Işığın Soğrulması

  1. KısayolKısayol reportŞikayet pmÖzel Mesaj
    BartheZ
    BartheZ's avatar
    Bilgi/Destek Madalyası Üstün Hizmet Madalyası
    Kayıt Tarihi: 03/Haziran/2002
    Erkek

    ışığı soğurmak denince ne anlıyorsunuz? kışın siyah giyin çünkü ışığı soğurur. yazın beyaz giyin çünkü soğurmaz.. nedir bu soğrulma olayı? bunu düşündüğünzde kendi kendinize açıklayabiliyor musunuz? ben bunu "soğurmak" olarak isimlendirdiğim süre zarfında hiç anlayamadım. bu soğurmak sözcüğü başlı başına bir yanlışlık bana kalırsa. ışık nasıl soğurulur? emilir? noluyor? ışık kazağa giriyor ve bi daha çıkmıyor mu? bu mantıksal geliyor mu size?


     


    ışık deyince "ışık doğrular halinde yayılır" açıklamasından dolayı hemen hepimizin kafasında ışığı biçimlendirişi, çubuk şeklindeki şeyler geliyor akla. aslında ışığı oluşturan foton maddesi böyle bir şey değil. zaten foton maddesi olarak anılan şey fiziksel anlamda madde bile değil. şimdi açıklaması uzun zaman alır, madde olması imkansız zaten :) bu foton denilen dalga, gelir bir yere çarpar. eğer çarptığı noktada enerjiye gereksinim duyan atomlar varsa. foton üzerindeki enerjiyi oraya bırakır ve enerjisiz olarak "geri döner".. soğurmak dendiğinde akla geldiği gibi içeride kalmaz :) soğurmak .. yani enerjisini bırakmak.. enerjisiz foton gerçek anlamda hiçbir şey ifade etmez. renk belirleyen enerji değildir ama, rengi belirleyen dalgaboyudur. işte bunları çubukçuklar gibi değerlendirebilirsiniz. bunlarda frekans frekans ayrılıyo. enerjiyle birebir bağlantısı yok pek.bunların sadece. bir yüzeye foton çarpar. ama sadece mavi dalgaboyundaki ışınlar üzerindeki enerjiyi bırakır.. neden sadece mavi? çünkü sadece mavi dalgaboyunun ulaşabildiği noktadaki atomlar enerjiye ihtiyaç duyuyormuş. bu dalgaboyu enerjisini bırakıyor ve YANSIYOR.. içeride kalmıyor. diğerleri de yansıyor. ama mavi ışınlar enerjiyi bırakıpta yansıyorlar. biz de o yüzeyi mavi görüyoruz.


    budur yani soğrulma denen olay. soğrulan şey enerji, ışığın kendi değil. ben ışık içeride kalıyor sanırdım hep. işin gerçeğini anlayasıya kadar epey zorlandım. ben çektim siz çekmeyin :p


    on error go to hell
Toplam Hit: 11299 Toplam Mesaj: 1