Güney Ve Kuzey Yarımküre İklim
-
Arkadaşlar çok büyük iddia var şimdi.. Kuzey ve Güney yarım kürede iklimler birbirine zıtmıdır.Yani birinde kış yaşanıyorsa diğerinde de yazmı yaşanır her zaman.. dünyanın güneşe en yakın olduğu zamanda ( 21 haziran mı ne) bütün dünya da ısı artışı olmaz mı.. Bir coğrafya öğretmeni varsa çok güzel olacak.Sonra konu silinebilir, çok gereksiz gözüküyorsa...
-
evet kuzey yarım kürede kış yaşanırken güney yarım kürede yaz yaşanır
dünyanın güneşe en yakın olduğu tarih 3 ocaktır ve ısı artışı olmaz
çünkü ısı güneş ışınlarının geliş açısıyla değişir.
-
Bu soruyu ben de merak etmiştim. Nedeni şu olabilir. Güneşin dünyaya en yakın olduğu tarih ocakta, en uzak tarih temmuz diye hatırlıyorum. O zaman bizim de en sıcak zamanı ocakta yaşamamız gerekiyor güneş dünyaya yaklaştığı için; ama bu olay güneş ışınlarının geliş açısı ile alakalı.
-
yascakucuk bunu yazdı:
-----------------------------
evet kuzey yarım kürede kış yaşanırken güney yarım kürede yaz yaşanır
dünyanın güneşe en yakın olduğu tarih 3 ocaktır ve ısı artışı olmaz
çünkü ısı güneş ışınlarının geliş açısıyla değişir.
-----------------------------yani bir taraf yazken diğer taraf kış ama bunun nedeni güneş ışınlarının gelişimi..
-
hocam güneşin dünya etrafında dönmesi değil hangi açıyla döndüğü önemlidir
örnek verirsek yazın bize kışın alt a güneş aşıları daha dik düşmektedir ki buda yaz kış demek oluyor buda dönüş rotasından kaynaklanıyor zaten
-
Güneş ışınlarının geliş açısı bu geliş açısının değişik olmasıda eksen eğikliğinden kaynaklanır.
Bilindiği üzere dünya ekseni 23 derece 27 dakika eğiktir buda güneş etrafında dönerken bu kuzey yarım kürenin bide güney yarım kürenin
daha dik açılarla güneş almasını sağlıyo bunuda şu şekilde anlaya bilirsin mesela öğlen güneş dik gelir ve hava çok sıcak olur
ama güneş eğildiğ zaman o yakıcı etkisi azalır.
-
bunun nedeni Eksen eğikliğidir. Düyanın 27 derece 27' lık eğikliğe sahip olmasıdır..
Eğer bu eğiklik olmasaydı Güneş Işınları Daima ekvatora Dik açıyla gelirdi..Ama eksen eğikliği sayesinde Dönencelerede Dik geliyor..
Hocam Coğrafya derslerinde uyuduğunu varsayıyorum..çok ayıp :)
Google Mevsimlerin oluşumu veya Eksen eğikliği diye..Arama yap..Daha ayrıntılı bilgiye ulaşırsın..
Edit:Senin için yaptım buyur
http://www.baktabulum.com/cografya/18664-dunyanin-eksen-egikligi-ve-sonuclari.html -
aşağı yukarı kuzeyde kışken güneyde yaz ve yine aşağı yukarı kuzeyde yazken güneyde yaz olur. şöyle bir durum var, güney yarımkürede su oranı çok daha fazla olduğu için mevsimlerin geçişi daha uzun sürmekte daha geç gerçekleşmekte (kuzey yarım küreye göre). malum suyun sıcaklığı, kara parçalarına göre özısısı daha yüksek olduğu için birim ısıyla daha az artar.
-
Arkadaşlar teşekkü ederim yorumlar için.Coğrafya derslerinde uyumuşuz hakkaten.. fehime diye bir orospu vardı zaten 0 cı fehime hep onun yüzünden.. iddayıda kaybettik iyimi