Hukuk Alanında Bir Soru?
-
Arkadaşlar birşey sormak istiyorum. Mesela bir site yapacağım ve sitede haberturk.com, haber7.com,internethaber.com gibi sitelerdeki haberleri ekleyip kullanmak istiyorum.... Bu haberleri kaynağını (tahribat ın haber şeysindeki gibi göstersem) gibi göstersem herhangi bir hukuksal sorun ortaya çıkar mı?
-
yoo onlarda birbirlerinden alıntı yaparlar bazen ama tamamiyle cümlesi cümlesine kopyalama derim..yani hukuksaldan deil ama aynı haberi sendede bulcaksam orjinal yerinde okumayı tercih ederim.. yorum kat yada yorumlucak adam bul(mesela ben)
-
Yasal olarak bi sakıncası olabilir tam bilmiyorum... ama kaynak göstermeden alıntı yaptığın kişi şikayet ederse Google'den silerler seni :D Bi sitenin başına gelcek en kötü şey budur.
-
Tayok bunu yazdı:
-----------------------------
Arkadaşlar birşey sormak istiyorum. Mesela bir site yapacağım ve sitede haberturk.com, haber7.com,internethaber.com gibi sitelerdeki haberleri ekleyip kullanmak istiyorum.... Bu haberleri kaynağını (tahribat ın haber şeysindeki gibi göstersem) gibi göstersem herhangi bir hukuksal sorun ortaya çıkar mı?-----------------------------
Eski konu ama,müridlere yardımı dokunur..
Bahsettiğin şey,kopyalama yapacağın sitenin tutumuna göre değişir."Kaynak gösterilse dahi izinsin kullanılamaz ya da hiçbir şekilde kullanılamaz" gibi bir ibare var ise
5846 Sayılı FiKiR VE SANAT ESERLERi KANUNU uyarınca Cezai yaptırım Kısmındaki 71.madde der ki;
Bu Kanunun hükümlerine aykırı olarak kasten:
1. Alenileşmiş olsun veya olmasın, eser sahibi veya halefinin yazılı izni olmadan bir eseri umuma arz eden veya yayımlayan,
2. Sahip veya halefinin yazılı izni olmadan, bir esere veya çoğaltılmış nüshalarına ad koyan,
3. Başkasının eserini kendi eseri veya kendisinin eserini başkasının eseri olarak gÖsteren veya 15 inci maddenin ikinci fıkrası hükmüne aykırı hareket eden,
4. 32, 33, 34, 35, 36, 37, 39 ve 40 ıncı maddelerdeki hallerde kaynak göstermeyen veya yanlış yahut kifayetsiz veya aldatıcı kaynak gösteren,
(Değişik: 7/6/1995 - 4110/23 md.) Kişiler hakkında üç aydan bir yıla kadar hapis ve 300 milyon liradan 600 milyon liraya kadar ağır para cezasına hükmolunur.
Aman diyim!