Işık Kaynakları Ve Bitkiler
-
Selam,
Az önce "venus fly trap" denilen etobur bitkiden aldım. Bol ışık istediği için getirdim masa lambamın altına koydum, öyle aklıma estikçe açık bırakayım dedim. Sonradan merak ettim, bu ışıklar güneş ışığına ne kadar yakın olabilir ki? Zibilyon tane yapay ışık çeşidi var. Ledler, halojenler, florasanlar...
Şimdi benim masa lambam 10-15 cm yüksekten vuruyor mesela, epey ısınan/ısıtan cinsten tek bir led ile çalışıyor. Led'in paket açıklamasını şöyle yazayım;
20 Watt
12 Volt
%0 Cıva
Doğal ışık ( ışığın rengi güneşe yakın, sarımsı, heralde ondan bahsediyor)
UV-Stopp ( sanırsam UV vermiyor dışa ) ( sonradan not: evet UV durdurucu cam imiş çevresindeki cam )
280 lm / 2700 K
"yeşil ışık lambası" ismi de. ( GreenLight diyor )
A-G arası enerji sınıflandırmasında C sınıfı
Şimdi misalen bunun bi etkisi olur mu bitkime?Bitkilerin diğer ışık kaynaklarına göre faydalanma durumu nedir?
Florasan, led, bildiğimiz ampul, cıvalı, cıvasız vs...
Bilenler aydınlatır da güzel bi konu oluşturabilirsek güzel olur
Yakşamlar
//Edit - "ışık kaynağı" led kadar ufak ama normal ampul mantığında sanırsam. Teli falan var içinde. Sadece led kadar ufak.
noname tarafından 16/Haz/15 23:11 tarihinde düzenlenmiştir -
Evin gunes alan hic bir yeri yok mu ? Neden masa lambasi?
-
Bloom bunu yazdı
Evin gunes alan hic bir yeri yok mu ? Neden masa lambasi?
Yurtta kalıyorum, tek oda, güneş almayan yer yok :) Amma velakin fantazi olsun işte, öğrenmek istedim diyelim
-
Hocam akvaryum icin aydinlatmalara bak. Bitkili akvaryum kuranlar var ışık konusunda yardimi olur.
-
Hocam sigara yetiştiriceksen ışıktan önce koku problemini çöz
-
BİTKİLİ akvaryumum var.akvaryumlarda ışık onemlidir. 2 çeşit ışık var.birincisi gün Işığı diğeri bitkilerin ve balıkların renk formuyla ilgili.elindek bitki için bence gün Işığı yanı gunes taklidi ışıklar işini görür.tavsiyem slyvana aquastar florasan 24w işini girecektir.t5 alirsan florasani daha iyi sonuç alirsin
-
noname bunu yazdı
Selam,
Az önce "venus fly trap" denilen etobur bitkiden aldım. Bol ışık istediği için getirdim masa lambamın altına koydum, öyle aklıma estikçe açık bırakayım dedim. Sonradan merak ettim, bu ışıklar güneş ışığına ne kadar yakın olabilir ki? Zibilyon tane yapay ışık çeşidi var. Ledler, halojenler, florasanlar...
Şimdi benim masa lambam 10-15 cm yüksekten vuruyor mesela, epey ısınan/ısıtan cinsten tek bir led ile çalışıyor. Led'in paket açıklamasını şöyle yazayım;
20 Watt
12 Volt
%0 Cıva
Doğal ışık ( ışığın rengi güneşe yakın, sarımsı, heralde ondan bahsediyor)
UV-Stopp ( sanırsam UV vermiyor dışa ) ( sonradan not: evet UV durdurucu cam imiş çevresindeki cam )
280 lm / 2700 K
"yeşil ışık lambası" ismi de. ( GreenLight diyor )
A-G arası enerji sınıflandırmasında C sınıfı
Şimdi misalen bunun bi etkisi olur mu bitkime?Bitkilerin diğer ışık kaynaklarına göre faydalanma durumu nedir?
Florasan, led, bildiğimiz ampul, cıvalı, cıvasız vs...
Bilenler aydınlatır da güzel bi konu oluşturabilirsek güzel olur
Yakşamlar
//Edit - "ışık kaynağı" led kadar ufak ama normal ampul mantığında sanırsam. Teli falan var içinde. Sadece led kadar ufak.
Kök gelişimi için cfl ampul kullanacaksın, 20 gün kadar cfl altında kaldıktan sonra hps ampule geçeceksin, cfl için 6500kelvin iyidir, bitkiyle arasında 2 cm bırak mini bir pc fanı kullanabilirsin bitkinin yanmaması için. hps için 5 santimin altında mesafe olmasın her gün kontrol et bitki uzadığında yetişemezsen yakarsın :) 300watt altı hps kullanma, yaban mersini tohumlarıyla uğraşırken ışıklarla nemle ph ayarlarıyla çok uğraşmıştım. Bitki 6-7 santime geldiğinde hümik asitle desteklersen dev olur; Tek çeri domatesinden 90 tane aldığımı bilirim, balkon domates tarlası gibi olmuştu.
Not: Bitkiler her türlü ışığı sever fakat belli bir spektrum arası ışığı alırlarsa (güneşten gelen ışığın aralığı) tam gelişebilirler tam olgunluğa erişebilirler. Venus flap için esintisiz güneş gören balkon şu aylarda idealdir.
-
Teşekkürler yorumlar için, bitkim şimdilik şu şekıl :)

-
Mylitta bunu yazdı
Hocam sigara yetiştiriceksen ışıktan önce koku problemini çöz
Adamsın şimdi çıkabilirim :)
bitki yetiştirmek evde bitki bitki lamba led lamba led bitki halojen lamba halojen bitki