Jsfiddle Nedir?
-
"Şimdi aklınızda 2 tane soru işareti var: 1- JsFiddle nedir? 2- Nasıl kullanılır?"
Forumdaki CSS,Js konularında syntax hightlighter rezaletine rağmen kullanılmamasına şaşırdığım için böyle bi konu açayım dedim.
JSFiddle Html,Css ve javascript kodlarının canlı önizlemesini görebildiğimiz, online düzenleme yapabildiğimiz harikulade bir araç.
Kayıt olmadan da kullanabilirsiniz.

Karşımıza böyle bir ekran çıkacak. HTML kısmına sadece HTML kodu yazılıyor, <html>, <head>,<script> taglerini koymak yasak. CSS kısmına CSS kodu, Javascript kısmına js kodu geliyor. Run dediğimizde canlı önizlemesini görebiliriz. Save diyerek fiddle'ın özel linkini adres satırından alabilirsiniz.
Üstteki Tidy yazısına tıklayarak hizalamayı düzeltebilir, kayıtlı bir fiddle'ı değiştirdikten sonra Update butonuyla yeni versiyonu ayrıca kaydedebilirsiniz.
"Ee ben müthiş bir web developer olarak Bootstrap, jQuery kullanıyorum, nasıl import edeceğim? Tek tek içlerini kopyala-yapıştır mı yapacağım?" diyorsanız o iş için solda External Resources diye bir bölüm var, yapıştırıyorsun linki ekliyorsun istediğini.
En sevdiğim özelliklerden biri ise Collaborate özelliği. Basınca sağda bir kutu çıkıyor, ortada da nasıl kullanacağınızı anlatan güzel bir slayt. Çıkan linki kopyalayıp istediğiniz kişi/kişilerle paylaşınca fiddle'ınıza giren insanlarla canlı olarak kodunuz üstünde çalışabiliyor, birbirinizin mouse hareketlerini dahi görebiliyor, chat üstünden yazışabiliyorsunuz, sesli görüşme de var ama denemedim hiç.
"Ben hem web developerım hem de bloggerım, yazdığım kodları tutoriallarımda paylaşmak isterim." diyorsanız da embed kısmından nasıl görüneceğini özelleştirip embed kodunu istediğiniz yere gömebilirsiniz.
Genel olarak JSFiddle böyle bir araç, kullanalım kullandıralım,sevelim sevdirelim.
-
Debug edilebiliyor mu ? bunda ? yani console.log() kullanmadan verileri adım adım izleyebiliyor muyum ?
-
MhmdAlmz bunu yazdı
Debug edilebiliyor mu ? bunda ? yani console.log() kullanmadan verileri adım adım izleyebiliyor muyum ?
debugtan kastın sadece önizlemeyse evet, ancak arkaplanda dönenleri görmek istiyorsan zaten günümüzde her tarayıcıda olan developer tools'u kullanabilirsin.
-
Otomatik bir şekilde mesela bootstrap.min.css de sattır koymuyorlar ya onları satır satır açıyorsa öperim seni :D
-