İnternetteki Çöp Veriler
-
Son bir kaç senedir hemen her şeyi internette araştırmanın getirmiş olduğu tecrübeye dayanarak internette varolan çöp konularla ilgili sıkıntıları anlatmak istedim.
Bir gün bir konu araştırıyorsunuz google önünüze binlerce sayfa çıkarıyor ancak aradığınız veriye ulaşmanız saatlerinizi alabiliyor. Veya tam verim alamıyorsunuz.
Bunun bana göre bir kaç sebebi var.
Bir konu wiki ye girildikten sonra o konuya raslayan yüzlerce ergen arkadaş, üyesi oldukları forumlarda bunu defalarca paylaşıyorlar. Kendimden biliyorum webhattinda adminlik yaparken saçma sapan onlarca konuyu kopyalayıp yapıştırıyordum. Bunu gün içinde binlerce ergen yapıyor. Sonuçta bir konuya ait wiki makalesinin kopyası onlarca sitede çöp veri olarak yer alıyor. Araştırma yaparken aynı satırlara defalarca raslıyorsunuz.
Diğer yandan şunu gözlemledim. Çöp verilerin en büyük nedenlerinden biriside blog sahipleri. Herkes kendi sitesi olsun bir şeyler yazayım istiyor. Ama rasladığım çoğu blog sitesinde araştırdığım verilerin çok fazla eksik olduğunu görüyorum. Anlatım tarzı genelde bu konu nasıl anlatılır dan ziyade ben bunu şöyle anladım sen ne yaparsın bilmem tarzında oluyor. O yüzden örneğin c# da bir şeyi araştırken onlarca sayfa gezmek zorunda kalmıştım. Bilgi yok, bulduğum bilgilerde deyatı eksik çıkınca saatler net başında ufacık bir şeyi anlamak için onlarca sayfa okumakla geçiyor.
Son bir mevzu daha var. yine bir sorunu araştırıyorsunuz o sorun genelde forum sitelerinde çıkıyor. Fakat bir çok konu sonuca bağlanmıyor. Örneğin bir hata alıyor bilgisayarından düzeltmesi için bir yol söylüyorlar alt satıra geçiyorsun çalışmadı diyor sonra başka bir yol söyleniyor daha sonra ise bir cevap yok siz o yolu deniyorsunuz yine çalışmıyor. Yani yine feci sinir bozucu ve zaman kaybedici çöp veri dolu bir konu oluyor.
Peki bu nasıl düzelir. Kendi açımdan tbt veya diğer başka forum sitelerinde bir şey sorduysam en sonuna çözüm bulundu veya bulunmadı tarzında açıklama yapıyorum. Bloğumda detay vererek konu açmaya çalışıyorum.
Bu çöp veriler hakkında siz ne düşünüyorsunuz ?
Kaliteli bilgilere hızla ulaşmanın yolu sizce nedir ?
-
sende benim kafadasın hocu geçen arkadaşla tartıştık bu konuyu bende daha önceden internette ne arasan var bulmak sadece dogru kelimleri yazmayı bilmek derdim ama şimdi afedersiniz bokunu çıkardılar arkadaşım dahada geliştigini hararetli olarak savunsada benim için internetin türk tarafı şuanda çöp yıgını önerim şu ben öyle yapıyorum bütün sorunlarımı ingilizce ariyorum cümleyi dogru kurmasam bile en azından anahtar kelimelerden türkçeye göre daha dogrusonuç çıkıyor.
GUS tarafından 03/Şub/14 02:54 tarihinde düzenlenmiştir -
bazı ibnetorlar da boş sayfayı etiketleyip hit çekmeye çalışıyorlar amk google'ı da bunları hala cezalandırmıyor, spam saymıyor. bir giriyorsun sayfada sadece etiketler var veya hiç birşey yok.
bir takım şerefsizler de bile bile yanlış isim veriyorlar mesela videolarda ve torrentlarda indiriyorsun başka birşey çıkıyor açıyorsun başka birşey çıkıyor. topunun amk.
g2k tarafından 03/Şub/14 04:16 tarihinde düzenlenmiştir -
bende genelde konuyla ilgili farklı dillerde arama yapıyorum.
söz konusu programlamaysa ingilizce yapıyorum.
yunanca, almanca arama yaptığım da oluyor farklı konularda. pek anlamasam da anahtar kelimeleri yakalayabiliyorum, işimi görüyor. anahtar kelimelerle ingilizce arama yapıyorum genellikle.
gündelik yaşama dair bir şey söz konusuysa, türkçe yapıyorum aramayı. (kek nasıl yapılır?)
