İnceltme-Şapka-Düzeltme İşareti TDK Dan Kaltı Mı ?
-
HAYIR KALKMADI.
Bugün derste hoca "tabii" kelimesi(ben böyle sanıyordum) nasıl yazılır diye bir sordu tahtaya yazdım.
Nerdeyse herkes bu görüşteydi ama biri emin olmasada çıktı aksi olarak "tabiî" yazdı.
Ki sonuçta hoca öyle yazıldığını söyledi bu muhabbetin kimler tarafından çıkarıldığını felan anlattı.
Aklınızda bulunsun TDK nın böyle bir uygulaması yok.
-
Bir rivayet;
İnceltme-şapka işareti kalksın mı kalkmasın mı tartışmaları TDK da devam ederken, bir profesör kalkmasını şiddetle öneriyormuş. Oradan başka bir profesör bir dakika diyip;
-Beyefendi kalkmasını istiyorsunuz ama bizim dil kurallarımız ve dil yapımız açısından kalkmaması gerek demiş.
Kalkmasını isteyen profesör ateşli bir şekilde;
-Ne münasebet efendim bizim dilimizle hiçbir alakası yok. Asıl Türkçede böyle birşey yok, bana bir tane cümle söyleyin şapka işaretinin gerekliliğini gösteren demiş.
Diğer profesör hiç bir açıklama yapmadan cümleyi söyleyivermiş.
-Peki hocam o zaman bu ay karınıza ortak olmak istiyorum demiş.
Tabi herkes sus pus ne olduğunu anlamaya çalışmış, kalkmasını savunan profesör ilk başta anlayamamış sinirinden yerinden fırlamış fakat sonradan olayı idrak edebilmiş ve artık şapka işaretinin gerekliliğine ikna olup savunmaya başlamış.
Edit: Bu örneği verdiğin link okumadan yazmıştım oradada böyle bir örnek verilmiş.
seadog tarafından 05/Kas/12 16:26 tarihinde düzenlenmiştir -
Türkçe dil bilgisi ile ilgili bilgi verdiğini iddia eden bir yerde başlıkta "..işareti kalktımı?" yazmaları da ayrı bir komik olmuş.
Buna rağmen 'tabii' sözcüğü bu haliyle doğru TDK yazım kılavuzuna göre. İnceltmesiz.