İnternet Üzerinden Bedava Cep Telefonu

  1. KısayolKısayol reportŞikayet pmÖzel Mesaj
    sansar55
    sansar55's avatar
    Kayıt Tarihi: 30/Temmuz/2005
    Erkek

    Mobil teknoloji devrime hazırlanıyor. Sabit telefonların internetten görüşmesinin ardından esas açılım cepte geliyor.

    İnternet üzerinden bedava cep telefonu görüşmesi için gerekli adımlar atılıyor...

    Ahmet Bey, İstanbul'da kablosuz internet ağı kurulu olduğu bir kafede oturuyor. Cebinden çıkardığı telefon, dünyanın Skype yazılımı ile çalışan ilk telefonlarından. Almanya'daki arkadaşı Mehmet Bey'i arıyor. Mehmet Bey'de de aynı telefondan var. İki arkadaş 15-20 dakikalık bir görüşme yapıyor ve bir kuruş para ödemiyor. İnternetin bedava ses mucizesi bu. Ahmet Bey, Skype'yi 2 yıldan bu yana evindeki bilgisayarında kullanıyordu. Şimdi bedava internet telefonu cebe de girdi... Ahmet Bey'in evinde kablosuz ADSL modem kurulu. Aynı bedava görüşmeyi evinde de yapabiliyor.

    İşte bu senaryo önümüzdeki aylarda tüm dünyada olduğu gibi Türkiye'de de gerçek olacak. Skype ve Messenger benzeri internet telefonları artık cebe giriyor. Telekom dünyası "mobil", "sabit" ve "internet telefonu"nu birleştirecek yeni fikir ve teknolojilerle heyecanlı günler yaşıyor. İnternet ve cep telefonu yakınlaşması Türk Telekom'un yeni patronu Oger Telecom ve Telsim'in yeni sahibi Vodafone'un da gündeminde. GSM operatörleri internetten korkuyor, ama çözümü yine internette buldular.

    Operatörler de internete sarıldı

    İstanbul, İstiklal Caddesi'nde kablosuz internet ağı bulunuyor. Ayşe Hanım, geçen hafta 250 dolar verip Nokia'nın yeni çıkardığı 6136 model telefonda aldı. İstiklal'de yürürken telefonu ile evi arıyor. Abonesi olduğu GSM operatörü yeni bir teknolojiye geçti. Buna lisanslanmamış Mobil Erişim (UMA) deniliyor. Ayşe Hanım'ın telefonu kablosuz internetin bulunduğu İstiklal Caddesi'nde İnternet üzerinden GSM ağına bağlanıyor. Bu sayede bir dakika görüşme için 20 kuruş yerine 10 kuruş veriyor. İstiklal Caddesi'nden arabasına binip uzaklaşırken ise telefonu otomatik olarak GSM ağına geçiş yapıyor ve tarife tekrar 20 kuruşa dönüyor. Ayşe Hanım, kablosuz internetin bulunduğu ofise geldiğinde ise tekrar internete bağlanıyor. Geçişi sorunsuz yapan sır ise telefonun içindeki özel internet yazılımı.

    Operatörler maliyetlerini azaltıp görüşmeyi ucuzlatmak için internete sarılacak. Lisanlanmamış Mobil Erişim (UMA) teknolojisi mobil kullanıcıların mobil ve kablosuz internet (WiFi) ağları arasında sorunsuz geçiş yapmayı sağlıyor. Bu da tüketiciler açısından kablosuz internet noktalarında yapılan aramalarda faturaların azalması demek. Çünkü iki network teknolojisi birlikte kullanılıyor. Operatörler, sektör uzmanlarının deyimiyle internet telefonu şirketlerine meydan okuyarak "İnternet konuşmasını biz veririz, parayı da biz kazanırız" diyor.

    Operatörler bugün fiyatlar ve kullanım şartları üzerinde büyük bir kontrole sahip. Ancak 2-3 yıl içinde bu işin kontrol dışına çıkacağı belirtiliyor.

    Nortel bir proje üzerinde çalışıyor

    Bu yöntemde operatörler görüşme ücretinin dakikasını ucuzlatıyor. Ancak ses haberleşmesinden büyük paralar kazanan operatörleri devre dışı bırakacak ve mobil telefonu bedava yapacak çözümler de çok uzakta değil. Bilgisayarda bedava "Alo" sağlayan Skype'nin mobil versiyonları, kablosuz internet ortamında telefonu bedava yapacak.

