Kişilik Meselesi Galiba
-
sa. arkadaşlar ilk emekli olduğum yılları hatırlıyorum örneğin; en ucuz gofret x marka=1.25 lira idi aldımmı 4 tane birden alıyordum direk 5 lira veriyordum, en sonunda bugün baktığımda 1 tanesi 7.küsür lira olmuş. alamadım, o gofrete bu kadar para verip alamadım da 10 lira olan çikolatadan ki hakkıdır hesap düzelsin diye 4 tane aldım.
düşününce; devletimiz aradaki farkı düzeltiyo, yani maaşım=1000 lirayken 1.25 lira olan gofret şuan ortalama 6 kat artmış=7.küsür lira, şuan maaşım=14.469 lira kabataslak maaşım 14 buçuk kat arttı gofrete oranla +'ya bile geçmiş durumda ama işte aması var ben bi gofrete 7.küsür lira veremiyorum (: yeni bu bayram için spor ayakkabı aldım=1900 lira ki hakkıdır bana göre 3-5 sene kullanabilirim belki daha fazla (: iyi çikolatadan atıyorum=7,5 lira aldımmı 4 tane alıp 30 lira veririm, kaliteli çikolata 20 lira ise o andaki hesabıma göre 2-3 tane alabilirim yada kare çikolatalardan alırsam 100 lirayı gözden çıkartırım 100 liralık alırım ama 100 lirayı geçmem.
ben eskidende böyleydim "can çıkar huy çıkmaz" sözünün canlı örneğiyim galiba :D
bu konuda kendini geliştiren var mı? varsa nasıl yaptınız?
-
o gofreti yapan fabrikanın işçilerinin maaşı 1.25 lira iken kaç paraydı, şimdi kaç para olarak bakarsan rahatça alırsın.
-
PathfindeR00 bunu yazdı
o gofreti yapan fabrikanın işçilerinin maaşı 1.25 lira iken kaç paraydı, şimdi kaç para olarak bakarsan rahatça alırsın.
doğru diyon benim maaşımda var işin içinde ama işte ama'sı var ben yapamıyorum (:
-
eflasyonist ortamda ne harcadığının hesabını tutmak çok zordur. çünkü önceden her yıl başında ürünlere neredeyse aynı oranda tek zam gelirdi. yani önceden ben tshirt alırken 9.90 kalitesiz 19.90 fena değil 39.90 kaliteli 99.90 zengin kalitesiydi.. fiyatlar çok değişmezdi. değişse de üstüne 1 lira 2 lira hadi taş çatlasın 5 lira koyarlardı. sonra ellerinde kalan ürünleri yine eski fiyattan stokları eritirlerdi.
Şimdi esnaflar 4 diyor 9 diyor topluyor 19 diyor. toptan aldığı ürün bitince bi sonraki sevkiyatta fiyatlar değişiyor. kimse aynı oranda zam yapmıyor. birisi 50 lira koyuyor diğeri 100 lira kimse de farkına varmıyor. çünkü parada değersizlik algısı var. ha 550 lira ha 600 lira farketmiyor insanlar için. sonra ha 600 lira ha 650 lira farketmez oluyor..
En basit örneği ben ben 2018-19 da 4000 lira maaş alıyordum. sigara fiyatları 7-8-9-10 liraydı.. ben 5 liraın üzerine demir 1 tl leri ekleyip 8 liraya sigara alıyordum. hiç 100 lira verip sigara almadım nadirdir yani.. hep bozuk paralarla aldım..
Şimdi cüzdan da 200 lük zaten zor taşınıyor ceğte hiç taşınmıyor. üstünde 20 lik 10 luk 5 lik 1 lik para taşımıyosun kalşabalık yapıyor çünkü. 200 lira veriyorum bakkala para üstünü saymıyorum bile hemen alıp çıkıyorum aldığım sigaraya son dönemde ne kadar zam gelmiş ne olmuş fiyatı takip etmeyi bıraktım.. zaten 200 lük veriyorum her seferinde :D bu iyi bir şey değil ama öyle malesef.
o Yüzden 500 liraya tshirt iyi mi kötü mü ben bilmiyorum kimisi 300 liraya satıyor kimisi 500 kimisi bin kimisi 3 bin kimisi 5 bin.. eskiden bu kadar çok fiyat sıkalası yoktu.. diğer esnaflarda kaliteye bakmadan aralara yerleşiyor 700 e veren var 1200 e veren var. ulan hangisi kaliteli bilemiyosun ki sorsan açıklamada hepsinin kumaşı aynı aq..
bizim evin altında manav var. fiyatları hatırlamıyorum ama örnek açısından muz alıyorum orda kilosu 100 lira tam karsısında bim var kilosu 30 lira diğer sokakta gross var 50 lira.. ulan hangisi iyi hangisi kötü bilemiyosun.. fiyatı yüksek olan iyidir de diyemiyosun çakallar ona göre fiyat belirliyor bazen..
önceden kilosu 1 lira olurdu 1.20 olurduhadi 1.30 olsun fark olarak..
yani fiyat sıkalaları çok açıldı çeşitlendi.. bu da fiyatları inanılmaz artırdı.. 500 veren 50 daha verir 550 olsun hesabı
-
Ajancım bunlar iyi günlerin öyle düşün. Sonrada reize laf ettirmediğin eski postlarını oku onlar sana gofret tadı verecek :)
Gofretle ömrünü geçiren insanın oy kullanma hakkı var bu ülkede şaka gibi..
-
Ajan enflasyon ile tanışmış. Ha gayret bir haftada Ortaçağ, 15 günde Yeniçağ, yemin ediyorum 1 aya Fransız Devrimi'ne kadar götürürsün bu işi.
-
Benim fiyat algım o kadar bozuldu ki uzun süredir marketlerde hiçbiseyin fiyatina bakmıyorum.
Nasılsa cebimizi sikiyolar bari kafamıda sikmesinler diye umursamıyorum. Kim ne istese veriyorum sorgusuz.
Geçen sabah canım yeşillik çekti girdim bi süpermarkete tere roka biseyler alayim diye ortada kasa kasa dizmisler yanyana baktım bi tane kasada erik var elledim ele de geliyo kütür kütür dedim bunu yerim. Doldurdum torbaya geçtim kasaya.
Abi biz bunun girdisini yapmadık daha etiketi bile yok üstünde farketmedin mi diyo.
Hay amk tadamadım ya bi de direk ağzım ekşidi erikleri geri teslim etmem gerektigini anlayınca.
Daldirdim torbaya elimi aldım iki tane içinden, al dedim o zaman dökersin sen kasaya tekrar diye uzattım poşeti.
Ağız tadıyla sikilemiyoruz da.
-
lan yazacak çok eşy varda neyse ajancım
-
Sevgili ajan yıllardır tatil, ev vs değil de aldığın gofretin çikolatanın hesabını yapmanla hep birlikte ne kadar kötü bir ekonomik yönetimde olduğumuzu anlaman gerekiyor ama koyu reisçi olduğun için anlatmayı kendime yük sayıyorum. Belki seneye 1 gofret daha fazla alırsın basarsın ampule.