İlk Şarj Nasıl Olmalı (Li-İon)
-
Geçen konusunu açmıştım orjinal batarya ile ilgili ve bir tane bulup satın altım (46 liraya geldi kargo dahil)
şimdi henüz şarja koymadım, bildiğiniz gibi li-ion ve li-polymer bataryalarda ilk şarjın 12 saat falan olmasına gerek yok, zaten akıllı telefonlar
şarj bittikten sonra kesiyor, o yüzden anlamı yok..
Ancak ilk şarj nasıl olmalı sorusunun yanıtını tam alamadım,bir çok yabancı ve yerli foruma baktım farklı cevaplar var. Temel olarak
1- önce tüm şarjı bitir sonra full dolsun, ve ilk ay sürekli doldur boşalt yap bu sayede batarya 1 ay sonra kendine gelir tam kapasiteli kullanırsın
2- direk şarja tak, bittiğinde çıkart, bu işlemi 1 ay boyunca yap..
iki farklı yorum var.. ve boşaltma ile ilgili yine iki farklı yorum var
1- tam boşalttıktan sonra şarj et
2- %15-25 seviyesindeyken şarj yap
görüldüğü gibi neredeyse her kafadan bir ses çıkmış.. Bu işin doğrusu nedir ya da nereden öğrenebilirim.
http://batteryuniversity.com/learn/article/charging_lithium_ion_batteries
şöyle bir site var, bilimsel olarak açıklamışlar ve grafiksel olarak desteklemişler ama ilk şarj ile ilgili bir şey (benim takıldığım noktaları)
açıklamamışlar
ilk telefonu aldığımda bir süre kullandım ve batarya tam bitmeden şarja koydum.. Ama çok uzun süreli kullanamadım ondan sonra. hiç bir
işlem yapmadığımda max 2 gün gitti.. bu sürenin 7 güne çıktığını biliyorum bazıları için..
-
Bi şey olma, batarya doldur-boşalt yaparak kendiliğinden açılır.Sen şimdi takıp akşama kadar bekletsen bile batarya dolunca elektrik akımını kesiyor.Boş boş prizde bekliyor.
-
Citizen bunu yazdı
Bi şey olma, batarya doldur-boşalt yaparak kendiliğinden açılır.Sen şimdi takıp akşama kadar bekletsen bile batarya dolunca elektrik akımını kesiyor.Boş boş prizde bekliyor.
hocam ben biraz daha teorik bilgi istiyordum aslında.. şimdi senin söylediğin baştan yanlış.. mesela ben telefonu 12 saat prizde beklettim diyelim.
telefon 3 saat sonra doldu. 9 saat şarj kesiliyor.. atıyorum %90 seviyesine geldiğinde telefon yine şarjedilecektir (sürşarj) bu da %90-100 arası
sürekli bir şarj demektir. O yüzden boş prizde bekliyor demek yanlış bir laf.
-
tam şarj gerçekleştiğinde telefon bataryaya şarj almaz ama gerekli gücü batarya değil prizden alır.
-
SharpShooter bunu yazdı
tam şarj gerçekleştiğinde telefon bataryaya şarj almaz ama gerekli gücü batarya değil prizden alır.
yanlışın var hocam, o bahsettiğin şey laptop için geçerli. Belki iphone da öyldir bilmiyorum ancak kullandığım telefonda ve türevlerinde öyle değil.
dediğin gibi olsaydı, şarj bittikten sonra hem bataryanın doluluğu azalmazdı, hem de bataryayı çıkarttığımda telefon kapanmazdı
-
unbalanced bunu yazdıSharpShooter bunu yazdı
yanlışın var hocam, o bahsettiğin şey laptop için geçerli. Belki iphone da öyldir bilmiyorum ancak kullandığım telefonda ve türevlerinde öyle değil.
dediğin gibi olsaydı, şarj bittikten sonra hem bataryanın doluluğu azalmazdı, hem de bataryayı çıkarttığımda telefon kapanmazdı
bazı android telefonlar bataaryasız çalışıyor hocam
-
görmedim hocam hiç öyle çalışan .. samsung un bada modelinde vardı o dediğin şey.. olabilir .. ama benim tel çalışmıyor..
neyse şimdi direk taktım şarj oluyor %70 civarı doluymuş.. %100 olduktan sonra çıkartıp boşaltacağım.. bu sefer de böyle deneyeyim bari.. ama bu
konuda iyi bir test olsaydı keşke..
-
Hocam genel olarak bataryalı cihazlarda kullanım kılavuzuna bakıyorum ancak telefon bataryaları için kılavuzlarda düzgün bilgi olmadığı için söylenen o yönergeleri pek uygulamıyorum. Bataryayı ilk günden sarja takarım, baktım doldu çıkarırım. İlk gün telefon kapanana kadar beklerim, sonraki günler telefon kapanmadan şarja bağlarım :)
-
unbalanced bunu yazdı
Geçen konusunu açmıştım orjinal batarya ile ilgili ve bir tane bulup satın altım (46 liraya geldi kargo dahil)
şimdi henüz şarja koymadım, bildiğiniz gibi li-ion ve li-polymer bataryalarda ilk şarjın 12 saat falan olmasına gerek yok, zaten akıllı telefonlar
şarj bittikten sonra kesiyor, o yüzden anlamı yok..
Ancak ilk şarj nasıl olmalı sorusunun yanıtını tam alamadım,bir çok yabancı ve yerli foruma baktım farklı cevaplar var. Temel olarak
1- önce tüm şarjı bitir sonra full dolsun, ve ilk ay sürekli doldur boşalt yap bu sayede batarya 1 ay sonra kendine gelir tam kapasiteli kullanırsın
2- direk şarja tak, bittiğinde çıkart, bu işlemi 1 ay boyunca yap..
iki farklı yorum var.. ve boşaltma ile ilgili yine iki farklı yorum var
1- tam boşalttıktan sonra şarj et
2- %15-25 seviyesindeyken şarj yap
görüldüğü gibi neredeyse her kafadan bir ses çıkmış.. Bu işin doğrusu nedir ya da nereden öğrenebilirim.
http://batteryuniversity.com/learn/article/charging_lithium_ion_batteries
şöyle bir site var, bilimsel olarak açıklamışlar ve grafiksel olarak desteklemişler ama ilk şarj ile ilgili bir şey (benim takıldığım noktaları)
açıklamamışlar
ilk telefonu aldığımda bir süre kullandım ve batarya tam bitmeden şarja koydum.. Ama çok uzun süreli kullanamadım ondan sonra. hiç bir
işlem yapmadığımda max 2 gün gitti.. bu sürenin 7 güne çıktığını biliyorum bazıları için..
Li-İon bataryalar için yöntem budur hocam.Bu bataryalar redoks reaksiyonuyla çalışıyor bu yüzden bataryayı tam bitirmeyip %20 lerdeyken sarj etmen bataryanın ömrünü uzatır.