folder Tahribat.com Forumları
linefolder Linux ve Diğer İşletim Sistemleri
linefolder İşletim Sistemleri Ve Bakış Açılarıyla İlgili

İşletim Sistemleri Ve Bakış Açılarıyla İlgili

1. KısayolKısayol reportŞikayet pmÖzel Mesaj
    Ayro
    Ayro's avatar
    Erkek

Bu konuyu gerçekten açma ihtiyacı hissettim usandım artık.NEden usandım ?

Beni windows düşmanı olarak görenlerden ; linuxu test etmeden ne var bu linuxta denedim 3 gün zor dayandım diyenlerden ve ısrarla linux/windows sidik yarıştırılmasından.

---

Öncelikle 99 dan 2006 ya kadar windows hayatımın içindeydi.2001 de windows geldi (ibm ile) ve windows+frontpage ile serüven başladı.2006 da pardusu denedim.(1.0) fakat problemliydi.Sonraki 2 sene linuxu kurup , kullanmaya alışabilmek ile geçti.Yani 1-2 ay değil 2 sene geçti.HEr seferinde kurup küfür edip siliyordum sonra aklıma takılıyordu yenidn kuruyordum.Bu sancılı dönemde forum ve sandman (özellikle) sürekli yardım etmiştir.Linux dünyasının yardım severliği sayesinde; 2008 den bu yana linux kullanmaktayım ki 3 sene geçmiş.

Her zamanki hevesim nedeniyle bi ton dağıtımın bir sürü sürümünü denedim.Sonuç ? Ubuntu iyidir, mint iyidir, pardus iyidir, fedora iyidir....Fakat ubuntunun son 2 sürümü facia.Pardus çok güzelleşti ama kde olduğu için bana hitap etmiyor.10.04 kurdum (ubuntu) şimdi rahatım.

--

Gelelim windows/mac olayına;

mac

Bir kaç hafta öncesine kadar mac'e önyargılıydım.Sonunda dedim ki kurup deneyeyim dedim.Linux gibi, tek fark steve jobs'ın detaylara verdiği önem ortaya çıkıyorve fark ediyorsunuz.Şu an okuduğum kitapta (nasıl steve jobs olunur) steve jobs'ın iş hayatın, biraz özel yaşantısını ve takıntılı kişiliğini anlatıyor.İşte bunu görüyorsunuz.KEndisi bir egoisttir.İnsanları akıllı yada salak diye ikiye ayırır.KEndi şirketi dışındakiler işi bilmez olarak görür.

İşte bu yüzden ürünerini yaparken şuna göre yapar : salaklara göre yapın.Onlar kullanabilsin.Basitlikten yanadır sürekli.İşte bu hemen göze çarpıyor.Şimdiye kadar dock barı merak etmeidm.İlk başta bu ne ya dedim ve şu anda linuxta dock bar kullanıyorum.Fazlasıyla pratikmiş.

MAc güzeldir iyidir, feci pahallıdır.Kişisel bilgisayarlara bir çok şey getirmiştir (bej rengi kasa, osx ile gelen kıvrımlı köşeler, webkiti ıvır zıvır).Hayvan gibi arge vardır ki sağlam adamları alıp göndermemeye odaklanıyormuş

windows

KEndisi herhangi bir kullanıcı için oldukça basittir.Macten farkı bunu microsofttan çok diğer kulanıcılar sağlar.Yani donanımı öğrenmek istediğinizde macte  programı çlaıştırırsınız, windowsta bir program yüklersiniz ve linuxta lspci -nn komutunu verirsiniz.

windowsun dahiyane bir stratejisi var.Kimdir, nedir neden kaynaklanıyordur bilmiyorum fakat directx + donanımcılar ve oyun piyasaına çok yii bir şekilde hükmetmiştir.apple'ın kral olduğu zamandan başlayıp apple'ı tahtan indirip, kendisi tahta geçirmiş, uzun süre dünyanın en zengin adamı olarak kalmıştır.

Windows xp ve win7 oldukça başarılıdır.İStediğinde (kullanıcılar şikayet ettiğinmde) iyi işler yapabiliyor.FAkat sıkması lazım.Net teknolojisi ile yine programlamaya yönveriyor.

ve linux

gelelim linuxa...Linux bana göre mac ve windows gibi bir işletim sistmei değil.Daha çok hobi bahçesi gibi.Bu durumda mac evinize gelen manav; windowsta süpermarkettir (meyve/sebze işi yapan).

Linuxtaki performans , özgürlük beni mest etti.ÖZgürlük özgürlük, açık kaynak açık kaynak dediğimiz şey ne peki ? Tabi ki alıp kodları tek tek incelemiyorum.ÖZgürlük dediğim şey, dock bar için baktığımda 6 tane dock bar olmasıdır ; masaüstündne sıkıldığımda gnome, kde, lxde, xfce, fluxbox vs.. gibi bir ton masaüstü var.Varda ne oluyyor windowsta da tema var 

diyebilirsiniz, demeyin.

