Kali Linux Kurulumunda GPT Problemi.
-
bilgisayarı ilk aldıgımda windows 8 yüklüydü, silip windows 7 kurarken biraz sıkıntı cıkarmıstı, onunla ilgili de bir konu acmıstım.
oradaki gpt mevzusu yine karsıma cıktı.
partition bölümüne geldigimde, manuel devam ediyorum, salt hdd'nin tamamını görüyor, tek parca seklinde. normalde bende sadece c birimi vardı, önce defrag cekip aldıgım bölümle yeni birim olusturacaktım ama hata verdi. onun yerine ücüncü parti bir yazılımla 20 gb'lık bir alanı alıp, f birimi olusturdum, hicbir sıkıntı da olmadı.
lakin kurulum sırasında ne c'yi görüyor, ne de yeni birimi. sadece ham hdd'yi görüyor. "500 gb'lık bu bos hdd kullanılsın mı ?" dan baska bir alternatif göstermiyor bana.
live olarak calıstırdım, fixparts'ı indirip kurulumunu yaptım. normalde komutta sda birimini versem, tüm hdd'yi yeniden bicimlendirecek gibi geldi bana, bulasmadım. sda3'ü denedigimde hata verdi, sda5'te de resimdeki overlap hatasını aldım.
yeniden kurulumu calıstırıp shell'i actım, orada da söyle bir uyarı gördüm :
yani illa mbr'ı sıfırdan mı olusturmam gerekiyor tüm disk üzerinde ? kurulumda sürücüleri oldugu gibi görebilmesi icin ne yapmalıyım ? buraya kadar yapmıs oldugum islemlerde de hic yedek almadım, göte gelmek de istemiyorum.
ayrıca sanıyorum bu olay debian'a has degildir, diger dagıtımlarda da aynı sorun olacak.
acaba fixparts ile sda üzerinde calıstırsaydım komutu, sadece gpt'i mi kaldıracaktı, herhangi bir silme islemi olmadan ?
-
http://askubuntu.com/questions/244329/how-to-install-linux-on-a-computer-with-gpt
fixpart anladığım kadarıyla GPT kalıntılarını temizliyor sadece.
adamın dediği üzere önceden Win8 kurulu (EFI mode ile GPT ayarlanmış) pc olabilir.
sen daha sonra MBR olarak Win7 kurmuşsundur ama GPT kalıntısı kalmıştır. (tamamen aynı problem seninle)
ama bi bak bakalım win7'de disk yöneticisinde.
harbiden MBR mi yoksa tamamı mı GPT diye.
Why Use FixParts?
It can remove stray GUID Partition Table (GPT) data, which can be left behind on a disk that was once used as a GPT disk but then incompletely converted to the more common (as of 2011) Master Boot Record (MBR) form.
Önemli olan şuan hala GPT mi değil mi?
edit: bence git bi 1-2 TB hdd al diski de kompile biçimlendir, biçimlendirmesen bile yedeğin olsun :)
YekteranBaymedir tarafından 14/Eyl/13 15:27 tarihinde düzenlenmiştir -
benim de öle hdd uçmuştu. ilk aldığın pcde nasıl bir ayar yapıyolarsa linux yüklücek oldum mu o hdd uçuyo aga. en temizi al yedek bas format miss.
-
joe_black bunu yazdı
benim de öle hdd uçmuştu. ilk aldığın pcde nasıl bir ayar yapıyolarsa linux yüklücek oldum mu o hdd uçuyo aga. en temizi al yedek bas format miss.
ilk aldığın win8 li bilgisayarı Gparted gibi bir cd ile tamamen sıfırlayıp MBR'ye dönüştürürsen hiçbir sıkıntı olmaz.
Ha USB'den kurulum yapıyorsan ve "UEFI : Kingston USB Bellek" (örnek) seçersen gene GPT kurulum yapar gene sıçarsın :)
-
6-7 ay önce galiba,benim de başıma geldi yanlış hatırlamıyorsam bu durumdu.
Harddiski komple biçimlendirip bölümlendirmeyi linuxten yapmıştım.
Ayrıca bu tarz problemler için en güzel araç boot-repair. İlk defa otomatik modda bi program mbr&boot kaydını doğru şekilde düzeltti..
Birde windows ile kali linux'un dual boot'u konusunda ciddi sıkıntı var. Bende hiçbir türlü görmedi.
Bu yüzden linux mint debian edition'a kali linux repo'ları ekleyip kullanıyorum. Acaip stabil çalışıyor,hiçbir linux dağıtımında bu kadar kolay kullanım,stabilite görmedim.