    Mobil iletişimde ufak gören şirketlerden telekomcu Nortel Netaş, geliştirdiği Multimedya İletişim Sunucusu (MCS) ile ses, data ve görüntünün birlikte olduğu tümleşik çözümlere odaklı çalışıyor. Bu hedefin bir örneği olan MCS, global bir proje. MCS'nin cep telefonunda çalışan bir versiyonu da geliştirildi. Bu sayede nerede olursak olalım -havalanında bir wireless (kablosuz) noktasında olabilir- internet ortamına girdiğimiz andan itibaren MCS'e ulaşarak internet telefonu görüşmesi yapabiliyoruz.

    Cep telefonu telefon olmaktan çıktı

    Cep telefonları yüksek hızlı internet, anında mesajlaşma, 3 megapiksel kamera, müzik, oyun, mobil TV derken adeta bir mini-eğlence aracı oldu. Telefon imalatçıları ve operatörler yeni fikirler ve birbirinden ilginç ürünlerle heyecan verici bir dönemin kapısını aralıyor. Teknolojinin adının tek kelimeye sığdıramayınca WCDMA, DVB-H, UMA, WIFI, 3GPP, WLAN gibi anlamsız kısaltmalar hayatımıza girdi. Kısaltmaları anlamsız ama en temel ihtiyaç olan iletişimin geleceği bu kısaltmalara bağlı. Arka arkaya anlaşmalar imzalayan Microsoft artık mobil sahneye daha fazla çıkıyor. Microsoft yazılımıyla çalışan telefonlar daha hızlı bağlantı ve daha fazla depolama alanı vaad ediyor. Amerikalı çip üreticisi Broadcom mobil telefon iletişiminin menzilini ve güvenilirliğini artıran yeni bir teknoloji tanıttı. M-Stream adlı teknik telefonda cızırtıyı ve kopmaları azaltıyor.

    Cep telefonları daha daha fazla fotoğraf, şarkı ve film depolamak için daha fazla kapasiteye ihtiyaç duyuyor. Ultra hızlı kablosuz internet, mobil telefonları değiştiriyor.

    Kablosuz internet hırsızlığı

    Türkiye'de kablosuz internet erişim noktalarının sayısı her geçen gün artıyor. Bazı yerlerde bu erişim bedava, otel, kafeterya gibi yerlerde gibi ise bir şifre ile internete bağlanılıyor. Ancak son dönemde yaygınlık kazanan diğer bir konu da kablosuz internet korsanlığı. Kablosuz modemler sayesinde özellikle İstanbul'un birçok yerinde, özellikle ofis merkezlerinde kablosuz modemler kurulu. Örneğin evinde kablosuz modemi bulunan bir ADSL abonesinin hattına komşu dairelerdeki kullanıcılar girebiliyor. ADSL abonesi bir takım yazılımlar yükleyerek hattını "secured" hale getirebiliyor. Ancak korsanlık programlarıyla bu şifreleri kırmak da mümkün.

    Cepten internet telefonu kimi, nasıl etkileyecek?

    Tüketici: Skype uyumlu cep telefonları piyasaya çıkacak. Kablosuz internetin bulunduğu herhangi bir yerde bu telefonlar arasında yapılan görüşme ücretsiz olacak. Bir de Lisanslanmamış Mobil Erişim (UMA) denilen bir sistem var. Bu sistemi uygulayan GSM operatörleri yine kablosuz internet noktalarında görüşme ücretini büyük oranda düşürecek.

    Cep telefonu satıcıları: Mobil telefon teknolojisi değişiyor. Birçok yeni marka arka arkaya piyasaya girecek.

    Operatörler: İnternet sayesinde onların da maliyetleri düşecek, ancak her türlü riske açıklar.

    Sabit telekom operatörleri: Uzmanlara göre uzun vadede sabit, mobil ve internet telefonunun birleşmesi kaçınılmaz. Rakipleri çıktığı için sabit telefon aramaları ucuzlayacak.

    İnternet servis sağlayıcıları: Her şeyin temelinde internet var. Telekom faturaları internet faturalarına taşınacak. İnternet servis sağlayıcıları birer telekom şirketleri haline dönüşebilecek.




