İnsana Saygı
-
Profesör Üstün Dökmen, Hayvan dergisinde yayimlanan röportajinda, "Yere düsen ekmegin üstüne basan insan görmedim ama yere düsen insani tekmeleyen çok kisi gördüm" diyor... Saygili olmaktaki kusurlarimizi söyle anlatiyor:
- Birbirimize saygili olma konusunda 3 tip temel hatamiz var...
Avrupa'da yasayan vatandasimiz, orada yerlere çöp atmiyor ama Kapikule'den girer girmez yerlere tükürmeye, çöp atmaya basliyor. Niye burada böyle yapiyorsun diye soruldugunda, herkes böyle yapiyor diyor. Kendi fikri olmayan insanin duruma göre hareket etmesidir bu.
Ikinci hatamiz, adama göre davranmamiz. Karsimizdaki adam iri yariysa, 'Buyur Abi', diyoruz, ufak tefekse, 'Ne var lan!' diyoruz. Oysa ki, insanlarin onuru birbirine esittir.
Üçüncü hata, keyfimize göre davranmak. Keyfimiz yerindeyse eve girerken 'Merhaba millet' diyoruz, degilse surat asiyoruz. Oysa keyfimiz yerinde olsun olmasin insanlara saygili davranmak zorundayiz.
Diyorum ki, yerdeki ekmege saygili olma konusunda ülkemde mutabakat var, kimse basamaz, ayagiyla dürtüklemez ya da öper, koyar bir kenara.
Ekmek nimettir kabul, peki insan nimet degil mi?
ALINTI
Bu yazı benimde içimdeki düşünceleri bir nebzede olsa dile getirmiş. Etrafıma baktığımda insanların insanlara hiç sevgisi kalmadığını, hatta ondan bi zarar gelmesin aman diye yolda giderken bile insanlara ters ters baktığını görüyorum. Otobüslerde de küçüklerin büyüklere nede büyüklerin küçüklere saygısı yok. Kimse kimseyi dinlemiyor, sadece kendi düşüncelerinin haklı olduğunu söylüyor ve karşındakini bilgisiz, şuursuz gibi yaklaşımlarla suçluyor.
Karşındakisinin belli bir kesimin düşüncesini desteklediği için diğer kişinin ona yaklaşımı şu oluyor; "SENİN BEYNİNİ YIKAMIŞLAR !" ... Tabi doğruya zaten karşımızdaki insanın kendi beyni yok...
Tahribatta da bazı kişilerde bu yaklaşımı görüyorum. Özellikle siyaseti konuşurken hemen tartışma çıkıyor, ve birisi diğerlerinin düşüncesini küçümsüyor ve hakaret ediyor. Sonuç olarak durduk yere anlamsız bir şekilde karşımızdakini kırıyoruz ve birileri banlanıyor... Oysaki benim bidiğim Tahribatın felsefesi bu değildir, ve olmamalıda ...
Bizler bu ülkenin yeni nesli ve geleceğiyiz. Eğer bizde bizden öncekiler gibi kalıplaşmış dar kafalara sahip bireylerden olursak, bugün bir Japon, Amerikan yada Avrupa gibi teknolojide, ekonominde yada sanatta ilerlemek yerine, futbol yüzünden kavga eden, birbirine zarar verip küfreden, siyaset yapmaktan anlamayıp sadece boş konuşup ülkeye hizmet etmeyen kişilerden farksız oluruz.
Her şeyin başı saygı ve sevgi, umarım gelecek bize bu güzel iki kavramı layıkıyla yaşatmayı bahşeder...
-
evet hocam aynen katılıyorum sana tpt de böyle insnlar çok karşısındaki düşüncelerini küçümseyen çok kişi var. onları esefle kınıyorum ve senle beraber kınıyoruz hocam.
-
Edep Ya Hû ! Gerçekten..
-
Süpersin.Walla değindiğin konu bizlerin en yoksun olduğu konu , keşke şimdi konuya katılanların hepsi bu uygulamaya geçse :) keşke cümlemi kurarken başında "keşke" olmasa :)
-
gercekten guzel bır yazı..tbt dekı tum murıdlerınde uygulaması gerekn bır kavram...kımsenın kımseden eksıgı yoktur ki aşşalıyasın..ve kımsenın kımseden fazlası yoktur...kı kendı9nı buyuk goresın
-
Her şeyin başı saygı ve sevgi, umarım gelecek bize bu güzel iki kavramı layıkıyla yaşatmayı bahşeder...
...................................
sağolasın emirreis...gerçekten okunmaya deger bir yazı paylaşmıssın bizlerle...
-
Doğru bir konuya değinmişsin hocam bunları zaten üstü kapaklı her defasında dile getirdim karşındaki insan hayvan değil onunda düşünceleri var saygı olmadı sürece burda ne siyaset yapılır nede duygu düşünce paylaşılır insanlar burda genelde gırgır için takılıyor abaza hasanlar hacklenmiş siteler için siyaset yapabilecek kapasitesi olupta düşünce özgürlüğünü katlettiği için sevimsiz olan arkadaşlar bunlar yüzünden siyaset yapılacak zaman yasaklanır siyaset o zaman ne mantığı varki burda siyaset bölümünün derin konuların ? onuda geçtim siyasete çivilemeyeceğim bu saygı konusunu ananızın karnında öğrenmediniz bi çok şeyi ama nedense bu alay konusu olur her defasında bunu bende yapmışımdır aslında önce kendimize saygımız yok temel asas burda eskiye bakarak konuşuyorum yeni gibi görünebilirim ama tahribatın öncesinide bilirim eski tat yok bunu bizler böle yaptık hatırlarım derin konularda sayfalarca siyasi ve gerçekten derin konuların tartışıldığı yine ezilirdi birleri ama küfür ederek değil kötü olduğu düşünceyi bilerek ezilirdi saygı duyardı küfür olmazdı ya çeker giderdi inatından yada kalır doğruluğunu tartışır sonuç arardı. Bir çok kişiliğide kaybetti tahribat.com bunlar yüzünden seviyesiz tartışmalar yüzünden bunlar adminlerin suçu değil muhakkak vardır ama büyük bi bölümü bizlerin suçu kendimizi kontrol edemiyoruz ve son çare küfür oluyor bi yazı okumuştum bu siyaset le alakalı burda birisi yeni konu açmış bişeyler yazmış birisi doğrulamış arada birisi benim düşüncemde bu ve gerekçesini açıklamış alttaki eleman onun o düşüncesinin yanlış oldunu içinde 5 a.q 1 ananı al git 1 at gözü ve arada da sizin düşündüğünüz gibi düşünenler yüzünden böle olduk ne güzel adamın düşüncesini çürütmüş bravooo dedim dünya senin etrafında dönünce böle oluyor bunları sölemenin de faydası yok sadece rahatlamak için burda birileri yine okuyacak ve hhahah sie diyecek :) burasıda acı bir gerçek ders almak yada doğru lan böle yapıyoruz diyipte dikkat edecek eleman yok sanırım...
-
üstün dökmen hoca gene Türk insanını açık ve net olarak ortaya koymuş kitapları da çok güzel ve kesinlikle okunmalı insan kendinden çok şey buluyo ve çok şey öğreniyor. Tavsiye ederim.