İşten Çıkarılma(Yardım Lazım)
-
Bir arkadaşım kamuda taşeron firmada çalışıyor.Yeni ihale yapılmış ve ihaleyi yeni bir taşeron firma kazanmış.Bu yeni firmada eski çalışanları işten çıkarmaya başladı.Bunlardan biriside benim arkadaşım.1 yılı geçik süredir orada çalışıyor ve bugün mesai bitimi kendisini çağırıp ayrılması söylenmiş.Sabahta imza atmak için gittiklerinde imza defteri ortalarda yokmuş dolayısıyla bugünün imzasınıda atamamış.
Sorularım: Eski veya yeni firma arkadaşımı bu şekilde işten çıkarabilirmi,herhangi bir bildirim yapması gerekmiyor mu özellikle 2 veya 4 hafta önce işten çıkarılacağı bildirilmek zorunda değil mi?
İmza defterini kaldırmalarının sebebi acaba "3 gündür işe gelmiyor o yüzden çıkardık işten" deyip tazminat vermemek olabilir mi?Buna karşı nasıl önlemler alabiliriz?
Biz bu firmaya karşı hangi davaları açabiliriz,tazminat alabilirmiyiz,alırsak ne alırız?
Yardımcı olan arkadaşlara şimdiden çok teşekkürler.
-
bu konuda yardımcı olabilirim kamu firmasında taşörön iş yapan bir firmadan sorumlu yöneticiyim iletişim bilgilerini pm ile bildirirseniz iyi olur...
-
Sorularımı bu konu altından cevaplarmısınız?Bu dertten muzdarip çok kişi var onlara da kaynak olur.
-
toplu olarak hareket edip basınında ilgisini cekebilirse belki firma geri adım atabilir sonucta oraya sağlam bir ihale ile gelmediklerinden (ki alayı öyledir) fazla kurcalanmasını istemezler.
Ama önemli olan toplu halde hareket edebilmektir. Ve mümkün oldugunca cok yerin ilgisini cekebilmek. Mahkeme yolu hem uzun çileli ve pahalıya mal olcaktır.Sonucta ki zor bir ihtimal (1 yıldan bahsediyoruz calısma hayatı icin) cok komik bir para alıcaklardır.Tabi sözleşmeye bakmak lazım.
Yinede firmanın geri adım atmalasını saglayacak tek yol yaygara+medya.
-
Hiç gerek yok. Direk aynı gün bir avukata gitsin. Kayıtlı hizmeti 1 yılı eğer geçtiyse Avukat çok kısa sürede sonuçlandırır. Ama çok hızlı davranması lazım. işe gelmedi zart zurt diye firma savunmaya geçebilir.
-
Benim tanıdığımın başına aynı olay gelmişti ve hukuki yollara başvurdular.. Davayı kazanıp para aldılar.. İşten çıkartılınca ödenmesi gereken tazminat oluyor sanırım o. İşten çıkartabilir ama tazminatı ödemesi lazım sanırım.
Ekleme : Bizim tanıdık kadroluydu diye hatırlıyorum.
-
elemanın durumuna bagli şimdi; gecici isci statüsünde mi yoksa. 6 ayda bir yenilenen bir sözlesmesi mi var. yoksa kadrolu yada normal sözlesmeli mi? ihaleyi kaybeden taseron firma elemanlarini zaten iş bıraktirir tabi buna kadrolular dahil degildir, olmaz genelde. yasalara göre tazminatini verir cikarir. bu sekildeyse hicbir sorun yok hersey hukuksal işler.. fakat tabir-i caiz ise işe gelmedi olrak gösterip kovacaksa bile adamlar o kadar bos degildir. baya baya işten cıkarmislardir haci.. taseron firma elemani calistirir.. ihale kaybedilirse kamuda orada calistirdigi isciler genelde yeni kazanan firmaya gecirilir. bunlar niye gecirmiyorlar.
-
Bu adamlar yeni taşeron firmaya eski elemanları geçirmiyorlar,yeni gelen firma kendi eşi dostu akrabasıyla geliyor demekki.O yüzden eski çalışanları çıkartıyorlar.Avukata başvuruldu ve hukuksal yollar sonuna kadar kullanılacak.Adamların en azından 2 hafta öncesinden bildirmeleri gerekir benim bildiğim böyle dalga geçer gibi mesai bitince çağırıpta çok üzgünüz gidebilirsiniz demekle olmuyor bu işler.Kayıtlı hizmeti 1 yılı geçik.Kızdığımız nokta usullere uygun yapılmaması.Hakkımızı da söke söke alacağız.Bilgisi olanlardan hala yardım bekliyorum,başka ne tür yaptırımlar uygulatabiliriz ki güzelce derslerini alıp bu tür olayları çocuk oyuncağına dönüştüremesinler bir daha.
-
2 hafta önceden bildirmekte sorumlu değil cünkü bir önceki firmada arkadaşın belirli süre iş sözleşmesi imzalamış olmalı ki o süre sonunda işsiz kalacağı zaten belirtilmiş olmalı yeni firmadan herhangi bi hak talebinde bulunabilmen çok çok zor ancak size eski çalıştığınız firma işten çıkarım tazminatı ve kıdem tazminatı ödemesi gerekmekte ve noter huzurunda alacağım vereceğim yok diye bir sözleşme imzalatmak zorunda eğer firma gitmeden imzaları attırdıysa arkadaşına hiç bir hak talebinde bulunamaz bu sebepten dolayıdır ki kamu kurumunun yöneticisi müdür yada başhekimi' ne gidip durum izah edildiğinde kamu yetkilisi zaten açığa alınma korkusu ile çözüm bulacaktır bunun yanında eğer arkadaşınıza çıkış işlemleri başlatılıp çıkarıldığını belirten fesh sözleşmesi ve sigorta kesinti bildirimi eline verilmediyse arkadaşın iş yerine mesaisine devam etsin ve imza föyünü istesin imzasını atmaya ve calısmaya devam etsin taki işten çıkarıldığına dair belgeleri alana kadar. Böyle yaparak 3 gün işe gelmedi bende işten çıkardım tazminat vermiyorum deme hakkını elde etmek için bu yolu kullanmaktalar. Bunun yanında iyi bir iş kanunu hukukunu bilen avukatla çalışmanız süreç ve işin işleyişi ile ilgili size avantaj sağlayacaktır. herhangi bir sorun problem olursa özel mesaj atarsanız ilgilenirim.
-
bir sene için avukata başvurmaya değmez 1 brüt maaş 4 haftalık ihbar tazminatı var.imza föylerini istedikleri kadar alsınlar yapıcağın tek şey bulunduğun yerde iş mahkemesine başvurcaksın 2 tanede sağlam şahit le halledersin olayı sana olacağı söleyim hem işvereni çağırıyolar hemde işçiyi uzlaşmada ortak bir tutar belirliyo yetkili o şekilde paranı alıosun ama biraz sürer...
-
imza defterinin olmadığına dair zabıt tuttursunlar.