folder Tahribat.com Forumları
linefolder Programlama Genel
linefolder İş Ararken Hangi Platformları Kullanıyorsunuz?

İş Ararken Hangi Platformları Kullanıyorsunuz?

1. KısayolKısayol reportŞikayet pmÖzel Mesaj
    MhmdAlmz
    MhmdAlmz's avatar
    Erkek

Hocalar merhabalar,

1 ay sonra mezun oluyorum. Şuan başka bir şirkette görüntü işleme ve genetik algoritmalar alanında çalışıyorum. 1 ay sonra mezuniyetimden dolayı arayamaya başlayacağım.

Sektör : Yazılım.

İş arama sürecinde hangi platformları kullanıyorsunuz ? Neler yapıyorsunuz ? CV Gönderirken nelere dikkat etmeliyim ? CV yi Overleaf da profesyonel CV hazırladım bir abim sağ olsun yardımcı oldu.

Birde 3 adet soru var kafamda.

1-) "Beklentiniz nedir ?" Sorusunun cevabı ne olmalı ?

2-) Ne tür yazılım şirket veya firmalarından kaçınmalıyım (Kendimi ciddi derecede geliştirmek istiyorum körelmek istemiyorum.)

3-) Önümdeki 1 aylık süreyi nasıl değerlendirebilirim ? Mülakatlarda genelde katmanlı mimari, design pattern , helper class'lardan sorular geliyor. Onun dışında neye dikkat etmeliyim ?

Andolsun kuşluk vaktine ve dindiği zaman o geceye ki, Rabbin sana veda etmedi ve darılmadı! Ve kesinlikle senin için sonu önünden (ahiret dünyadan) daha hayırlıdır. ileride Rabbin sana verecek de hoşnut olacaksın! O, seni bir yetim iken barındırmadı mı? Seni, yol bilmez iken (doğru) yola koymadı mı? Seni bir yoksul iken zengin etmedi mi? Öyle ise, sakın yetime kahretme (onu horlama)! El açıp isteyeni de azarlama! Fakat Rabbinin nimetini anlat da anlat!
  2. KısayolKısayol reportŞikayet pmÖzel Mesaj
    MhmdAlmz
    MhmdAlmz's avatar
    Erkek

up olsun.

Andolsun kuşluk vaktine ve dindiği zaman o geceye ki, Rabbin sana veda etmedi ve darılmadı! Ve kesinlikle senin için sonu önünden (ahiret dünyadan) daha hayırlıdır. ileride Rabbin sana verecek de hoşnut olacaksın! O, seni bir yetim iken barındırmadı mı? Seni, yol bilmez iken (doğru) yola koymadı mı? Seni bir yoksul iken zengin etmedi mi? Öyle ise, sakın yetime kahretme (onu horlama)! El açıp isteyeni de azarlama! Fakat Rabbinin nimetini anlat da anlat!
  3. KısayolKısayol reportŞikayet pmÖzel Mesaj
    S-E-R-H-A-T
    S-E-R-H-A-T's avatar
    Erkek

Bu senin ulaşmaya çalıştığın hedefine bağlı olarak değişkenlik gösterir. 

- İşi sadece yazıılı olan bi firmada -zamn içerisinde- Senior olmak mı? 

- İşi genel olan bi firmanın ( örnegin sucuk firması) ara yazılım / entegrasyon / Erp destek vb. işlerini yapıp "BT / Yazılım Takım Lideri" sıfatına erişip "şirkette müdürüm" olmak mı? 

- X dalına yönelmiş ( örnegin ERP, yada Cloud ya da mobil.) herhangi bir teknoloji firmasında X-Y-Z dallarından herhangi birinde uzmanlaşmak mı?

- "Gardaş her projeyi çözeriz R10 sıtaylaaa" mantıgında çalışan bi yazılım şirketinde "herşeyci" mi olmak? ( genelde 1 dil ögrenen her yazılımcımsıııı nın ilk aklına gelen şeydir bu tarz bi şirket açmak, ama hayat artiz bir tavırla bu kesime hiç acımaz, zalimca sokar çıkartır, sonra bi daha..)

- X bankasında yazılımcı ekibine girmek mi? ya da kamu da? ( hemen kpss yds toefl kasmak ve java-python sertifikası almak gerek : )

Bu böyle devam eder.. önemli olan ne olmak istediginle alakalıdır.. sonrası ona göre dizayn edilir. cv dahil.. 

Senin sorularının cevabı da buraya bağlı...

- beklentin nedir? sorusuna vereceğin cevap "eğer o sektörün içindeysen zaten bildiğin bir cevaptır. ama bilmiyorsan basit bir yolu vardır, "işin piyasası ne? ve bu şirketteki işin muadili ne?"  işin piyasası 10 k ise ama şirket en baba elemanına 4 k veriyorsa, ya da tam tersiyse, ona göre pozisyon almalısın ve NET olmalısın.

- kaçınman gereken şirket türü "r10 mantıgıyla çalışan firmalar"

- önündeki 1 ay hiçbi halta yaramaz. sadece netflix izleyerek degerlendirebilirsin. zira herhangi birince çalıştıgında zamanın kalmayacak : ) geçmiş 4 sene ne yaptın? neden bunları son ay a bıraktın? gibi soruların cevaplarını da sorgulayıp iç muhasebe yapabilirsin.

14 yıllık bi pc müh tavsiyeleri olsun naçizane : )

şeyini şeyettiğimin şeyi
  4. KısayolKısayol reportŞikayet pmÖzel Mesaj
    MhmdAlmz
    MhmdAlmz's avatar
    Erkek
    S-E-R-H-A-T bunu yazdı

Bu senin ulaşmaya çalıştığın hedefine bağlı olarak değişkenlik gösterir. 