    - ahmet abi sen hala ölmedin mi ya? - yok yok ölmedim - e öldü demişlerdi? - yok ölmedim
  2. KısayolKısayol reportŞikayet pmÖzel Mesaj
    hackworm
    hackworm's avatar
    Kayıt Tarihi: 09/Ekim/2009
    Erkek

    (bkz:viber)

  3. KısayolKısayol reportŞikayet pmÖzel Mesaj
    flybatwin
    flybatwin's avatar
    Kayıt Tarihi: 01/Mayıs/2008
    Erkek

    iyimiş :)


    www.tekno50.com
  4. KısayolKısayol reportŞikayet pmÖzel Mesaj
    MaviEkran
    MaviEkran's avatar
    Kayıt Tarihi: 31/Aralık/2009
    Erkek

    GSM'ciler data şebekelerinde VOIP'e engel koyuyor.

    Sinerji uygulaması olursa iyi tutar, Türk Telekom+Avea'nın gerçekleştireceği Wirofon; Superonline + Turkcell başka bişe veya vodafone borusan falan.


    Blue Screen of Death
  5. KısayolKısayol reportŞikayet pmÖzel Mesaj
    aliyk
    aliyk's avatar
    Kayıt Tarihi: 07/Mayıs/2007
    Erkek

    yıllardır bu düşünce ne zaman gerçekleşir diye düşünürüm

    misalen nasıl vodafone sitesinden hesabımla oturum açıp sms atıp faturama falan bakabiliyorsam

    menüye online sesli arama diye bir seçenek konulması yerinde olur diye düşünürdüm


    Lekum Dinikum Veliye Din ...
  6. KısayolKısayol reportŞikayet pmÖzel Mesaj
    balik_
    balik_'s avatar
    Kayıt Tarihi: 05/Ocak/2010
    Erkek
    insanımız cahil olunca gsm şirketleri annemizi boyayıp babamıza satıyorlar. nimbuzz denen bir program var. bu program ahmet beyin telefonunda kurulu. ayşe hanımın telefonunda da kurulu. 3g şebekesinin olduğu her yerde ahmet bey ile ayşe hanım ücretsiz konuşuyor. üstelik nimbuzz programı yüklü herkesle ücretsiz konuşuyorlar. aylık sınırsız 8 tl. nimbuzz yüklü tüm telefonlar ile mesajlaşmak da bedava. hemde sınırsız mesajlaşma. internet de bedava. hangi siteye girersen gir ne indirirsen indir. herşey aylık 8 lira. artık ahmet bey ile ayşe hanım gsm şirketleri siklemiyorlar. sınırsızı yaşıyorlar.

    Ben yüzmeyi ördeklerden öğrendim.
  7. KısayolKısayol reportŞikayet pmÖzel Mesaj
    MaTRiXe
    MaTRiXe's avatar
    Kayıt Tarihi: 04/Ocak/2006
    Erkek
    balik_ bunu yazdı:
    -----------------------------
    insanımız cahil olunca gsm şirketleri annemizi boyayıp babamıza satıyorlar. nimbuzz denen bir program var. bu program ahmet beyin telefonunda kurulu. ayşe hanımın telefonunda da kurulu. 3g şebekesinin olduğu her yerde ahmet bey ile ayşe hanım ücretsiz konuşuyor. üstelik nimbuzz programı yüklü herkesle ücretsiz konuşuyorlar. aylık sınırsız 8 tl. nimbuzz yüklü tüm telefonlar ile mesajlaşmak da bedava. hemde sınırsız mesajlaşma. internet de bedava. hangi siteye girersen gir ne indirirsen indir. herşey aylık 8 lira. artık ahmet bey ile ayşe hanım gsm şirketleri siklemiyorlar. sınırsızı yaşıyorlar.
    -----------------------------
    nimbuzz çalışma sistemi nasılki yani internet de bedava ? msjlaşmakta o nasıl ki googla bi münasebetim olucak şimdi yine ama bi sorayım dedim
    edit: hocam yanlış anlamadıysam program internet bağlantısına ihtiyaç duyuyormuş ama harbi iyimiş
  8. KısayolKısayol reportŞikayet pmÖzel Mesaj
    balik_
    balik_'s avatar
    Kayıt Tarihi: 05/Ocak/2010
    Erkek
    bir adet vodafone hat ile aylık cepnet internet paketine üye olunur. aylık 8 liraya/ 8 liralık kontöre sınırsız internetimiz olur. telefonumuza nimbuzz kurarız ve sınırsız internet üzerinden telefonunda nimbuzz yüklü herkesle sınırsız konuşup mesajlaşabiliriz. internet + konuşma + mesajlaşma 8 tl. bu programı halkımız henüz keşfedememiştir. neredeyse herşey bedava !

    Ben yüzmeyi ördeklerden öğrendim.
Toplam Hit: 2220 Toplam Mesaj: 8