İlk Şarj Nasıl Olmalı (Li-İon)

1. KısayolKısayol reportŞikayet pmÖzel Mesaj
    unbalanced
    unbalanced's avatar
    Erkek

Geçen konusunu açmıştım orjinal batarya ile ilgili ve bir tane bulup satın altım (46 liraya geldi kargo dahil)

şimdi henüz şarja koymadım, bildiğiniz gibi li-ion ve li-polymer bataryalarda ilk şarjın 12 saat falan olmasına gerek yok, zaten akıllı telefonlar

şarj bittikten sonra kesiyor, o yüzden anlamı yok.. 

Ancak ilk şarj nasıl olmalı sorusunun yanıtını tam alamadım,bir çok yabancı ve yerli foruma baktım farklı cevaplar var. Temel olarak

1- önce tüm şarjı bitir sonra full dolsun, ve ilk ay sürekli doldur boşalt yap bu sayede batarya 1 ay sonra kendine gelir tam kapasiteli kullanırsın

2- direk şarja tak, bittiğinde çıkart, bu işlemi 1 ay boyunca yap..

iki farklı yorum var.. ve boşaltma ile ilgili yine iki farklı yorum var

1- tam boşalttıktan sonra şarj et

2- %15-25 seviyesindeyken şarj yap

görüldüğü gibi neredeyse her kafadan bir ses çıkmış.. Bu işin doğrusu nedir ya da nereden öğrenebilirim.

http://batteryuniversity.com/learn/article/charging_lithium_ion_batteries

şöyle bir site var, bilimsel olarak açıklamışlar ve grafiksel olarak desteklemişler ama ilk şarj ile ilgili bir şey (benim takıldığım noktaları)

açıklamamışlar

ilk telefonu aldığımda bir süre kullandım ve batarya tam bitmeden şarja koydum.. Ama çok uzun süreli kullanamadım ondan sonra. hiç bir

işlem yapmadığımda max 2 gün gitti.. bu sürenin 7 güne çıktığını biliyorum bazıları için..  

Ülkesini Seven Her Türk Vatandasi, Ülkesinin Sessiz Istilasi'na karsi durmak zorunda.
  2. KısayolKısayol reportŞikayet pmÖzel Mesaj
    Bilirkişi
    mkyb
    mkyb's avatar
    Erkek

Bi şey olma, batarya doldur-boşalt yaparak kendiliğinden açılır.Sen şimdi takıp akşama kadar bekletsen bile batarya dolunca elektrik akımını kesiyor.Boş boş prizde bekliyor.

Yaşlandıkça 50 liralık saatin ve 5.000 liralık saatin aynı şeyi gösterdiğini fark edeceksin. 1.000.000 liralık ve 100.000 liralık ev aynı yalnızlığı barındırır. 1.000 liralık Android ile 20.000 liralık iPhone Pro kimse aramadıktan sonra aynıdır. Materyalist şeylerde gerçek mutluluk bulunmaz. Asıl mutluluk bir çift memededir. Enflasyon yüzünden bu imzayı bir ara güncellemek lazım. Bin liraya telefon kalmadı. :(
  3. KısayolKısayol reportŞikayet pmÖzel Mesaj
    unbalanced
    unbalanced's avatar
    Erkek
    Citizen bunu yazdı

Bi şey olma, batarya doldur-boşalt yaparak kendiliğinden açılır.Sen şimdi takıp akşama kadar bekletsen bile batarya dolunca elektrik akımını kesiyor.Boş boş prizde bekliyor.

hocam ben biraz daha teorik bilgi istiyordum aslında.. şimdi senin söylediğin baştan yanlış.. mesela ben telefonu 12 saat prizde beklettim diyelim.

telefon 3 saat sonra doldu. 9 saat şarj kesiliyor.. atıyorum %90 seviyesine geldiğinde telefon yine şarjedilecektir (sürşarj) bu da %90-100 arası

sürekli bir şarj demektir. O yüzden boş prizde bekliyor demek yanlış bir laf.

Ülkesini Seven Her Türk Vatandasi, Ülkesinin Sessiz Istilasi'na karsi durmak zorunda.
  4. KısayolKısayol reportŞikayet pmÖzel Mesaj
    SharpShooter
    SharpShooter's avatar
    Banlanmış Üye
    Erkek

tam şarj gerçekleştiğinde telefon bataryaya şarj almaz ama gerekli gücü batarya değil prizden alır.

