Hiç "E" Harfi Olmayan Kitap [ Daha Yeni Buldum ]

1. KısayolKısayol reportŞikayet pmÖzel Mesaj
    tuncaxxz
    tuncaxxz's avatar
    Erkek
    Ünlü Fransız yazar Georges Perec’in hiç ‘e’ harfi kullanmadan yazdığı ‘La Disparition - Kayboluş’ adlı romanı, hiç ‘e’ harfi kullanılmadan Türkçe’ye çevrildi. Cemal Yardımcı’nın çevirisi Ayrıntı Yayınları’nın 400. kitabı olarak yayımlandı.
    Türkçe’de, özellikle ‘Yaşam Kullanma Kılavuzu’ adlı romanıyla tanınan ünlü Fransız yazar Georges Perec’in, kendisi kadar ünlü olan ‘Kayboluş’ adlı romanı Türkçe’ye çevrildi. Perec’in hiç ‘e’ harfi kullanmadan yazdığı roman, yine hiç ‘e’ harfi kullanılmadan Türkçe’ye aktarıldı. 57 bin 2 sözcük, 370 bin 430 harf bulunan ‘Kayboluş’ta bir tek ‘e’ yok.
    Çevirmen Cemal Yardımcı’nın, Perec’in kitabını ilk eline aldığı günden bugüne üç yıl geçmiş. Yardımcı son bir yılda çeviriye konsantre olmuş ve evden neredeyse hiç çıkmadan çeviriyi tamamlamış.

Böyle bir kitabı Fransızca yazmanın çok daha zor olduğunu vurgulayan Yardımcı, “Fransızca’da ‘e’ harfi kullanmamaya karar verdiğinizde kelime hazneniz yüzde 30-40 oranında daralıyor. Türkçe’de ise bu oran dörtte bire iniyor. ‘Sen, ben, ve, -ken’ gibi kelime ve ekleri kullanamamak insanı bir hayli zorluyor” ifadesini kullanıyor.

‘KAYBOLUŞ’ ASLINDA NEYİ ANLATIYOR?
    Romanda, Anton Ssliharf adlı kahramanın kayboluşu polisiye bir kurguyla anlatılıyor. Anton’la birlikte, dünyadan ‘e’ harfi de kaybolmuştur. Perec’in kaybolmasına göz yumduğu ‘e’ harfinin, Fransız işbirlikçiler tarafından Nazilere teslim edilen ve toplama kampında ölen annesini simgelediği söyleniyor.

GEORGES PEREC’İ NASIL KULLANMAK GEREKİR?
    1936’da Paris’te doğan Perec, sosyolog, deneme yazarı ve çevirmen kimlikleriyle tanınıyor. 1965’te yayımlanan ‘Les Choses / Şeyler’ adlı eseriyle Renaudot, “La Vie Mode d’Emploi / Yaşam Kullanma Kılavuzu”yla ise 1978 Médicis Ödülü’nü kazanan Perec, Mart 1982’de öldü.

İddialara göre, Perec tarafından açıklanana kadar, hiç bir eleştirmen kitabın ‘e’ harfi kullanılmadan yazıldığını fark etmedi. ‘Yaşam Kullanma Kılavuzu’, İsmail Yerguz çevirisiyle Türkçe’ye kazandırıldı. Enis Batur da, kitaptan yola çıkarak bir ‘Perec Kullanma Kılavuzu’ hazırladı.

baya bi oldu ama buldum :D

punto cero
  2. KısayolKısayol reportŞikayet pmÖzel Mesaj
    anka_kusu_1635
    anka_kusu_1635's avatar
    Erkek
    dumustum ama münkün değil gibi geliyor bana türkçede her kelimenin içinde e var yapmışsa nedim helal olsun

hatyatın anlamı çıldırmakmıdır yoksa intahara sevdalanmakmı
  3. KısayolKısayol reportŞikayet pmÖzel Mesaj
    tosun
    tosun's avatar
    Erkek
    mümkün olmayan bişe yoktur elbet wardır ole bişi krdş
  4. KısayolKısayol reportŞikayet pmÖzel Mesaj
    lekton
    lekton's avatar
    Erkek
    kitabın öle bir özelliğe sahip oldugunu kımse farketmemıs yazar bun deşifre etmiş.:)

Dikkat: Hazine Ceyhan ırmağının kıyısında iki köprü arasında... kuru ağacın Dibinde...
  5. KısayolKısayol reportŞikayet pmÖzel Mesaj
    BozcaN
    BozcaN's avatar
    Erkek
    oha.. coq ilginç

√ βǾź¢ẵŋ ® //\\ ~ Türkiye"de yaşayan Türk"e biat edecek !!
  6. KısayolKısayol reportŞikayet pmÖzel Mesaj
    hynd34
    hynd34's avatar
    Erkek
    nelan bu adam kesin ucu bitmesin diye yazmamış

hynd34
  7. KısayolKısayol reportŞikayet pmÖzel Mesaj
    turuncu
    turuncu's avatar
    Erkek
    evt okuyanların hiçbiri bunu anlamamıs yazar kendi sölemiş ''e'' harfi yog diye bu tv de sölendi bi kaç kez
  8. KısayolKısayol reportŞikayet pmÖzel Mesaj
    noel_baba
    noel_baba's avatar
    Erkek
    tuncaxzz demüş küne:

hiç "e" harfi olmayan kitap [ daha yeni buldum ]
    -----------------------------------------------------------------
    heç şaşırmadım ..mina kyimm herif mircte ishal mikrobunun kaşifini bildi :D

Kral nerde diye Sorma. SENde ..BENde ..SİZde ..Onda Çıplak giyen kral olur ..Taç giyen oturur tahtına::. Emeğe Saygı ..kürtaja hayır!! Soruya bak: Dünyaya Tekrar Gelseniz Ne Yaparsınız ? E dedim ben; Eminim herkez yine aynı şeyi yapar aynı şeyi yaşardı... Hani sözüm ona; ..Ben siktiğim eşşeğin huyunu bilmem mi? die ...E sen söyle bilmem mi usta :)
  9. KısayolKısayol reportŞikayet pmÖzel Mesaj
    Esquire
    Esquire's avatar
    Erkek
    bir türk yazarda yazmıştı böyle bir harfi kullanmadan(kusura bakmayın kimin yazdığını hatırlamadım-hatırlarsam yazarım-büyük bir ihtimalle a harfiydi.)

boş
  10. KısayolKısayol reportŞikayet pmÖzel Mesaj
    a4tech
    a4tech's avatar
    Erkek
    Verilmişti Önceden
Toplam Hit: 1915 Toplam Mesaj: 10