Debian 7 kullandım sistemi çok karıştırmışlar,en azından ben alışamadım.
Sistemin destekliyorsa lmde üstüne kali repo'larını ekleyip kullanabilirsin,bu tarz dual boot sorunları da minimuma iner.
https://www.google.com.tr/?gws_rd=cr&ei=3Fo0UvXLDunU4wSnh4DgDw#q=kali+linux+dual+boot+with+windows+7
Kali ilk çıktığı zamanlarda baya kötü durumdaydı dual boot olayı,şuanda pek ilerleme yok galiba.
Dipnot:İsteyen arkadaşlar olursa bu konuda bi döküman hazırlayabilirim,şuan talep yok diye böyle bir iş yapmadım.
Edit:hdd'yi 4ten fazla parçaya böldünmü? Yani temel diskmi yoksa dinamik diskmi. Dinamik disk ise linux'te çok sıkıntılı bi olay bu,temele çevirmeni tavsiye ederim.
pcdoktor636 tarafından 14/Eyl/13 15:49 tarihinde düzenlenmiştir -
sorunun dual boot ile hic ama hic alakası yok.
o senin yazdıgın mint olayı alternatif bir is, buradaki gpt yapılandırmasını cözsem zaten istedigim dagıtımı istedigim sekilde kurarım, daha önce ubuntu üzerinde kullandım repoları ama vm üzerindeydi.
tek dert db olsun yani sorun degil, kernel'deki parametrelerden degistiriliyor o.
fixparts'ın sadece disk üzerindeki gpt sorununu cözeceginden, verilere zarar vermeyeceginden emin olsam kullanacagım ama bana bicimlendirme yapacakmıs gibi geliyor.
-
İlk satırı dikkatlı okumamışım,sorun hala devam ediyormu bilmiyorum ama kendi yaşadığım olay şimdi aklıma geldi yazayım belki başka yaşayan olur.
Yeni nesil,windows 8 yüklü gelen makinelerde secure booting denen bi olay var,onun yüzünden başka bir windows dağıtımını bile boot edemiyorsun başlangıçta. Önce o kilidi kaldırıyorduk.
Sonrasında bios'ta legacy moda geçiyoruz.
Sonrasında yükleme işlemini yapıyoruz,olmazsa mbr olarak formatlamak gerekiyor hdd'yi.
Onu da linux mint community'de anlatmışlar buraya olduğu gibi yazayım.
Ben bu aşamada bir sıkıntı çekmemiştim legacy'e geçip 5-10 farklı linux dağıtımını denemiştim. Yalnız kullandığım dağıtımlar ve boot kaydını oluşturduğum ssd sıkıntı çıkardığından boot--repair yazılımını denemiştim,ve açıkçası şu ana kadar kullandığım en iyi boot fix aracıydı tavsiye ederim böyle sorunlarda.
Question: Why GRUB is not installing properly in my machine?
Answer: New machines have EFI capable bios. This means that by default MS Windows is installed in UEFI mode and this requires a GPT formatted Hard Disk. At the present GRUB cannot install itself in GPT partition table without a huge effort and special skills.
Question: How to make GRUB work in my machine?
Answer: The easiest way is to convert your HDD from GPT partition table to MBR partition table (or MSDOS in Linux) and after that install your Linux Mint.
Question: How can I convert my HDD from GPT to MBR partition table?
Answer: You can use a distro of your choice in live mode. In live mode, find the program GPARTED. Wait until it recognizes all your drives and select your HDD. Right click over it, and choose the option to create a new partition table. Choose MSDOS from the list. Hit ok than apply/commit all changes. ATTENTION this will erase all your data and MS Windows (or any other OS) will disappear. Your HDD is now converted in MSDOS or MBR. You can now boot your preferred distro, create your partition scheme and install Linux.
Question: Do I need to make any changes to my bios settings?
Answer: If you have a capable UEFI and LEGACY bios, put the bios in Legacy boot only or Both enabled with Legacy boot first.Question: Can I dual boot Win7 and Linux on a UEFI capable bios?
Answer: Yes you can. If your HDD is formatted in MBR partition table (or msdos) than you can install first windows 7 and than the distro of your choice. BUT, careful, if you install windows from a DVD media it will convert your HDD in GPT partition table and dual boot will be almost impossible... (or will give you a lot of headache) to avoid this, dump the win7 iso to an usb using Windows 7 USB/DVD Download Tool. Installing from USB will not change the hdd in GPT partition table.