- xx yerde hata var. - ya aslında kod şöyle sanıyor olabilir bla bla bla - olm kendine gel kodlar düşünmez - ...
  5. KısayolKısayol reportŞikayet pmÖzel Mesaj
    unbalanced
    unbalanced's avatar
    Erkek
    SharpShooter bunu yazdı

tam şarj gerçekleştiğinde telefon bataryaya şarj almaz ama gerekli gücü batarya değil prizden alır.

yanlışın var hocam, o bahsettiğin şey laptop için geçerli. Belki iphone da öyldir bilmiyorum ancak kullandığım telefonda ve türevlerinde öyle değil.

dediğin gibi olsaydı, şarj bittikten sonra hem bataryanın doluluğu azalmazdı, hem de bataryayı çıkarttığımda telefon kapanmazdı

6. KısayolKısayol reportŞikayet pmÖzel Mesaj
    nick6
    0x656e
    0x656e's avatar
    Homo
    unbalanced bunu yazdı
    SharpShooter bunu yazdı

yanlışın var hocam, o bahsettiğin şey laptop için geçerli. Belki iphone da öyldir bilmiyorum ancak kullandığım telefonda ve türevlerinde öyle değil.

dediğin gibi olsaydı, şarj bittikten sonra hem bataryanın doluluğu azalmazdı, hem de bataryayı çıkarttığımda telefon kapanmazdı

bazı android telefonlar bataaryasız çalışıyor hocam 

7. KısayolKısayol reportŞikayet pmÖzel Mesaj
    unbalanced
    unbalanced's avatar
    Erkek

görmedim hocam hiç öyle çalışan .. samsung un bada modelinde vardı o dediğin şey.. olabilir .. ama benim tel çalışmıyor..

neyse şimdi direk taktım şarj oluyor %70 civarı doluymuş.. %100 olduktan sonra çıkartıp boşaltacağım.. bu sefer de böyle deneyeyim bari.. ama bu

konuda iyi bir test olsaydı keşke.. 

8. KısayolKısayol reportŞikayet pmÖzel Mesaj
    RaNGeR
    RaNGeR's avatar
    Erkek

Hocam genel olarak bataryalı cihazlarda kullanım kılavuzuna bakıyorum ancak telefon bataryaları için kılavuzlarda düzgün bilgi olmadığı için söylenen o yönergeleri pek uygulamıyorum. Bataryayı ilk günden sarja takarım, baktım doldu çıkarırım. İlk gün telefon kapanana kadar beklerim, sonraki günler telefon kapanmadan şarja bağlarım :)

Forumda mesaj yazarken lütfen imla kurallarına uyalım, düzgün bir TÜRKÇE ile yazışalım. TÜRKÇE bizimdir, dilimize sahip çıkalım.
  9. KısayolKısayol reportŞikayet pmÖzel Mesaj
    Cesnist
    Cesnist's avatar
    Erkek
    unbalanced bunu yazdı

Geçen konusunu açmıştım orjinal batarya ile ilgili ve bir tane bulup satın altım (46 liraya geldi kargo dahil)

şimdi henüz şarja koymadım, bildiğiniz gibi li-ion ve li-polymer bataryalarda ilk şarjın 12 saat falan olmasına gerek yok, zaten akıllı telefonlar

şarj bittikten sonra kesiyor, o yüzden anlamı yok.. 

Ancak ilk şarj nasıl olmalı sorusunun yanıtını tam alamadım,bir çok yabancı ve yerli foruma baktım farklı cevaplar var. Temel olarak

1- önce tüm şarjı bitir sonra full dolsun, ve ilk ay sürekli doldur boşalt yap bu sayede batarya 1 ay sonra kendine gelir tam kapasiteli kullanırsın

2- direk şarja tak, bittiğinde çıkart, bu işlemi 1 ay boyunca yap..

iki farklı yorum var.. ve boşaltma ile ilgili yine iki farklı yorum var

1- tam boşalttıktan sonra şarj et

2- %15-25 seviyesindeyken şarj yap

görüldüğü gibi neredeyse her kafadan bir ses çıkmış.. Bu işin doğrusu nedir ya da nereden öğrenebilirim.

http://batteryuniversity.com/learn/article/charging_lithium_ion_batteries

şöyle bir site var, bilimsel olarak açıklamışlar ve grafiksel olarak desteklemişler ama ilk şarj ile ilgili bir şey (benim takıldığım noktaları)

açıklamamışlar

ilk telefonu aldığımda bir süre kullandım ve batarya tam bitmeden şarja koydum.. Ama çok uzun süreli kullanamadım ondan sonra. hiç bir

işlem yapmadığımda max 2 gün gitti.. bu sürenin 7 güne çıktığını biliyorum bazıları için..  

Li-İon bataryalar için yöntem budur hocam.Bu bataryalar redoks reaksiyonuyla çalışıyor bu yüzden bataryayı tam bitirmeyip %20 lerdeyken sarj etmen bataryanın ömrünü uzatır.

طדṮ
Toplam Hit: 4192 Toplam Mesaj: 9