folder Tahribat.com Forumları
linefolder Eğitim & Ödev & Bilimsel Döküman
linefolder İTÜ ÜPK II Dersi Sınav Soruları

İTÜ ÜPK II Dersi Sınav Soruları

1. KısayolKısayol reportŞikayet pmÖzel Mesaj
    cann
    cann's avatar
    Erkek

müridler bi el atın size zahmet.

bunlar itü endüstri mühendisliği üretim planlama kontrol II dersi sınav soruları

yarın akşama kadar halletmem lazım :) işletmeci endüstrici itülü itüsüz bu işten anlıyan kim varsa yardımlarını bekliyorum yoksa yine bana patlıyacak :)

NOT: 1. sorudaki indeks kümleri şıkkına gerek yok, sadece ilk 4 sorunun çözümü lazım.

Üretim Planlama II

Bahar 2011  II. Ara Sınav

1)      Bir şirket bir ürün ihalesini kazanmistir. Altı ay içinde 10 bin adet ürün üretmesi gerekmektedir. Ürünün  A,B, adında iki değişik alt parçası vardır. Ürün üç aşamada üretilmekte ; birinci aşamada A parçaları yan sanayi tarafından hazırlanıp fabrikaya getirlmekte, ikinci aşamada B parçaları hazırlanmakta, üçüncü ve son aşamada  ise montaj ve boyama yapılmaktadır. Ürünün ürün ağacında 2 adet A, 3 adet B bulunmaktadır. A parçası yan sanayiden alınmaktadır ve üreten üç adet yan sanayi firması vardır. Firmaların en fazla üretim kapasiteleri kapasiteleri ve verdikleri üretim birim fiyatları aşağıdaki gibidir:                                                                       

Firma : Fason Limited, en faz. üretim kapasitesi : 13000 , üretim birim fiyatı: 1.3 PB/ adet                

Firma : Özfason Limited, en fazla üretim kapasitesi : 6000 , üretim birim fiyatı 1.5 PB/ adet         

Firma : Öz Hakiki Fason Limited, en faz. ür. Kap. : 5000 , üretim birim fiyatı 1.7 PB/adet  

Fason ve Özfason Limited aynı sehirde oldukları için birim taşıma fiyatı iki firma için de  0,6 PB/adet iken, Öz Hakiki Fason Limited’den fabrikaya taşıma fiyatı 0,3 PB/adettir.  

B parçasının üretiminde 3 değişik yöntem uygulanabilir. Yöntemlerin işlem zamanları kaynakları ve maliyetleri ekteki tablodadır :

Üretim -> Merkezleri

Pres

Delgi (CNC)

Maliyet

Yöntem 1

0,3 dk./adet

0,6 dk./adet

0,65 PB/adet

Yöntem 2

1.5 dk./adet

1,2 dk./adet

0,7 PB / adet

Yöntem 3

0,5 dk./adet

1,3

0,8 PB/adet

En fazla Üretim Kapasitesi

400 saat

250 saat

Üçüncü aşamada ise montaj ve boyama için iki ayrı yöntem bulunmaktadır;  C1 yöntemi ile birim maliyet 0,8 PB /adet, işlem zamanı 3 dk./adet C2 yöntemi ile birim maliyet 1,0 PB/adet işlem zamanı ise 2 dk./adettir. Montaj ve boyama için kullanılaiblecek toplam işlem zamanı kaynağı  400 saattir.

-          İndeks kümelerini belirleyin

-          Parametreleri tanımlayın   (simgesel  olarak )

-          Karar değişkenlerini bulun (simgesel  olarak )

-          Amaç fonksiyonunu bulun  (simgesel  olarak )

-          Kısıtları  yazın (simgesel  olarak )

-          Yukarıdaki simgeleri belirledikten sonra problemi sayısal verilerini (gerekirse hesaplayıp )  yazın. (60 puan )  (Dikkat : modeli çok aşamalı üretim sistemi olarak tasarlamak sınav sırasında size zaman kazandırabilir.)

2)      Bir ürünün 3 aylık bir dönem için aylık talepleri sırasyıla  2000, 3000, 2500’dür. Fabrika 3 ay boyunca başka ürün üretmemiştir. Ürünü üretmek için 20 adam saat gerekmektedir. (bir ayda bir işçi 160 saat çalışır) Ürünün dönem başı başlangıç stoğu 1000’dir. Dönem sonunda ise elde stok kalırsa  hurdacıya bedelsiz verilecektir.  Stok bulundurma maliyeti 2 PB/adet, stok bulundurmama maliyeti 30 PB/adettir.  Üç ayda fabrikadaki işçi seviyesi sırasıyla 100, 340 ve 240 olmuştur. İşe alım maliyeti 500 PB/kişi, işten çıkarma maliyeti 1000 PB/kişi, aylık ücret ise 2000 PB/kişi’dir. Eğer her işçi %100 verim ile üretim yapmışsa bu fabrikadaki toplam üretim maliyeti ne olmuştur hesaplayın (20 puan ) (Lütfen hesabınızı temiz bir şekilde gösterin)

3)      Yukarıdaki problemin bir üretim planlama modeli olarak modelleyin. (bonus 20 puan )

4)      Planlamacı 3. sorudaki modeli tanimlayip en iyi çözümü aldıktan sonra hiç bir şekilde negatif stok bırakmadan oluşacak en iyi çözümü merak etmektedir. Bunun için modelde nasıl bir ufak değişiklik yapmalıdır ? (10 puan )

5)      Bir doğrusal planlama modelinde zaman indeksi t stok karar değişkeni I(t) ve talep parametresi d(t)’dir. Bu model 12 aylıktır ama 3,4,5,6  ve 7’inci aylarda ek güvenlik önlemi olarak, stok seviyesinin bir ay sonraki talep miktarının en az yarısı kadar olması beklenmektedir. Bunun için gerekli denklemi matematiksel olarak yazın (10 puan )

6)      Aynı denklemi GAMS bilgisayar dili formatında bir kısıt olarak yazın  ( bonus 10 puan )

Yazana zahmet vermeyen yazı okuyana lezzet vermez...
Toplam Hit: 2889 Toplam Mesaj: 1