Global Kriz: Aslında Ne Olutor ?
-
Amerikada finans şirketleri batıyor , Venezuelada Chavez şirket karlarını devletleştirirken , FED(Amerikan merkez bankası ) Batanların zararını kamulaştırıyor. Fransa ve Rusya gibi aklı başında ülkeler gümrük duvarlarını yükselterek ya da birleşme yoluna giderek ulusal sirketlerini bu dalgadan korumaya çalışıyor. Türkiye ise stratejik olanlar dahil şirketlerini elde çıkarıyor.
S. Jevons , ekonomik krizlerin nedenini güneşteki lekelere bağlamış , lekeler ve krizler on yılda bir tekrarlanır demişti. Bu seferki 1929 dan bu yana en büyük kriz olduguna göre seksen yılda bir , Güneş te degilsede uzayda bişiler olmalı. Mesela bazı ekonomileri yutacak kara delikler!
Aslında olan şey şu : Dünya son otuz yıldır, Teknolojik gelişmeler ve inovasyonun hızlanması ve Çinle Hindistan gibi sessiz ülkelerin üretime katılmasıyla bir üretim artışı oldu. Her malı değişik verimlilikte beş fabrika üretiyor, fakat bunu alacak bi kişi bile bulunamıyor. Üretim fazlasını talep karsılamıyor. Bunu karsılamak için herkesi mala boğmak yolunda, insanların gelecekte kazanacakları parayı simdiden vererek( KREDİLER) talebi artırmaya çalıştılar.
Mal satılmasına o kadar ihtiyaç vardı ki, krediyi , geri ödeyemeyeceklere de verdiler böylece kapasitenin atıl kalmasını bir süre önlediler.. Krediler geri ödenemeyince finans sektöründe kriz patladı , ama orada kalmayacak, Reel sektöre sıçrayacak ve fazla kapasite silininceye kadar bu iş devam edecek! ( Hububat fiyatları örnegi ) Gerçek talep neyse o kadar kapasite kalacak ortada.
Şimdi soru şu : Bu kapasite nereden silinecek? Çinden Hindistandan silinmeyecek çünki bunlar ucuza üretim yapıyolar. Rusyadan Fransadan silinmeyecek bunlarda kendilerini koruyolar. Peki Türkiye ve benzeri ülkelerden silinecekmi ? Evet, çünki bunlar kendilerini koruyamıyorlar! . Türkiye' nin AB ile gümrük birligi anlaşması var Gümrük duvarlarını yükseltemez! Parasının degerini düşürüp , ucuz üretim yoluyla ihracatı kolaylastırmak için sanayicisine destek veremez , çünki onun için portföy yatırımlarını vergilendirip sınırlandırılması gerekir ki bunu devasa cari açıgı nedeniyle hiç yapamaz! Yani yüksek reel faizle global sermayeyi çekmek zorunda , o geldikçede YTL nin değerlenmesi zorunlu!
Global kriz yeryüzündeki üretim fazlasını bir yerlerden silecek ve Türkiye de buna başlanmış gibi görünüyor. Tek tek iş yerleri kapnıyor, sanayi tesislerimiz elimizden cıkıyor . Dikkat ederseniz yabancılar bankaları , sigorta şirketlerini alıyor fakat kapanacagını bildikleri tekstil fabrikalarına , TOFAS a kimse talip olmuyor..
Bugünki kavga yarın kimin ayakta kalacagıyla ilgilidir... Kendisini koruyanlar fazla kapasite silindiginde bugunkünden güçlü olacaklar fakat koruyamayanlar YOK olacaklar. İşte o zaman anlaşılacak bir gecede kişi başı milli gelirin sekiz bin dolara çıkıp çıkmadıgını! Beş bin dolarlık halimizden daha fakir kalıcaz çünki fazla kapasite silindiginde üretimi yapılan herşeyin fiyatı bugunkunden çok daha fazla olucak ve alım gücü düşücek!
Yabancı şirketler batmadıkça bizim şirketlerimizin batması zorunlu oluyor çünki zincir illa ki bi halkadan kırılıcak..
