Kimlik Bilgileri Ve Özlük Bilgilerinin İzinsiz Dağıtılması ?
-
Beyler şimdi üniversitede bir proje için bağzı bölümlerin öğrenci listesinin veri tabanı kullanılacak bu proje için. herneyse öğrencilerin ad soyad tc kimlik no doğum tarihi ana adı baba adı doğum yeri vs. bilgileri herkese public olarak dağıtılması suçmudur ? cezayi bir yaptırım uygulanabilir mi bu durumda bunu merak ediyorum.
-
kisisel bilgilere girer. suctur.
-
hoca bide şöyle hani tck nin falanca falanca maddesi gibisinden referansta verebilirseniz
-
Türk Ceza Kanunu’nun 136.maddesinde ise; kişisel verilerin, hukuka aykırı olarak bir başkasına verilmesi, yayılması veya ele geçirilmesi ayrı bir suç olarak düzenlenmiştir. Bu suçun yaptırımı bir yıldan dört yıla kadar hapis cezası olarak belirlenmiştir. Bu suçun oluşması için söz konusu kişisel verinin hukuka uygun olarak kaydedilmiş olup olmadığı önemli değildir. Önemli olan kişisel verinin hukuka aykırı olarak bir başkasına verilmesi, yayılması veya ele geçirilmesidir. Kişinin bu işi menfaat karşılığı yapmasının da önemi bulunmamaktadır. Ancak hukuka uygunluk sebeplerinin bulunması durumunda kişisel verinin bir başkasına verilmesi suç oluşturmayacaktır.
Kişisel verilerin kaydedilmesi
MADDE 135. – (1) Hukuka aykırı olarak kişisel verileri kaydeden kimseye altı aydan üç yıla kadar hapis cezası verilir.
(2) Kişilerin siyasî, felsefî veya dinî görüşlerine, ırkî kökenlerine; hukuka aykırı olarak ahlâkî eğilimlerine, cinsel yaşamlarına, sağlık durumlarına veya sendikal bağlantılarına ilişkin bilgileri kişisel veri olarak kaydeden kimse, yukarıdaki fıkra hükmüne göre cezalandırılır.
Verileri hukuka aykırı olarak verme veya ele geçirmeMADDE 136. – (1) Kişisel verileri, hukuka aykırı olarak bir başkasına veren, yayan veya ele geçiren kişi, bir yıldan dört yıla kadar hapis cezası ile cezalandırılır.
-
eyvallah hoca
-
Zaten Türkiyede TC nosunu öğrendimi adamın internette yapamayacagın şey yok gibi.
-
gokayortaburun bunu yazdı:
-----------------------------
Zaten Türkiyede TC nosunu öğrendimi adamın internette yapamayacagın şey yok gibi.
-----------------------------kesinlikle işte bundandır ki benim maksadım kişisel bilgilerin mümkün mertebe korunması yönündedir. saçma sapan nedenlerle zırt pırt oraya buraya dağıtmamasıdır.
-
bu key ödemeleri yapılacagıg zaman 10-15 milyon kişinin ev adresleri telefon numaraları anne kızlık isimleri tc noları herşeyi yayınlandı sonra yaptıkları hatayı farkedip kaldırdılar 2 gün sonra bütün bilgileri online sorgulama yaptılar ama iş işten geçti.. ben çekmiştim 250 bin kişininkini formatta gitti