KARADELİKLER

1. KısayolKısayol reportŞikayet pmÖzel Mesaj
    Connection
    Connection's avatar
    Erkek

Ölen bir yıldızdan geriye kalan maddenin miktarı, yaklaşık 3 güneş kütlesinden fazlaysa, çekirdeğin kütleçekimi altında büzüşmesini durdurabilecek bir kuvvet yoktur. Sonunda, madde o kadar sıkışır ki, karadeliği oluşturan maddeyi çapıyla nitelemek olası değil. Ölmüş yıldızdan kalan bütün madde, “tekillik” denen, yoğunluğun sonsuz olduğu bir noktada toplanır. Bu, kütleçekiminin maddeye karşı kesin bir zaferi olarak kabul edilebilir.

Karadelikler, merkezdeki tekilliği çevreleyen bir olay ufkundan oluşur. Olay ufku, içine düşen hiçbir şeyin kaçamayacağı bölgenin adı. Olay ufkunun sınırında ancak ışık dışarı kaçabilir. Olay ufkunun içine bir kez girildikten sonra, hiçbir şey ışıktan hızlı gidemediği için dışarı kaçması olanaksız olur.

Bütün karadelikler temelde merkezdeki tekilliği çevreleyen olay ufkundan oluşsa da, merkezdeki tekillik nokta biçiminde olabildiği gibi, bazı durumlarda halka biçiminde de olabiliyor. Nokta biçimli tekillik, dönmeyen, durağan karadeliklerde bulunuyor. Halka biçimli tekillikse, dönen karadeliklerde bulunuyor. Halka biçimli karadeliklerde de halkanın yoğunluğu sonsuzdur. Yani, tekilliği oluşturan halkanın kalınlığı yoktur.

Günümüzde, çoğu gökadanın merkezinde dev birer karadelik yer aldığı biliniyor. Gökadamız Samanyolu’nun merkezindeki kara deliğin kütlesi yaklaşık 2,5 milyon güneş kütlesi kadar. Bundan çok daha büyük kütleli karadelikler de var. Örneğin, komşu gökadalardan biri sayılabilecek M87 eliptik gökadasının merkezinde tam üç milyar güneş kütlesinde bir karadelik bulunuyor.

KARADELİĞİ GÖRMEK

Evrendeki en "karanlık" gökcisimleri, kuşkusuz karadelikler. Ancak, onların varlığı hem matematiksel kuramlarla hem de dolaylı birtakım gözlem yöntemleriyle kanıtlanabiliyor. Karadelikleri, çok güçlü olan kütleçekimleri ele veriyor. Bu güçlü kütleçekimi, kara deliğin çevresinde bazı etkilere yol açabiliyor.
    Eğer bir karadeliğe herhangi bir şekilde madde akışı varsa, bu madde uzayda küçük bir hacim kaplayan olay ufkunun içine düşmeden önce, karadeliğin etrafında dönmeye başlar. Madde, karadeliğe yaklaştıkça giderek hızlanır. Hızı ışık hızına yaklaşan madde güçlü bir biçimde ışıma yapmaya başlar. Evrendeki en parlak cisimler olan kuasarların, içine madde akışı olan karadelikler nedeniyle oluştuğu düşünülüyor.
    Karadelikleri ele veren bir başka etkiyse, kütleçekimsel mercek etkisidir. Eğer bir karadelik, parlak bir gökcisminin örneğin bir gökadanın ya da yıldızın önünde yer alıyorsa, bu gökcisminden gelen ışıkta bazı sapmalar olur ve şeklinde bozulmalar gözlenir.

"Çevrelerine uymak için kendini yontanlar,tükenip giderler" Connection® MSN: koray@maviates.org
  2. KısayolKısayol reportŞikayet pmÖzel Mesaj
    PeriSaN
    PeriSaN's avatar
    Erkek

bu c/p yapanlara da kıl oluyom yazıyı okumak bile istemiyo canım

Dağlar Gışımış Yolcu Üşümüş Nasıl Edem Ben, Dağlar Harami Deşme Yarami PERİŞANIM Ben
  3. KısayolKısayol reportŞikayet pmÖzel Mesaj
    Kreston
    Kreston's avatar
    Üstün Hizmet Madalyası
    Erkek

ne olursa olsun karadeliklerin ispatı yapılmamıştır o halde başlıyorum :

BEYAZ GEZEGENLER

efendim bu gezegenler beyazdır baya bi büyüktür çapı 100000km dir saf buzdan oluşmuşlardır ve bu maddelerde yaptığm deneyler doğrultusunda yerçekimi yoktur.

evrende bunun gibi 512317521 tane beyaz gezegen vardır ve yerçekimleri yoktur. o halde :

dünyada yerçekimi olması evrende bir kütle çekim kanunu olduğunu göstermez.

Zimbabwe
  4. KısayolKısayol reportŞikayet pmÖzel Mesaj
    Connection
    Connection's avatar
    Erkek
    PeriSaN bunu yazdı:

bu c/p yapanlara da kıl oluyom yazıyı okumak bile istemiyo canım

yapılsın yada yapılmasın okumak ıstemıyosan okuma o senın kendı meselen fenamı bu arada genel kulturun artar hem

"Çevrelerine uymak için kendini yontanlar,tükenip giderler" Connection® MSN: koray@maviates.org
  5. KısayolKısayol reportŞikayet pmÖzel Mesaj
    Noyan
    Noyan's avatar
    Erkek
    -

Akıllı insan her düşündüğünü söylemez ama her söylediğini düşünür.
  6. KısayolKısayol reportŞikayet pmÖzel Mesaj
    PeriSaN
    PeriSaN's avatar
    Erkek

Burası dandik bir foruım değil yani mesaj attıkça rütbe falan almıyorsun

yani arka arkaya gidip bir siteden c/p yapıp durma Haberin olsun...

Dağlar Gışımış Yolcu Üşümüş Nasıl Edem Ben, Dağlar Harami Deşme Yarami PERİŞANIM Ben
  7. KısayolKısayol reportŞikayet pmÖzel Mesaj
    Connection
    Connection's avatar
    Erkek
    PeriSaN bunu yazdı:

Burası dandik bir foruım değil yani mesaj attıkça rütbe falan almıyorsun

yani arka arkaya gidip bir siteden c/p yapıp durma Haberin olsun...

yaw kardesım dandık sıtemı dedık bız tamam ben yazmayım sen yazacakmısın?

8. KısayolKısayol reportŞikayet pmÖzel Mesaj
    MaDFiuS
    MaDFiuS's avatar
    Erkek
    millet kara delikleri çözmeye uğraşıyor. zamanı nasıl durdururuz kendi lehimize nasıl kullanırız diye düşünüp araştırma yapıyorlar siz birbirinizle atışıyonuz. evet dediğin gibi 7000 yıdla zor gider ama türkler için geçerli bu

Her Tercih Bir Vazgeçiştir...
  9. KısayolKısayol reportŞikayet pmÖzel Mesaj
    Connection
    Connection's avatar
    Erkek
    abi sen bence bi KURAN-I KERiM Türkçe Mealini bi oku zaman geri alınırmıymış öğren bilim dediysekde bi çok şeyi bile çözememiş en azından bana ineğin yaptığı sütün formülünü yazsana bi

Toplam Hit: 1592 Toplam Mesaj: 9