folder Tahribat.com Forumları
linefolder Asp - Php - Cgi - Perl
linefolder İnternette E-Posta Sistemi Nasıl İşliyor?



İnternette E-Posta Sistemi Nasıl İşliyor?

  1. KısayolKısayol reportŞikayet pmÖzel Mesaj
    DarkStreet
    DarkStreet's avatar
    Kayıt Tarihi: 30/Eylül/2004
    Erkek
    İnternet'te e-posta sistemi nasıl işliyor? Bu sayfadaki bilgiler sadece merakınızı gidermek içindir, e-posta atmak veya almak için bunları bilmenize veya tamamen anlamanıza gerek yoktur.
    Genel e-posta adresini alalım: kullanici@servisiniz.com . (@ işaretinden sonraki kısım servisiniz.net , servisiniz.com.tr , servisiniz.fr gibi çeşitli değerler alabilir. Lütfen okumaya devam edin..) Siz mesajınızı yazdıktan sonra "Mesajı Gönder" düğmesine basarak mesajınızı Abdi'ye teslim etmiş oluyorsunuz. Bundan sonrası Abdi'nin işi. Abdi bundan sonra aşağıdaki işlemleri yapıyor:

    1. Öncelikle mesajınızı hangi postaneye bırakması gerektiğini anlaması gerek. Bunun için @ işaretinden sonraki kısmı kullanıyor. Bu postaneler dünya üzerinde farklı ülkelerde olabilir. İlk yaptığı şey adresteki en son noktadan sonra gelen 2 ya da 3 harfe bakıyor. Örneğin adres kullanici@servisiniz.com.tr ise " tr " harflerini alıyor.
    2. Abdi bu harflerden o adresin hangi ülkenin tapu idaresine :-) kayıtlı olduğunu anlayabiliyor. Bu noktada önemli bir detay ile karşılaşıyoruz: Normal hayatta bir adres Türkiye'de bir tapu idaresine kayıtlı ise o adres Türkiye sınırları içerisindedir. Ancak internette sanal bir postane (mail server ya da posta sunucusu) Türkiye'ye kayıtlıysa bile yani .com.tr ile bitiyorsa bile bu hizmeti veren postanenin (yani bilgisayarın) Türkiye sınırları içerisinde olması gerekmez. Herhangi bir .com.tr adresine mesaj bırakmak için Abdi'nin Amerika'ya gitmesi gerekebilir.
    3. Adresin hangi tapu idaresine kayıtlı olduğunu öğrendikten sonra Abdi o tapu idaresine gidip sizin mesaj göndermek istediğiniz postanenin açık adresini öğreniyor. (Dediğimiz gibi bu adres aynı ülke içerisinde olmak zorunda değil.) Bu adresi öğrenirken ise adresin içindeki "servisiniz" kısmını kullanıyor.
    4. Artık Abdi işini bitirdi sayılır. Bundan sonra hemen koştura koştura öğrendiği postanenin açık adresine gidiyor ve bu sefer karşı postanedeki bizim "Kayıtçı Muammer abi"nin işlerini yapan birine mesajı teslim ediyor. Bundan sonrası ise tamamen karşı postane içinde yapılıyor, kayıtçı eğer öyle bir kullanıcı varsa mesajı kendi postacısına veriyor ve o da mesajı yerine ulaştırıyor. Eğer öyle bir kullanıcı adı yoksa kayıtçı doğrudan size teslim edilmesi için kendi postacısına bir hata mesajı veriyor.
    5. Hata demişken, eğer adresi yanlış yazarsanız veya karşı postane tatil veya bayram :-) gibi nedenlerden ötürü kapalıysa (genelde kapalı olma arıza sebebiyle olur) Abdi posta kutunuza adresi bulamadım gibi bir hata mesajı bırakacaktır.

    Ne kadar uzun gibi gözüküyor değil mi? Oysa ki bütün bu işlemler en kötü şartlarda birkaç dakika sürer ancak genellikle birkaç saniye içerisinde halledilir. Ne dersiniz, belki de yakında Abdi'ye bir yardımcı gerekecek.. :-)


    Kaynak : http://www.kahkaha.com/yardim/goster.php?secim=eposta&altsecim=1&detay=1

Toplam Hit: 1292 Toplam Mesaj: 1