Guvercin Ve Kumru Yuvalari
-
Internette bir kac bilgi buldum ancak hepsi guvercin yetistiricilerine hitap ediyordu ve bu isten pek anlamadigimdan kendi amacim icin bilgileri yoramadim o yuzden sormak istedim.
Simdi kisaca yapmak istedigim disaridaki guvercin ve kumrulara yuva olacak yani kendi kuslarim degiller ilcede bulunan bir kac kucuk yavrucak.
Sorularim ise;
Toplu yapilan bu yuvalarin tanesi nin hacmi ortalama nekadar olmali.
TOKI gibi olucak bu konutlarda bu kuslar yasarmi yoksa ayri ayri yerleremi konuslandirilmali(yani arasinda azicik mesafeli olmak zorundami yoksa yesi paket halinde olursa sikinti olmaz mi)
Yuksek yere konuslandirilacak bu yuvalar en fazla , en az nekadar yukseklikte olabilir.
Kumru Guvercin bu sunu yuvalari kullaniyorda serceler icinde bogle birsey yapsak kullanirlar mi?
Ayrica bu kuslarin buralara yerlesmeleri icin ne gibi fazladan sey yapabilirim.
Ve ayrica onerilerinizi bekliyorum
Not:Klavyem ingilizce oldugu icin turkce karakter kullanamadim kusuruma bakmayin.
-
Yukari
-
Merhaba çocukluğumdan lise dönemine kadar her türlü kuşu besledim :)
Kumrular kendileri yuvalanır. yerlerini belirtemezsin yada bunuda bilen varsa anlatır. ama güvercinler için toki tarzı yapılar aynı binada odacıklar yaparsan biraz genişçe olmalı her biri bir yuvaya girer.
her yuva gofret kutusu kadar olsa yeterli olur...
oraya alıştırmak için önce orda bir kaçtane beslersin zamanla yabaniler geçtikçe araya katılır yada başkasından kaçan kuşlar yine aralarına katılır.
olumsuz yanları takip etmediğin için erkek güvercinlerden biri mutlaka baskın çıkar diğerlerine ve yavrulara zarar verir ama eko sistemleri böyle(Baskın erkek yuva küçüklüğünden kaynaklanır)
-
güvercinler için yanına tüfekte al hocam.. Atmacalar jet hızında kaçırıyor güvercinleri.
-
@essan
:D cok duyardim atmaca kovalayanlari tufekle kumesdeki fareyi vuranlari felan ancak ben kendim guvercin beslemeye baslamayacagim benimki bizim burada disarda duran yabani guvercinler icin yuva yapmak olucak
@duppi
Kumru ile ilgili bilgi icin ayrica tesekkur ederim,yukarida da belirttigim gibi bu disarida bulunan kuslar icin olucak hani su ormanin yuva yapip agaclara astigi gibi, yani yanina kus koyup alistirma sansim yok, yinede girip yuvalanirlar mi oraya?yani koyacagim yer bom bos egil zaten yavrucaklarin tunedikleri yer yukarida bir yerde, kendilerince yuva yapmislar ama yer az oraya ben bunlardan koyup daha verimli kullanilabilsin diye seyyapiyorum
Bir de mesela agzi biraz kapali mi olmali yoksa tamamen acikmi internette kumesler var ev gibi yerlerdeler kitaplik rafi gibi yamis adam ama benimki acik alan olucak agzi yuvaya giricek kadar kapali mi olmali yoksa tamamen acik mi.
birde maliyet acisindan mesela A4 kagidi boytlarinda kontraplaktan dik dortgen yapsam olurmu yada buyuuk ce cok kalin borudan 20-30 cm uzunlugunda kesip bir ucunu kapatip assam ona girer yuvalanirlar mi?
-
http://tokihaber.com.tr/600-bin-yuva-da-ormandaki-kuslar-icin/
Bir de şu tür örnekler var...
-
Hocam giriştiğin iş için tebrik ederim duyarlılığın güzel.
biz küçükken domates kasalarını kullanırdık, içine biraz kuru ot atardık orayı yuva belleyen kuş o otları kendince düzenler oyuk yapar oraya yatardı.
bu kasaları üst üste koyup arkasını kapatıp ön kısmındaki yatay tahtayı çıkarırsan işini görür. gezerken daha güzelleride gördüm resimleri ekliyorum;
bu şekil olarak çok güzel :)bu da yuva olarak kullanılabilir
sorularını da cevaplayım bildiğim kadarıyla
toki gibi konutlarda yaşarlar :)kedilerin ulaşamayacağı bir yer olursa en az bir müstakil ev balkonuna denk gelecek şekilde ayarlarsın
bu yuvalara buğday atarsan kuşlar için cezbedici olur tabi
yanılmıyorsam serçeler daha kapalı yerleri tercih ediyorlar
-
Yorumlar icin cok tesekkur ederim yapinca konuya yazarim