Günlük Olayları FKB Kanunları İçinde Yorumlama
-
Merhaba. Bu konu altında biraz beyin fırtınası olmasını istiyorum. "Bunu bilmiyordum", "ilginç" gibi mesajlardan ziyade olayları açıklamaya yönelik mesaj atmanız daha iyi olacaktır. Yanlışları düzeltmeye yönelik mesajların atılması, olayların tartışılması hedeflenmektedir.
Ne yapacağız bu konu altında. Günlük hayatımızda belki de farkında bile olmadan yaptığımız olayların meydana gelişini ve gelişimini fizik, kimya ve biyoloji belki de matematik kanunları altında tartışacağız.
Ben başlıyorum:
Olgu 1: Kolayı veya daha şeffaf olmasından dolayı gözlenmesi daha kolay olacağından gazozu bardağa koyduğumuzda en alttaki balonun yukarı çıktıkça büyümesi:
Balon üzerindeki suyun basıncının en altta en fazla olmasından dolayı balon yukarı çıktıkça üzerinde azalan su basıncını yenmesi dolayısıyla balon şişmektedir.
Olgu 2: Pipetle meyve suyu içilmesi olayı ve kutunun büzülmesi:
Bundan tam emin değilim. Sanırım bizim içimize çektiğimiz aslında pipetin içindeki azcık hava. Bunu çektiğimizde atmosfer basıncının kutudaki basıncı yenmesiyle kutu sıkışır ve meyve suyu ağzımıza gelir. Bunu tartışmak istiyorum.
Olgu 3: Geğirmedeki fiziksel olay(biyolojik değil):
Bildiğimiz gibi gazların sıvıdaki çözünürlüğü basınç arttıkça artar ve sıcaklık arttıkça azalır. Kolayı içtiğimizde soğuk olan kola, midede sıcak bir ortamla karşılaşınca içindeki gaz açığa çıkıyor ve geğiriyoruz. Ayrıca kola içindeki sıkıştırılmış CO2'nin üzerindeki basıncın azalmasından dolayı da bu süreç hızlanıyor. Bunun dışardaki yansıması olgu 1 deki gibi oluyor.
-
2. olayda içine çektigin meyva suyunun kutu hava alamıyorsa boşalan hacmin yerini doldurmaya çalıştıği için büzüşüyor aynı mantıkla bir balonu üflemeden şişirmek mümkündür