçok işçi oturuyor ama dikkatini çekerim konacık belediyesi mhpnin dolayısıyla 1 tane kürt göremezsin amele dediklerin işçilerse ayıp ediyorsun tabirinle asıl amele pazarı bodrum garajda, gümbet barlar sokağında.
Yol meselesine hiç girmeyeceğim, bodrum belediyesinin kapsadığı alan belli Umurça, Gümbet, İçmeler, Merkez vs. vs. göstermelik alanları güzelleştirdiler ok fakat mahalle aralarını yağmur yağdığı zaman bok götürüyor yada düzgün bir asfalt yok. Gümbete veya umurçaya bir gitmeni tavsiye ederim yolun ortasında 1 senedir kocaman bir delik vardı yeni kapattılar. Daha geçen sene Atatürk caddesi ve merkezi yerdeki elektrik tellerini yerin altına aldılar sanki 10 senedir ve bütün bodrumun elektrik telleri yerin altındaymış gibi konuşma.
Başkaları para kazansın diye gittiler yerlere beyaz mermer döşediler şimdi heryerde bok görüntüsü var heryer pislik içinde, her yağmurda sel bok götürüyor etrafı. Daha fazla uzatıpta seninle şu belediye şunu yaptı bu belediye bunu yaptı diye tartışmak istemiyorum herşey zaten ortada.
Turist meselesine gelirsekde, biliyormusun bilmiyorum dünyanın 7 harikasından birisi Bodrum'da "Mausolus".
Türkiyenin en büyük ve en geniş antik koleksiyonu ve kalesi Bodrum'da su altı arkeoloji müzesi, antik tiyatro, mindos kapısı, kaya mezarları, bodrum mimarisi ve diğer turistik yerlere yakın olması vesilesiyle gelmiyorlarda çanta almaya geliyor öylemi ? :D
Arkeolog değilim ama 11 senedir Bodrum'da yaşıyorum ve turizm sektöründede emin ol senden daha çok tecrübeliyim, Hiç olmazsa Turistin ne için geldiğini ve ne gibi feedbackler verdiklerini iyi biliyorum.
Ayrıca çanta kot tshirt satan kürtlerin hepsi karapara aklıyor yada kaçakçı, barlar sokağındaki 1 tane dükkanın sezonluk fiyatını biliyormusun? en az 100bin € çanta kot tshirt satarak bu parayı çıkartmalarının imkanları yok. Amele konusundada bildiğin üzere bodruma girişte hemen garajın yanında amele pazarı mevcut, gümbette kürtten geçilmiyor bildiğin pkk kampı olmuş gümbet merkez. %70-80 dükkan işletmesi hep kürtlerde.
şu kapalı haliyle bile sana en az 20 -30 tane kürt işletmesi gösterebilirim bodrumda, gümbette zaten göstermeme gerek yok bir iki yer hariç heryer kaçakçılık yapan kürtlerin.
Sana Fethiye'ye bir kere gitmeni öneririm neden oraya gelen turist sayısı daha fazla görerek öğrenmiş olursun, bir tane saatçi kotçu kaçakçılık yapan dükkan insan yok. Herşey yerleşim alanına göre düzenlenmiş turiste göstermelik değil. Yerleşim alanına göre düzenlenmesi demekte kışında kendi içinde para dönüyor demek. Afedersin ama Bodrum belediyesi ve ortakent belediyesi esnafın ağzına sıçtı herkez batak rant yüzünden. Millet kışın iş yapamıyor diye 3 KM lik mesafede minibüs fiyatlarını 3.5 TL yaptılar daha uzak mesafeler 5TL bu sadece bir örnek. Bodrumda kışın burger, mcdonalds, ltb, tansaş vb işletmeler dışında para kazanın esnaf varmı? şöyle söyleyeyim bir belediyenin yapması gereken 12 ay hizmetler yapılsa sence bodrumda kışın kapalı dükkan kalırmı?
Demem o ki göstermelik icraatlar değil kalıcı 12 ay iş yaptıracak icraatlar önemli ve bunu ne yazıkki bodrum belediyesi yapamıyor yapmıyor çünkü yazın rant oluşması onlarında işine geliyor.