Linuxtaki olay sadece resim , bir iki özellik değil.Performansıda etkiliyor , sistemlede ilgili.Sadece görüntü değişmiyor yani.Tabi ki linux tam bir test dünyasıdır.Bir sürü firma alır, test eder, geliştirir sonra kodlarını yayınlar, başkaları onlardan alr geliştirir.Ee bize ne bundan diyebilirsiniz.Linux kullanıyorsanız bir çok yere girmiş bir tecrübeden söz ediyoruz.Sadece tek şirkete bağlı kalınmayan bir tecrübe.FArklı yerler, farklı alanlar.Cisco deneyiminden tutun, saatlere, telefonlara kadar...Banka sistemleri, hastahaneler, serverlara kadar..

-----------------

İşte linux'un sevdiğim yanlarından bazılar.Windows/mac/linux sidik yarıştırması saçma.Genel olarak saçma.FAkat bir konuda olabilir.Konuyu sınırlandırabilirsiniz.Açılış süreleri dersiniz, yayılım dersiniz yada geliştirme dersiniz.Bu şekilde farklı alanlarda karşılaştıraiblirsiniz.

FAkat genel olarak windows, linux ve mac farklı kullanıcılara hitap eder, farklı pazarları vardır.KEndinize göre seçebilirsiniz, ayarlayabilirsiniz.

windows düşmanlığı

sanılanın aksine bir windows düşmanlığım yoktur.Evet windows kötü dediğim anlar var.Bunlara öyle bilimsel vs.. olmasına gerek yok, bir kaç hafta öncede windows 7 kurdum, öncesinde de.Performans ve kulanım mantığı fazlasıyla zorladı.Evet ben windowsta zorlandım.Çünkü synaptic paket yöneticisi aradım (çoğu progam orda ve tek tıkla indirip kuruluyor) ; bir sürü flashıydı, sürücüsüydü, javasıydı uğraştım..

bu gibi konlarda bana göre linux daha iyi.Windows benim için kötüdür.Sizin için avantaj olabilir, kolaylık olabilir.Burda windows düşmanlığı yokltur.Aksine eleştiri vardır.Linuxuda fazlasıyla eleştiriyorum.Kaç kere ubuntunun son sürümleri facia dedim.Genel olarak hemde tek tek değil, alan alan değil.

E şimdi linux düşmanı mıyım ?? Hayır.Windowsun  başarılı alanları var.Başarılarını kabul ediyorum.

İşletim sistemleri tercihtir.Sadce linuxta bile bugün kullanabileceğiniz 100 den fazla dağıtım ve onların onlarca sürümü vardır ki bunlar arasından seçmek bile dert.

Windowsun, linuxun ve mac'in sevdiğim / sevmediğim yönleri var.MAalesef ne benim nede herhangi bir kullanıcının istediği ve işine tam yarayacak bir işletim sistemi yok henüz.Bu yüzden ya win/lin birlkte kuracaktım yada linuxu.Tercihti, oyun oynamıyorum ve normal işlemlerimde linux yetiyor ve bir çok konuda windowsta olmayan eşyler var.

Bu yüzden linuxu seçtim ki linux bir dağıtım yada işletim sistemi değil; ideolojidir, mantıktır, farklı bir dünyadır.UBuntu/windows diyebilirsiniz , ubuntu / mac yada pardus/mint ama linux/windows saçmalıktır.Linux bir çekirdektir.

Linux dağıtımlarından ubuntu 10.04 şu an için bana en uygun olanı (long term support) ve fazlasıyla işime yarıyor.Tabi ki mac kolaylığını, ve desteğini arıyorum, windowstaki programları ve oyunları arıyorum fakat benim için fazla önemli değil.Wine ile çalışıyor olmadı virtualbox ; yada bir benzeri var.

-

linuxun problemi bir şirket destğeinin olmamaması çoklu şirketlerin destek vermesidir.

Google, NASA,IBM, Yahoo, HP, Boeing, HSBC, CitiBank,Intel ,Red Hat, Sony Ericsson, Nokia, Siemens, Samsung, Motorola, General Motors, Hyun, Oracle, EToys, Tübitak, Troll Tech., Novell 

Bu şirketler destek veriyor.Fakat; bir dağıtıma değil, genel linux çekirdeğine.Bu yüzden son kullanıcılar için basitleştirme ve destekte sorun çıkıyor ki bunu googledan sonra linux'un altın çağının başlangıcı olarak görüyorum.Android sadece bir örnekti.Dahası geliyor artık.

OYun, genel destek (macteki gibi programlar vs.. ki bu herif pahallı yapıyor ucuz yada ücretsiz verse on olacak) linux dağıtımı için google ile birlikte gelebilir.İşte insanların sıkıntı çekmesinin nednei budur.

Linux'a destek var ama tek bir dağıtıma değil bunların destei.

---

Sonuç olarak ; gördüğünüz gibi microsoft düşmanlığım falan yok, mac ve linuxuda eleştiriyorm.HAtta son sürümü genel olarak berbat , facia diyebilecek kadar.Ama kimse çıkıp sen linux düşmanısın demiyor.

