İçine Ettiler Memleketin Kim Oy Verecek Bunlara
-
AKP iktidarının son yarım yılına girildi.
Artık, ne kullanılacak avans, ne de verilecek süre kalmadığına göre dört buçuk yıllık iktidarın ekonomik uygulamalarının sonuçlarını değerlendirmenin zamanı da geldi.
Türkiye, AKP iktidarında ne kazandı? Yükselen dünya ekonomik konjonktürünün sağladığı iyileşmelerle mi yetindi, yoksa ekonomik konjonktürden yararlanarak ülkenin ekonomik yapısı mı güçlendirildi? Sıcak para dalgası durduğunda da Türkiye ekonomik büyümesini sürdürebilecek mi?
Bu dönemde üretkenliği artıracak, yoksulluğu ortadan kaldıracak politikalar mı uygulandı, yoksa yoksulluğun yönetimine yönelik programlar mı yürürlüğe konuldu?
AB'ye tam üyelik yolunda büyük kazanımlar mı sağlandı?
Öyleyse, 50. yılını kutlayan AB'nin, 44 yıldır kapısında beklettiği ve müzakerelere başlama kararı verdiği Türkiye'yi kutlamalara bile çağırmaması bu kazanımın bir sonucu mu?
İktidarına AB'ye katılım için müzakere takvimi alarak başlayan AKP hükümeti, iktidarını AB aile fotoğrafından dışlanarak mı tamamladı?
Yoksa davul zurna ile girilen Gümrük Birliği nedeni ile yıllardır uğranılan kayıplar mı durduruldu?
AKP iktidarı döneminde sürekli arttığı söylenen ulusal gelirden kimler aslan payını aldı, kimlerin geliri azaldı?
Tarım kesimi altın dönemini mi yaşıyor, yoksa tarımsal üretim düştü, binlerce hektar tarım arazisi ekilmeyip tarlalar tozmaya mı bırakıldı?
Büyüdüğü söylenen ekonomi istihdam yarattı, işsizlik azaldı mı?
Bu göstergelerden birçoğunun yaklaşan seçimleri doğrudan etkileyeceği bir gerçek. Biz de bu haftadan başlayarak, gündem elverdiği ölçüde, AKP'nin ekonomi politikalarının sonuçlarını değerlendireceğiz.
Bunların başında da işsizlikle ilgili veriler geliyor.
İktidarın uygulamaları işsizliği azalttı ise bunun seçim sonuçlarına yansıyacağından kimsenin kuşkusu olmasın.
Peki AKP iktidarı döneminde Türkiye'de istihdam arttı, işsizlik azaldı mı?
Bunun için Türkiye işgücü durumunu gösteren aşağıdaki tabloyu inceleyelim. Tablo, Hikmet Uluğbay 'ın TÜİK verilerinden yararlanarak yaptığı kapsamlı bir çalışmadan kısaltılarak alındı.
Devletin resmi verilerine bakarsanız son beş yılda Türkiye'deki işsiz sayısı 121 bin kişi azalmış.
Yani son beş yılda işgücüne katılan herkes iş bulmuş, stok işsizlerden de yüzyirmibir bin kişi azalmış. Bu gerçek olabilir mi?
Şimdi tablodaki diğer rakamlara, yani halının altına da dikkatlice bakalım.
Halı kaldırıldığında görünen hiç de iç açıcı değil. Devletin verilerine göre Türkiye'de çalışabilecek durumda olanların yarısından çoğu (yüzde 50.5) işgücüne katılmıyor. Yani çalışacak durumda olmasına karşın 25.622.000 (yirmibeşmilyonaltıyüzyirmiikibin) kişi iş aramıyor, iş istemiyor.
Son beş yılda 15 yaş üzeri çalışabilecek nüfus (51.770-48042=) 3.728.000 (üçmilyonyediyüzyirmisekizbin) kişi artmış, ama bunlardan sadece, tablonun istihdam sütunundaki rakamların gösterdiğine göre (25.622-23.818=) 1.804.000 (birmilyonsekizyüzdörtbin) kişi çalışmak istemiş, geri kalanı iş istememiş, bu nedenle de işsiz sayılmamış.
Ülkemizde işgücüne katılmayanlar kimler? İş bulma umudu olmayanlar mı, evde yaptıkları işi yeterli bulanlar mı, yoksa çalıştırılmayanlar mı?
Bunun için de kadınların ekonomik faaliyete katılımını gösteren aşağıdaki tabloya göz atalım:
ABD'de kadınların yüzde 59'u, Türkmenistan'da yüzde 60'ı, Almanya'da yüzde 50'si işgücü piyasasına katılırken, Türkiye'de işgücüne katılma oranı yüzde 27. Yani ülkemizde sadece dört kadından biri işgücüne katılıyor.
Bu orandan hareket edersek işgücüne katılmayan 25 milyonun 18 milyonu kadın.
Geri kalan 7 milyon çalışabilir durumdaki erkek neden iş aramıyor dersiniz? Asıl önemlisi kadınlar gerçekten iş aramıyorlar mı?
Bu verilerden sonra, AKP iktidarı döneminde işsiz sayısı azaldı diyebilir misiniz? -
hoca sen ne kadar yazsan da bazı mermer kafalılar anlamayacaklar.boşver zamanında ben de çok yazdım ama artık bıraktım anlayana sivri sinek saz zaten : )
-
ben en cok herseyin özellestirilmesine kızıyorum elde avucta bisi kalmadı bunlar 2- 3 gün rahat ettirir bizi zırt pırt kredi alınıp durdu küçük küçük haberler geçti nerden ödenecek merak ediyorum valla acıklayacak biri var mı hicbiri babamın partisi deil soruyorum