-
Bloglar konusunda yanılıyorsun hocam.Bloglar temiz saf bilginin kaynağı şuanda.Senin çöp olarak denk geldiğin yerler genelde forumlardır.Zaten Google'da veriye hemen ulaşmanında binbir türlü yolu var bir kere.Sen onları yapıyor musun ?
1- Doğru arama kelimelerini bulma
2- Doğru Yerde Arama (Web, Haberler, Bloglar, Videolar..)
3- Arama filtreleri kullanma (Zaman, Ülke, Konum gibi.)
4- Arama ile alakalı sonuç verebilecek siteler içinde özel arama (site:windows8li.com aradığın kelime gibi)
5- Tam kelimeleri arayarak alakasız sonuçları filtreleme (Tırnak içinde "aradığım kelime" gibi)
6- Tire işereti ile sonuçlarda istemediğin kelimeleri çıkarma (Örneğin Windows yükleme -indir gibi.)
Daha bir çok şey var.Daha detaylı arama teknikleri için buraya bakalirsin
http://www.google.com.tr/intl/tr/insidesearch/tipstricks/all.html
-
CyberAngel bunu yazdı
Bloglar konusunda yanılıyorsun hocam.Bloglar temiz saf bilginin kaynağı şuanda.Senin çöp olarak denk geldiğin yerler genelde forumlardır.Zaten Google'da veriye hemen ulaşmanında binbir türlü yolu var bir kere.Sen onları yapıyor musun ?
1- Doğru arama kelimelerini bulma
2- Doğru Yerde Arama (Web, Haberler, Bloglar, Videolar..)
3- Arama filtreleri kullanma (Zaman, Ülke, Konum gibi.)
4- Arama ile alakalı sonuç verebilecek siteler içinde özel arama (site:windows8li.com aradığın kelime gibi)
5- Tam kelimeleri arayarak alakasız sonuçları filtreleme (Tırnak içinde "aradığım kelime" gibi)
6- Tire işereti ile sonuçlarda istemediğin kelimeleri çıkarma (Örneğin Windows yükleme -indir gibi.)
Daha bir çok şey var.Daha detaylı arama teknikleri için buraya bakalirsin
http://www.google.com.tr/intl/tr/insidesearch/tipstricks/all.html
Google kriterlerini kullanıyorum en çok kullandığım zaman kısmı oluyor 2012 ve sonrasında arama yapıyorum.
Dediğin kısım doğru yine en temiz bilgi bloglarda oluyor fakat bu 100 blogda 10 unda böyle oluyor gibi bir hisse kapılıyorum.
Mesela adamın makalesinde bir şey sorman gerekiyor. Yorum yazıyorsun onu onaylaması sonra cevaplaması gerekiyor. Eğer acilen öğrenmen lazımsa bu nerdeyse imkansız. Günler sonra cevap gelebiliyor.
Bunun için stackoverflow gibi anlık mesaj yazılan sitelerin artması lazım.
-
arama motorlarının çıkış noktası içinde websitesi listelerinin olduğu sitelerdi. yahoo myle çıkmış mesela. hatta bilen bilir, 2000 öncesi böyle arama imkanları yoktu. belli siteler vardı, girer ordan site tanıtımlarına bakardık. chip dergisinden falan tanıtılan sitelere girerdik. motorlar geliştikçe fayda sağladı da çöplüğe doğru giden yolda işler eski usule dönecek gibi. çünkü şu an sadece tavsiye ile sitelere giriyorum. aratıp bulmak pek fayda sağlamıyor. önceden hiç olmazsa tasarımından falan anlardık orjinal siteleri. şimdi 5 dakkada profesyonel görünümlü site kuruluyor. içerikten emin olamıyorsunuz.
en kötüsü de mallık sınırlarını zorlayarak her duyduğuna inanan kesimin de internete erişimi olması.