İTÜ ÜPK II Dersi Sınav Soruları
-
müridler bi el atın size zahmet.
bunlar itü endüstri mühendisliği üretim planlama kontrol II dersi sınav soruları
yarın akşama kadar halletmem lazım :) işletmeci endüstrici itülü itüsüz bu işten anlıyan kim varsa yardımlarını bekliyorum yoksa yine bana patlıyacak :)
NOT: 1. sorudaki indeks kümleri şıkkına gerek yok, sadece ilk 4 sorunun çözümü lazım.
Üretim Planlama II
Bahar 2011 II. Ara Sınav
1) Bir şirket bir ürün ihalesini kazanmistir. Altı ay içinde 10 bin adet ürün üretmesi gerekmektedir. Ürünün A,B, adında iki değişik alt parçası vardır. Ürün üç aşamada üretilmekte ; birinci aşamada A parçaları yan sanayi tarafından hazırlanıp fabrikaya getirlmekte, ikinci aşamada B parçaları hazırlanmakta, üçüncü ve son aşamada ise montaj ve boyama yapılmaktadır. Ürünün ürün ağacında 2 adet A, 3 adet B bulunmaktadır. A parçası yan sanayiden alınmaktadır ve üreten üç adet yan sanayi firması vardır. Firmaların en fazla üretim kapasiteleri kapasiteleri ve verdikleri üretim birim fiyatları aşağıdaki gibidir:
Firma : Fason Limited, en faz. üretim kapasitesi : 13000 , üretim birim fiyatı: 1.3 PB/ adet
Firma : Özfason Limited, en fazla üretim kapasitesi : 6000 , üretim birim fiyatı 1.5 PB/ adet
Firma : Öz Hakiki Fason Limited, en faz. ür. Kap. : 5000 , üretim birim fiyatı 1.7 PB/adet
Fason ve Özfason Limited aynı sehirde oldukları için birim taşıma fiyatı iki firma için de 0,6 PB/adet iken, Öz Hakiki Fason Limited’den fabrikaya taşıma fiyatı 0,3 PB/adettir.
B parçasının üretiminde 3 değişik yöntem uygulanabilir. Yöntemlerin işlem zamanları kaynakları ve maliyetleri ekteki tablodadır :
Üretim -> Merkezleri
Pres
Delgi (CNC)
Maliyet
Yöntem 1
0,3 dk./adet
0,6 dk./adet
0,65 PB/adet
Yöntem 2
1.5 dk./adet
1,2 dk./adet
0,7 PB / adet
Yöntem 3
0,5 dk./adet
1,3
0,8 PB/adet
En fazla Üretim Kapasitesi
400 saat
250 saat
Üçüncü aşamada ise montaj ve boyama için iki ayrı yöntem bulunmaktadır; C1 yöntemi ile birim maliyet 0,8 PB /adet, işlem zamanı 3 dk./adet C2 yöntemi ile birim maliyet 1,0 PB/adet işlem zamanı ise 2 dk./adettir. Montaj ve boyama için kullanılaiblecek toplam işlem zamanı kaynağı 400 saattir.
- İndeks kümelerini belirleyin
- Parametreleri tanımlayın (simgesel olarak )
- Karar değişkenlerini bulun (simgesel olarak )
- Amaç fonksiyonunu bulun (simgesel olarak )
- Kısıtları yazın (simgesel olarak )
- Yukarıdaki simgeleri belirledikten sonra problemi sayısal verilerini (gerekirse hesaplayıp ) yazın. (60 puan ) (Dikkat : modeli çok aşamalı üretim sistemi olarak tasarlamak sınav sırasında size zaman kazandırabilir.)
2) Bir ürünün 3 aylık bir dönem için aylık talepleri sırasyıla 2000, 3000, 2500’dür. Fabrika 3 ay boyunca başka ürün üretmemiştir. Ürünü üretmek için 20 adam saat gerekmektedir. (bir ayda bir işçi 160 saat çalışır) Ürünün dönem başı başlangıç stoğu 1000’dir. Dönem sonunda ise elde stok kalırsa hurdacıya bedelsiz verilecektir. Stok bulundurma maliyeti 2 PB/adet, stok bulundurmama maliyeti 30 PB/adettir. Üç ayda fabrikadaki işçi seviyesi sırasıyla 100, 340 ve 240 olmuştur. İşe alım maliyeti 500 PB/kişi, işten çıkarma maliyeti 1000 PB/kişi, aylık ücret ise 2000 PB/kişi’dir. Eğer her işçi %100 verim ile üretim yapmışsa bu fabrikadaki toplam üretim maliyeti ne olmuştur hesaplayın (20 puan ) (Lütfen hesabınızı temiz bir şekilde gösterin)
3) Yukarıdaki problemin bir üretim planlama modeli olarak modelleyin. (bonus 20 puan )
4) Planlamacı 3. sorudaki modeli tanimlayip en iyi çözümü aldıktan sonra hiç bir şekilde negatif stok bırakmadan oluşacak en iyi çözümü merak etmektedir. Bunun için modelde nasıl bir ufak değişiklik yapmalıdır ? (10 puan )
5) Bir doğrusal planlama modelinde zaman indeksi t stok karar değişkeni I(t) ve talep parametresi d(t)’dir. Bu model 12 aylıktır ama 3,4,5,6 ve 7’inci aylarda ek güvenlik önlemi olarak, stok seviyesinin bir ay sonraki talep miktarının en az yarısı kadar olması beklenmektedir. Bunun için gerekli denklemi matematiksel olarak yazın (10 puan )
6) Aynı denklemi GAMS bilgisayar dili formatında bir kısıt olarak yazın ( bonus 10 puan )