Malthus, Saglıklı bir dünya düzeni için ''Bırakınız yapsınlar'' degil ''Bırakınız ÖLSÜNLER'' demişti! Şimdi dünyada ölecek şirketlere ve insanlara ihtiyaç var.. İşgücü lazımken Türkiyeden karsılarlardı şimdi ölüm ihtiyacını karsılıcaklar! Dünyada fazla kapasite , fazla para , işlevsiz ve tüketmeyen çok insan var. Kapitalizmin yaşaması için bunların ölmesi lazım . Şimdi kapasite ölüyor , eglence ve lüksün pahalılıgıyla fazla para absorbe olucak , oluyor , ve acı gerçek şu ki ; Savaşlar yetmezse insanın fazlası için daha Rasyonel bi çare bulunucak..
Az gelişmiş bir ülkeysen Nurkse* kuramının günümüze uyarlanmış modellerinden sapmayacaksın , yoksa ekonomini de insanını da soktugun kara delikten cıkaramazsın ..
(*)Az gelişmiş ülkeler dengeli kalkınma modeli uygulamalı, gerekli alanlarda sanayileşmeli , hammadde ve yarı mamül ihracını olabildigince az yapmalı. Diyen Columbia üniversitesi'nden Estonyalı iktisatçı Ragnar Nurkse' nin kuramı.
Tahir M. Ceylan
C / P degildir.. Malesef ,insanlarımız araştırıp okumadıgı için, buraya tek tek elimle yazmak zorunda kaldım ve malesef bu yazının tamamını sıkılıp okumayanların sayısı bayaa olucak :7 Olsun bi iki kişi bilinçlenir hiç olmazsa..
-
Güzel ve doğru bir yazı...
Şahsen ben ortaya çıkacak durumda çıkarım neyse ona göre hareket edecem :) Gerçi şimdide öyle yapıyorum :))
-
Holy'cim sorunda işte bu noktada. Hepimiz(bende dahil) çıkarlarımız uğruna hareket ediyoruz ve bizler yükselirken, ülkemiz hızla çakılıyor!!! Sorun sende, bende değil. Tamamen sistemde ve başımızdakilerde. Yapılacak tekşey, mevcut sistemi ve üyelerini yok etmek. Buda mümkün görünmüyor. AKP kapatma davasına bile tüm dünya müdahale etti, neden? Ülke yararına yani onların zararına oldugu icin. Tek secenek sivil darbe, oda çok ama çok zor. Muhtaç olduğumuz kudret damarlarımızda ki asil kanda gizli ama sadece gizli!!!
-
Kapo bunu yazdı:
-----------------------------
Holy'cim sorunda işte bu noktada. Hepimiz(bende dahil) çıkarlarımız uğruna hareket ediyoruz ve bizler yükselirken, ülkemiz hızla çakılıyor!!! Sorun sende, bende değil. Tamamen sistemde ve başımızdakilerde. Yapılacak tekşey, mevcut sistemi ve üyelerini yok etmek. Buda mümkün görünmüyor. AKP kapatma davasına bile tüm dünya müdahale etti, neden? Ülke yararına yani onların zararına oldugu icin. Tek secenek sivil darbe, oda çok ama çok zor. Muhtaç olduğumuz kudret damarlarımızda ki asil kanda gizli ama sadece gizli!!!
-----------------------------Bence gizli falan degil.. Biz o kudreti , o ruhu kaybettik. Cumhuriyetin ilk 15 yılında karşılıksız para basılmadan , dış borçlanmaya gidilmeden , ayrıca dış borç ödeyerek ekonomide ve sanayide büyük adımlar atıldı.. Artık o günlerdeki gibi basımız dik dolasabilirmiyiz bilmiyorum.. Akp , mhp , chp xxp hiç farketmez.. Osman Altuğ hocanın dedigi gibi Siyasi partiler kimin kucagında oturuyorsa onun kuklası olur , o gönenir.. Su anki partilerin hepsi birilerinin kucagında Ama bunların arasında HALK yok!