- İşi sadece yazıılı olan bi firmada -zamn içerisinde- Senior olmak mı? 

- İşi genel olan bi firmanın ( örnegin sucuk firması) ara yazılım / entegrasyon / Erp destek vb. işlerini yapıp "BT / Yazılım Takım Lideri" sıfatına erişip "şirkette müdürüm" olmak mı? 

- X dalına yönelmiş ( örnegin ERP, yada Cloud ya da mobil.) herhangi bir teknoloji firmasında X-Y-Z dallarından herhangi birinde uzmanlaşmak mı?

- "Gardaş her projeyi çözeriz R10 sıtaylaaa" mantıgında çalışan bi yazılım şirketinde "herşeyci" mi olmak? ( genelde 1 dil ögrenen her yazılımcımsıııı nın ilk aklına gelen şeydir bu tarz bi şirket açmak, ama hayat artiz bir tavırla bu kesime hiç acımaz, zalimca sokar çıkartır, sonra bi daha..)

- X bankasında yazılımcı ekibine girmek mi? ya da kamu da? ( hemen kpss yds toefl kasmak ve java-python sertifikası almak gerek : )

Bu böyle devam eder.. önemli olan ne olmak istediginle alakalıdır.. sonrası ona göre dizayn edilir. cv dahil.. 

Senin sorularının cevabı da buraya bağlı...

- beklentin nedir? sorusuna vereceğin cevap "eğer o sektörün içindeysen zaten bildiğin bir cevaptır. ama bilmiyorsan basit bir yolu vardır, "işin piyasası ne? ve bu şirketteki işin muadili ne?"  işin piyasası 10 k ise ama şirket en baba elemanına 4 k veriyorsa, ya da tam tersiyse, ona göre pozisyon almalısın ve NET olmalısın.

- kaçınman gereken şirket türü "r10 mantıgıyla çalışan firmalar"

- önündeki 1 ay hiçbi halta yaramaz. sadece netflix izleyerek degerlendirebilirsin. zira herhangi birince çalıştıgında zamanın kalmayacak : ) geçmiş 4 sene ne yaptın? neden bunları son ay a bıraktın? gibi soruların cevaplarını da sorgulayıp iç muhasebe yapabilirsin.

14 yıllık bi pc müh tavsiyeleri olsun naçizane : )

Hocam 3-4 proje yazdım. Ekibim vardı 4 kişilik sonra tek kaldım. Bu yüzden ekip çalışmasında kendimi yeterli bulacağımı düşünmüyorum. Daha önce bir ekibim olmadı. Bu biraz sıkıntı benim için.

Onun dışında Web proje yazdım. Linux bakımı yaptım. DevOps araçlarını kullandım.Git, TFS gibi programları kullandım. Docker vs konusunda bilgim ve çok az tecrübem var. vs. vs.

Benim amacım tek bir hedefe yoğunlaşıp o alanın en iyilerinden biri olmak (en iyisi olmak diye bir kuram yok bence yazılımda.). Bu alan ise Mobil veya back-end dev pozisyonu olacak.

Fakat Mobil developer olunca kendimi web tasarımcı gibi düşünüyorum. Ben back-end'i kendim kodlayıp mobili de kendim yapmak istiyorum (API, Web socket vs.). Php laravel , Php intranet programlama, Php bot yazma konusunda tecrübem var. Web diyasında da 5 yıllık bir deneyimim 3 adet piyasada 300e yakın firmanın kullandığı proje yazdım web ile. Fakat web bana sıcak gelmiyor. Daha çok back-end ve algoritmalar kısmında kendimi geliştirmek istiyorum. Örneğin : Elastic search konusu, Veri yapıları, Yapay zeka algoritmaları (Robot yapmak veya yapay zeka yazmak değil amacım optimizasyonlarda kullanmak). Bu teknolojileri kullanarak back-endde bir şeyler yazmak istiyorum. Mobil dev olmak bana basit geliyor yani öyle hissediyorum. Input button koy ordan oraya geç yap ekran aç kapat geç git. API leri bile başkaları yazıyor sanırım konuştuğum 6-7 mobil dev bu şekilde çalışıyor.

Son 1 ay olayına gelince de, zaten 5 sene boyunca piyasada çalıştım hocam öğrencilik dönemimde. Tecrübe konusunda bir sorunum olduğunu düşünmüyorum yeni mezun birisine göre. Bir aydan kastım şuydu belki kendimi yanlış ifade ettim. Ben hep kod yazdım ama mimariler konusunda yada teknolojiler konusunda geri kalmış olabilirim. Güncel teknolojilerde örneğin GraphQL E bak her yerde karşına çıkacak yada atyorum Real-Time DB mantığına bak çok önemli bunları biliyor musun gibi yönlendirmelerdi. 

2 Seçeneğim var. Ya Mobil dev veya Back-End dev olacağım iyi bir şirkette. Yada normal düzeyde bir şirkette. Abi ne gelirse yaparız sıkıntı yok mantığında çalışacağım ki bunu istemiyorum. Ama bulamazsam bulana kadar böyle bir yerde çalışıp bu şekilde ilerleyebilirim askere kadar.

5. KısayolKısayol reportŞikayet pmÖzel Mesaj
    2021 Talihlisi
    samaccc
    samaccc's avatar
    Erkek

bol şans . 

Minimalist Değilim, Tembelim ( Artık yazmanın anlamı yok, açık hedef oluyoruz. Konuşarak, yazarak, kumda siyasetçilik oynayarak yapılabilecek şeyler bitti.)