Kemençe Çalmayi Öğrenmek ?
-
Selamlar hocalar. Laz yada memleketimin karadeniz bölgesi olmadigi halde kendimi bildim bileli Karadeniz sarkilarina bir bagliligim var. Ozelliklede kemence.
Sizlere danismak istedigim. Sabah 7 aksam 8 ise gidip geliyirum. Kursa gidecek zamanim ne yazikki yok.
Bir kemence alsam internetten nasil calicagim hakkinda dersler bulup ogrenebilirmiyim ? Kemencenin gitar gibi ayri dallari varmi ? Elektro gitar clasic gitar gibi ? Ve daha once kursa gitmeden kendi basina herhangi bir muzik insturmani calmasini ogrenen varmi ?
-
Eğer ciddi manada sağlam bir müzik kulağın yoksa kemençeyi evde tek başına öğrenmez imkansız diğer enstrumanlara benzemez kemençe zordur
-
eğer karadeniz kemençesi öğrenemezsen,
alternatif olarak sana tavsiyem kürtlerin de kemençesi var onu rahatlıkla öğrenebilirsin, çok zevkli laa -
Hocam öncelikle kendi kendine çalmayı öğrenebilirsin sana tek lazım olacak şey kemençeye akord yapmak bununla ilgili akord cihazlarını araştır kemençen akordlu olmazsa doğru sesleri çıkartamazsın kulakların yanlış seslere alışır sadece oyalanırsın o yüzden akord olayı çok önemli sonra ki aşaman ise en çok sevdiğin tamamıyla sözlerini falan doğru bildiğin bir parça seç evde o parçayı bilgisayardan, müzik çalardan vs. aç ve eşlik etmeye çalış, bol bol kemençe müzikleri dinle yöresel olarak Katip şadi diye bir adam var bu adam yaşayan son efsanelerdendir karadenizde bu adamın parçalarına bakabilirsin :)) daha önce enstruman çaldın mı bilmiyorum ama çalmadıysan parmakların ölüdür kemençeyle oynadıkça, sesler çıkarttıkça parmaklarını daha rahat kullanıcaksın en önemli kural yılmaman 5-6 ayda öğrenen de var istediği gibi çalabilen yani, senelerce uğraşanlar da var çalamayan hocam tamamen, yetenek ve senin azimine kalmış bir şey yani. :)
not: kemençe çalmıyorum ama bu konuda bana güvenebilirsin hocam :)
-
cok sagolun hocalar.