Karşıt Madde?
-
arkadaşlar gecenin bu vakti aklıma geçenm hocanın anlattığı bir muhabbet gelsi oda bir kitapta okumuş sanırsam davinçinin şifresini yazan adamın kitabı o doğa da ki her maddenin bir karşıt maddesi olduğunu mu ne savunuyormuş..mesela 1 madde var o karşıt madde ile birleştiğinde reaksiyona giriyormuş ve açığa çok büyük bir ışıma vs. enerj içıkıyormuş bu tür şeyler duyan oldumu ve bildiğin buna örnek bişeyler varmı ?
-
benim bildiğim elektron la pozitron(karşı-elektron) çarpışınca madde yok oluyor ve gama ışıması oluyor gibi bişi :)
wikipedia da ayrıntılı bilgi bulabilrisin... ben bizim sınıf panosu için parçacık fiziği hakkına bi yazı hazırlıcaktım onu koyarım buraya :)
-
Dosyadaki yazıyı "göktenri" diye bir kitaptan aldım. Bu kitabın ne nurcularla ne de adnan hocayla ilgisi olduğunu düşünüyorum çünkü içinde Yaşar Nuri Öztürk'ün de meallerini barındırıyor. Ayrıca kitabın içinde Öntürkçe yazılar da mevcut. Bu kitabı henüz tam olarak okumadım ama değindiği şeyler gerçekten ilginç. Aşağıdaki yazı da "karşıtmadde" ve bunun dini olarak öngörüsü diyebileceğimiz bir türden. Umarım yazı bir işine yarar. Fizik konusunda her türlü sıkıntını bana danışabilirsin. Az-Çok bilgim vardır. Nitekim bu yazı pek fiziki sayılmaz ama konuya ilgi duyman açısından okumak isteyebileceğini düşündüm.
Yazıyı buraya yazdım ama ortaya çok karmaşık bir görünüm çıktı ve bunu da düzeltemedim. Bu yüzden aşağıdaki adresten yazıyı yükleyebilirsin.
-
özeti yok mu :|
-
Dan Brown'ın "Melekler ve Şeytanlar" kitabında bahsediyor bundan . Kitap çok sürükleyici , karşı madde hakkında bilgi de veriyor . Karşı madde , doğadaki her bir maddenin karşı maddesi . Işık-karanlık , ateş-su vs. gibi canlandırabilirsin kafanda .
Evrenin oluşumunda 1 milyar karşı madde ile , 1 milyar 1 madde çarpışıyor ve günümüzdeki her madde , o geriye kalan 1 maddeden geliyor . Yakın zamanda CERN (Avrupa Fizik Araştırma Merkezi) bu deneyi yapacak , evrenin oluşumunu gözlemlemek için . Fakat kütlesiz bir madde arıyorlar zira parçacık hızlandırıcı sayesinde madde çok hızlanacak , böylece kütlesi artacak ve facia olacak . Facia dediğim deney bok olacak o yani . Yok hiroşimanın 1000 katı etki yaparmış falan , şu anki teknoloji ile fantazi onlar sadece ...
-
"melekler ve şeytanlar" adlı kitabı okuduğumda benimde aklıma takılmıştı :s
ben bikaç madde biliodum ama aklımdan gitti :S hatta geçenlerde okumuştum :s offf bulabilsemde koysam :S arıyorum bulamıyorum
-
yalan olmsın bu ısvectekı yerde karsı maddenın bır mılıgramımı ne 62 trılyon dolarmı mılyon dolarmı ney :D
-
Sanmıyorum böyle bişi.Suya karşıt n var mesela öyle aklıma geldi.
-
karşıt madde yani anti madde bing-bang (büyük patlama) teorisininde yer alır. evren oluşmaya başladığı zaman, bu zaman 10 üzeri -30 civarı saniye, madde, (anti madde, karanlık madde oluşturan bir yapıdan (aklıma gelmedi onunda bir ismi vardı)) patlamaya meydana gelmiştir. zaman ilerledikçe madde anti madde savaşları başlamış ve madde kazanmıştır. mücadeleden sağ kalan madde çok küçüktür. bu maddelerde bizleri, doğayı oluşturmuştur. kısaca böyle bir şey. tabii ademoğlunun anlamayacağı ve anlamakta zorlanacığı şeyler, fazla düşünmeye gelmez.
-
Arkadaşım bu konu bilim açısından formüllerle ispatlanmış fakat deneme yapılamamış bir olay hatta isviçrede yapılacak çarpışma deneyide başlıca bu deneme olsa gerek..
Bu konu ile ilgili:
EVRENDE YOLCULUK 2
kuarklar ülkesiyazar Ali ANT
zambak yayınları
okuduğum son kitaptıda... :D
-
karşıt madde (anti madde) maddenin özelliklerini taşıyan ama zıt yüke sahip parçacıklardır. mesela elektronun anti maddesi pozitron elektronun özelliklerine sahip ama (+) pozitf yüke sahiptir. Big bang saırasında oluşan antimadde için çeşitli teoriler vardır. Mesela bir tanesinde oluşan anti maddenin paralel bir evrende toplandığı ve zamanda geriye doğru gittiği gibi.
Madde anti madde ile çarpıştığı anda ikisi birbirini yok eder ve enerjiye dönüşürler. Madde ve anti maddenin tamamı enerjiye dönüştüğü için çok yüksek bir enerji açığa çıkar. Nükleer santrallerde kullanılan fision ve hidrojen bombalarında kullanılan fusion reksiyonlarından çok daha fazla enerji açığa çıkar.