folder Tahribat.com Forumları
linefolder Müzik & Sinema & Tiyatro & Kitap & Televizyon & Seminerler & Edebiyat
linefolder Kartal Gözüyle Laiklik - Cazim Gürbüz .Kitap Tanıtımı

Kartal Gözüyle Laiklik - Cazim Gürbüz .Kitap Tanıtımı

1. KısayolKısayol reportŞikayet pmÖzel Mesaj
    Baturay_Turkmen
    Baturay_Turkmen's avatar
    Erkek

Arkadaşlar yeni bitirdiğim kitaplardan birisi (ki bu arada bir de onbinlerin dönüşünü bitirdim şimdi de pausanias okumaktayım) . Kitabı bende yeni düşünceler ve bazı ayrık düşünceleri birleştirdiği için tavsiye ederim. 

- Nedir bu düşünceler ? diye sorarsanız şayet , ben dini anlayışı reddeden onu ezmeyi düşünen bir milliyetçiliğe hep karşıydım. Hayata ve olaylara realist bakan bir ideolojileri okur araştırırım ve bunların en güzeli belki de Galiyevciliktir. Kartal gözüyle laiklikte buna da biraz değinmiş ama en önemlisi İslam bilginlerinin taa 12.yy dan günümüze Laiklikle ilgili yazdıkları söyledikleri, bilginlerin yanında çok da tahsili olmayan ancak halkın önderi konumuna gelmiş bazı zatların da laiklik ile (iyi ve kötü) şekilde düşüncelerine yer verilmiş. yazar çok fazla müdahale etmiyor kitapta bu konuların başka ufak bir dokundurmasını yapıyor ve örneklendirmeleri çoğaltıyor. 

Bunun güzel yanı ise ortaya koca bir resim çıkıyor ve olayları zamana ve mekana göre gelişimiyle beraber algılamanızda rehberlik ediyor. 

Daha önce yazarı eleştirenler oldu baştan söylüyorum kitabın yazarı önemlidir ama önce kitabı okumak önemlidir. ki ben eminim sizde yeni şeyler uyandıracaktır. 

Cazim Gürbüz benim sevdiğim ve düşüncelerimizin büyük oranda uyuştuğu bir isim. Atsızcılar onu Atsıza karşı sanıyorlar ama Atsızdan , İmam Maturidiye, yaşar Nuriden , Zekariya Beyaza , Osman Pamukoğlu Paşamdan , tutunda bir çok köşe ve kitap yazarına yer vermiş kitabında. benim beğenmediğim yönü ise Atatürk'e kitaplarında sömürgeci emperyalist , Kürtleri kullanıyor diyen perinçekten iyi yönde alıntılar yapmasıdır.
    Bunu pek tasvip etmemekteyim ama bunu kitaptan çıkardığınızda da pek eksiklik hissetmezsiniz :) bana kalırsa yeşillik oldun diye yer verilmiş perinçeğe...

Ek olarak ; Osman Pamukoğlu Paşamızın şu sözü de benim dikkatimi en çok çeken ve hayran bırakan bir alıntıydı zira söz kitanbın özeti gibi bunu da paylaşmak istiyorum  :  “İslam yönetim biçimi ile ilgili değildir. Siyasetin yapısı ne şekilde olursa olsun İslam, yönetimin adil ve güvenilir olması üzerine inşa edilmiştir. Yoksa biçimi konusunda üretilen teoriler, İslam adına değil üretenlerin kendilerine göre yaptıkları yorumlardır. Uzun insanlık yürüyüşünde farklı devlet modelleri olacaktır ve insanlığın gelişmesine paralel yeni şekiller olacaktır. İslam ise tüm bunların ötesinde değerler sistemidir. Şu rejim bu rejim, şu devlet bu devlet İslam’ın konusu değildir.” 

Ne Mutlu Türk Doğana..
Toplam Hit: 735 Toplam Mesaj: 1