folder Tahribat.com Forumları
linefolder Programlama Genel
linefolder Hangi Programlama Dilini Öğrenmeliyim?(Makale)

Hangi Programlama Dilini Öğrenmeliyim?(Makale)

1. KısayolKısayol reportŞikayet pmÖzel Mesaj
    Cia
    Cia's avatar
    Erkek

En iyi programlama dili hangisidir?
    Bu sorulara hemen bir soruyla cevap vereceğim: Neye göre?

Doğru cevapları bulmak için soruları daha doğru sormak gerekir.

Hobi olarak programlama yapmak istiyorum. En kolay öğrenebileceğim programlama dili hangisidir?
    Visual Basic

Yazılım sektörüne programcı/yazılımcı olarak girmek istiyorum. Türkiye’de en popüler programlama dili hangisidir?
    Buna cevabım Java ve C#’ın en üst sıralarda yer aldığı şeklinde olacaktır. Aynı zamanda eğer kurumsal çözümler üreten firmalarda yazılım kariyeri yapmak istiyorsanız o zaman veritabanı konusunda da kendinizi geliştirmeniz gerekecektir. Bu da mutlaka SQL öğrenmelisiniz anlamına gelir.

Yurt dışında yazılım konusunda kariyer yapmak istiyorum. 
    C ailesiyle başlayın. (C, C++, Visual C++) sonra Java ya da C# öğrenin.

Mikro işlemcilere, gömülü sistemlere yazılımlar geliştirmek istiyorum.
    Assembly ve C öğrenmelisiniz. Tabii mikroişlemcileri/gömülü sistemleri yakından tanımanız gerekir.

Bu böyle uzayıp gider ve bu kadar da kolay değildir. Yani genelleyemezsiniz.

Eğer bilimsel bir çalışma yapacaksanız farklı, ticari yazılımlar geliştirecekseniz farklı, işletim sistemi yazacaksanız farklı programlama dillerini öğrenmeniz gerekir. 

Diğer taraftan sadece programlama dili bilmeniz yetmez. Eğer web programları geliştirecekseniz web teknolojisini, PDA programlayacaksanız mobil teknolojisini vb. bilmeniz gerekir.

Ama ne yapıyorsanız yapın bilmeniz gereken temel öğeler vardır. Mesela temel programlama becerileri; algoritma analizi ve tasarımı. değişken, veri tipi, bellek, program akış kontrolü kullanımları gibi.

Sonuçta hangi programlama dilini seçeceğiniz kariyerinizi de etkiler ve bunun için söylenebilecek matematiksel olarak doğruluğu ispatlanmış bir “doğru” yoktur. Herkes kendi doğrusunu bulmak durumundadır. Benim bu noktada size katkım ne olabilir? İki yönlendirme:

1. Aşağıdaki bağlantılar dünya genelinde hangi dilin ne kadar kullanıldığını (popülaritesini) göstermektedir.

http://www.langpop.com/

http://www.ohloh.net/languages/compare?measure=commits&percent=&l0=csharp&l1=java&l2=pascal&l3=cpp&l4=visualbasic&l5=-1&commit=Update

http://www.tiobe.com/index.php/content/paperinfo/tpci/index.html

2. Kariyer sitelerine girin ve en çok hangi programlama dilini bilen yazılımcılar aranıyor bir göz atın. 

..savrulurken raconun kırmızı pelerini o zarif öfkeye,zaman ki sana hasta olmuş,incelikli haytasın,raksederken mahallenin maşallahı-eyvallahı,güzelleş be oğlumm.!şimdilik,ölümüne kadar hayattasın..
  2. KısayolKısayol reportŞikayet pmÖzel Mesaj
    SyspioniC
    SyspioniC's avatar
    Erkek
    bilgi için teşekkürler hoca

"Derviş Yunus bu sözü eğri büğrü söyleme, Seni sorguya çeker bir Molla Kasım gelir."
  3. KısayolKısayol reportŞikayet pmÖzel Mesaj
    arkinfes
    arkinfes's avatar
    Erkek
    size nedicem ilk visual bascile tanısdım dedim amk cok zordur ogrenemem hemen kavradım sonra asp ye girdim dedim bu cok zordur dedim nasıl yapcamki flan bi bakdım terimler hep visual basicdekiyle aynı visual basic bilirsen aspye rahatlıkla girebilinceğini anladım ama phpye girmedim onun arasındaki fark ne mereak ediyorum ama giricem cunku php hostlar daha ucuz asp projeler icin windows hosting gerekli oluyor oda linuxdan daha pahalı oluyor.

Do majör soylu ve açık sözlü , Do minör patetik , Re majör parlak , Re minör melankolik , Mi bemol majör soylu ve patetik , aydinlik ama soylu ve karamsar tonmu lazim ozaman; mi majör , Mi minör doğanin ilk minör tonu olmasina karsin biraz melankoliktir , Fa majör karışıktır , Fa minör hepsinden patetiktir , Fa Diyez majör iste güçtür çünkü degiştirgeçlerle asiri yuklenmistir , Si majör parlak ve oyun bozannn :))
  4. KısayolKısayol reportŞikayet pmÖzel Mesaj
    Shimarik
    Shimarik's avatar
    Erkek
    Cia çok güzel bir konu paylaşmışsın teşekkürler fakat her zaman yadırgamış ve sinirlenmişimdir :d yanlış anlama beni yazılım hobby olarak yapılcak kadar basit bir iş değil. o hobby kelimesi benim için yazılımın yanında bile geçmicek bir terim kusura bakma bu kelime gecince yazılım içinde sinirleniyorum.Fakat yazılım adına verdiğin diğer dil bilgilerine bende katılıyorum.

Bir Programcının Parmaklarının ucunda imkansız diye bişey yoktur.
  5. KısayolKısayol reportŞikayet pmÖzel Mesaj
    hotboy
    hotboy's avatar
    Erkek
    son zamanlarda bu yazıyı her yerde görüyorum nedense, yazan adamın adını da verelim, o kadar uğraşmış yazmış, "Kadir Çamoğlu"  ;)
  6. KısayolKısayol reportŞikayet pmÖzel Mesaj
    rapidhacker550
    rapidhacker550's avatar
    Erkek
    Lısp Cobol Fortran kullanın bence xD bende site açılsın göndericem 2 tane yazdım döküman

T.C Anayasası Madde 26 : Herkes, düşünce ve kanaatlerini söz, yazı, resim veya başka yollarla tek başına veya toplu olarak açıklama ve yayma hakkına sahiptir. Bu hürriyet resmi makamların müdahalesi olmaksızın haber veya fikir almak ya da vermek serbestliğini de kapsar. Bu fıkra hükmü, radyo, televizyon, sinema veya benzeri yollarla yapılan yayımların izin sistemine bağlanmasına engel değildir.
Toplam Hit: 3363 Toplam Mesaj: 6