folder Tahribat.com Forumları
linefolder Bilim Teknik Teknoloji
linefolder Işığın Hızı Ya Da Boşluğun Termodinamiği

Işığın Hızı Ya Da Boşluğun Termodinamiği

1. KısayolKısayol reportŞikayet pmÖzel Mesaj
    ltcelik
    ltcelik's avatar
    Erkek

Değerli fizikçi müritlerime bir sorum var.

Bildiğiniz ses hızı yayıldığı ortamın termodinamik özellklerine bağlıdır , gazın gaz  sabiti ve sıcaklığının bir fonksiyonu olarak,  tersinir adyabatik (ideal) bir  basıç dalgasının yayılma hızıdır

a=(k.R.T)^(1/2) 

peki ışık hızı için verilen

C=1/(e0xm0)^(1/2)            (e0 uzay boşluğunun elektrik geçirhenliği m0 uzay boşluğunun manyetik geçirgenliği )

hesabı nereden çıkıyor

Din Kitaplarını Okuyup Anlayana Ateist, Okuyup Anlamayanlara "dindar" denir... Nikola TESLA.. ben mi? Ne okurum ne anlarım... Kendi kendime de uyuz oluyorum ama olamıyorum.. "Ama efsaneyi çıkarıp atarsan ve yaptıkları eylemlere bakarsan... ..Jedi'ların mirası başarısızlıktır. İkiyüzlülüktür, kibirdir."
  2. KısayolKısayol reportŞikayet pmÖzel Mesaj
    inside
    anonim6918524
    anonim6918524's avatar
    Banlanmış Üye
    Bilgi/Destek Madalyası Üstün Hizmet Madalyası
    Erkek

Hocam fizikçi değilim ama kusura bakmazsan konu ilgimi çektiğinden birkaç şey yazayım dedim :)

Öncelikle ses dalgaları moleküllerin titreşimiyle yayılıyor. Yani moleküller birbirlerine çarpıyorlar, ortada mekanik etki var. Bu sebeple ortam şartlarından etkilenmesi çok doğal. Ama uzay boşluğu yani "vakum" için konuşulursa hesaplamalar hep dolaylı yoldan yapılıyor. Deneylerle bulunan sabitler var. A, B, C ortamları varsa ve boşluk olarak düşündüğünüz C vakumu temsil ediyorsa, siz tam olarak özelliklerini bildiğiniz ortamlarda A ve B deneylerini yapıp C ile karşılaştırdığınızda vakumun sunduğu şartları kestirebilirsiniz, A, B, C ortamlarında verileri toplayıp ayakları yere basan A ve B üzerinden giderek ilişki kurabilirsiniz. Ancak henüz vakumun durumu da muamma zaten. Hakkında pek çok tartışma var. Vakum boştur düşüncesi quantum çalkalanmaları sebebiyle düşünülmediğinden bugün yokluk kavramını dahi felsefi anlamda değiştirmek isteyen fizikçiler var. Yani evren hiçten gelmiştir deniyor ancak hiçlik, quantum çalkalanmaları, rastgelelik şeklinde tanımlanıyor. Demek istediğim şu ki, elinizde farklı ama bağlantısı olan deneylerle elde edilmiş somut veriler, sabitler var ve bunu vakum için düşündüğünüzde bu noktaya ulaşıyorsunuz. Verdiğiniz formülden görüleceği üzere, ışık hızı, elektrik geçirgenliği, manyetik geçirgenlik bunlar farklı yollarla ölçülebilen şeyler ve Maxwell'in elektrik ve manyetizma arasında kurduğu ilişki sayesinde bu formülün türemesi doğal.

anonim6918524 tarafından 09/Haz/15 02:16 tarihinde düzenlenmiştir

λ
  3. KısayolKısayol reportŞikayet pmÖzel Mesaj
    RockZs
    RockZs's avatar
    Erkek

hocam sanırsam Johannes Stark diye bir bilim adamı, Einstein'ın kütle-enerji denklemini M0 = E0/c2 olarak yazmış. Yani o c'li formül buradan geliyor sanırsam..

http://en.wikipedia.org/wiki/Mass%E2%80%93energy_equivalence

RockZs tarafından 09/Haz/15 02:03 tarihinde düzenlenmiştir
Toplam Hit: 925 Toplam Mesaj: 3
ışık hızı termodinamik