Bazı yerlerde linux, bazı yerlerde windows, bazı yerlerde mac daha iyidir yada eksiği vardır.Önemli olan en çok hangi kısımlar size uyuyorsa onu seçersiniz.

Umud ediyorum ki bu uzunnn konumdan sonra artık birileri çıkıp sen linux'u cool olmak için kullanıyorsun, windows düşmanısın şeklinde itamlara maruz bırakmaz.

2. KısayolKısayol reportŞikayet pmÖzel Mesaj
    All hail to Tux
    sandman
    sandman's avatar
    Erkek

Takım tutar gibi işletim sistemi,programlama dili vs tutulmaz.İşine o anda ne yarıyorsa en iyi sonucu ne veriyorsa o kullanılır.

Mühendis kahveyi projeye dönüştüren bir insan evladıdır.
  3. KısayolKısayol reportŞikayet pmÖzel Mesaj
    ndmylmz
    ndmylmz's avatar
    Erkek

Ben windows kullanıyorum.  Ubuntuyu ilk denediğimde (8.0) mest olmuştum çok güel bişeydi. Fakat benimiçin olmaz sa olmaz iki şeyi yapamadım. Bi tanesi Dreamweaver olmalı.ikincisi de server kurulumu :P bu yapılabilir. Ama dw olmadan olmaz :) Eğer bu ikisini yapabilsem direk ubuntuya geçerim zaten.. :D Bi de o masaüstü şekillerini falan nasıl yaparlar bilmem.. Çok güzel oluyor aslında.. Şu dediğim iki şey bi olsa onlarıda öğrenicem :D

Sistemi de kapattım ama PHP konusunda hala yardımcı olurum // Boş gezenin boş kalfası - Öğrenci - YTÜ
  4. KısayolKısayol reportŞikayet pmÖzel Mesaj
    FCN
    FCN's avatar
    Erkek

sandman bunu yazdı:
    -----------------------------

Takım tutar gibi işletim sistemi,programlama dili vs tutulmaz.İşine o anda ne yarıyorsa en iyi sonucu ne veriyorsa o kullanılır.

olayı en güzel özetleyen cümle budur.

windows dışında bir os kurup (linux dağıtımları veya mac vs.) daha terminalde 2 komut yazamadan kullandıkları os'u övenlere,windowsu daha kullanamadan windows hakkında atıp tutanlara,farklı ve cool gözükme çabasında olanlara,herhangi bir teknik sorunda işte windows'ta bukadar oluo gel seni ... os'a alalım diyenlerden,microsoftun ürünleriyle başka firmalarının ürünlerini sidik yarışına sokanlara uyuz oluyorum.

5. KısayolKısayol reportŞikayet pmÖzel Mesaj
    Ayro
    Ayro's avatar
    Erkek

ndmylmz bunu yazdı:

Ben windows kullanıyorum.  Ubuntuyu ilk denediğimde (8.0) mest olmuştum çok güel bişeydi. Fakat benimiçin olmaz sa olmaz iki şeyi yapamadım. Bi tanesi Dreamweaver olmalı.ikincisi de server kurulumu :P bu yapılabilir. Ama dw olmadan olmaz :) Eğer bu ikisini yapabilsem direk ubuntuya geçerim zaten.. :D Bi de o masaüstü şekillerini falan nasıl yaparlar bilmem.. Çok güzel oluyor aslında.. Şu dediğim iki şey bi olsa onlarıda öğrenicem :D

dw wine ile çalıştırılıyordu galba.Wine bu aralar baya bi ilerledi.Bendelinuxa ilk geçince frontpage ardım fakat bulamdım.Bluefish'ti galba benzer olan.FAkat dw yada frontpage gibi değil.

Herşey iyi güzelde, son kullanıcı için windows yada mac kadar rahat bir destek yok.Bu kısımda linuxta fazlasıyla problem var.Chome os ile belki çözülür de, çözülene kadar bi 5 sene geçer.

linuxta genellikle php, python, java gibi oturup editöre yazı yazıyorsun.Belki o yüzden geliştirme ihtiyacı duymadılar.Yada geliştiremediler.

OYunları geçtim zor ama dw ve photoshop'u transfer etmek şart.MAc'e yazılar bu ikisini.Microsoft mac için explorer ve office de uydurdu.Ama linuxu hepsi dışlıyor.

6. KısayolKısayol reportŞikayet pmÖzel Mesaj
    SinusX
    SinusX's avatar
    Erkek

ndmylmz bunu yazdı:

http://bytan.wordpress.com/2008/09/15/adobe-dreamweaver-cs3-ve-linux-uzerinde-calistirilmasi/

Haha hocam tamda ona bakıyodum bende burda anlatımı var bak dreamweaverın :))

Si vis pacem para bellum.
  7. KısayolKısayol reportŞikayet pmÖzel Mesaj
    Bolat
    Bolat's avatar
    Erkek

Eline saglık hacı bilgi için teşekkürler

İnancı doğrultusunda yaşamayan : Zamanla yaşadıklarının doğru olduğuna İnanır.
Toplam Hit: 1060 Toplam Mesaj: 7