Komut Satiri GÇ Yönlendirme
-
Öncelikle merhaba arkadaşlar..
Komut satirinda(cmd.exe) giriş ve çıkış aygitini yonlendirmeyi sizlerle paylasmak istiyorum.Bildiginiz uzere windows isletim sistemlerinde algı ve programlama kolaylıgı acisindan ekrana çıkış stdout. klavyeden giriş ise stdin isimli iki dosya(mantiksal olarak) uzerinden yapılmaktadir.aşikardir ki asagi seviyede tum bunlar port islemleridir.
Herneyse konumuza donelim.. Komut satirinda çıkışı başka dosyaya yonlendirmek için ">", girişi başka dosyaya yonlendirmek için ise "<" operatoru kullanilir.
Ornegin komut satirinda bir programin ciktisini istedigimiz bi dosya içinde depolamak için
komut>dosya.uza
şeklinde giriş yapılır.
komutun girişini başka dosyadan çekmek için ise
komut<dosya.uza
şeklinde giriş yapılır.
örnegin.
dir>info.txt
şeklindeki bi komut, dir komutunun çıktısını ekran yerine, info.txt isimli dosyaya aktarir.
more<page.txt
more komutu klayveden giriş ister(aslinda amaci klavyeden almak degildir ama neyse (: )
bizde girişi klavye yerine page.txt isimli dosyadan almasi gerektigini yukaridaki komutla gerçekleştirebiliriz.
Son olarak aklima gelmişken,,
bir komutun çıkışını başka bir komutun girişi olarak tanımlamak için ise "|" operatoru kullanilir.
örnegin
attrib|more
attrib komutundan ekrana çıkıcak bilgiyi ekrana degilde, more komutunun girişi olarak yonlendirir.
not: more komutu giriş olarak aldigi veriyi, ekrana sayfa sayfa basar.
-
Madem yeri geldi ben de bi soru sorayım...
Mesela benim php.exe diye bi dosyam var C de bi yerlerde..
ben buna dosta php komutu ile erişmek istiyorum. Yani ben "php" yazınca bu exe yi çağırsın, parametre falan yazabileyim yanına..
çevre değişkenleri denen zıkkımdan yapılıyo sanırım ama bi türlü başaramadım :S
-
Sistem Özellikleri->Gelişmiş->Ortam Değişkenleri
ordan Path'e çift tıkla
%SystemRoot%\system32;%SystemRoot%;%SystemRoot%\System32\Wbem;%SYSTEMROOT%\System32\WindowsPowerShell\v1.0\;C:\Program Files\Java\jdk1.6.0_16\bin
gibi bi şeyler olması lazım sonuna php.exe nin olduğu klasörü ekle
;C:\folder
görmezse restrart at.
-
Sscheme bunu yazdı:
-----------------------------Sistem Özellikleri->Gelişmiş->Ortam Değişkenleri
ordan Path'e çift tıkla
%SystemRoot%\system32;%SystemRoot%;%SystemRoot%\System32\Wbem;%SYSTEMROOT%\System32\WindowsPowerShell\v1.0\;C:\Program Files\Java\jdk1.6.0_16\bin
gibi bi şeyler olması lazım sonuna php.exe nin olduğu klasörü ekle
;C:\folder
görmezse restrart at.
-----------------------------Hocam yemiyo gene, php tanımlı komut değil diyo :S
-
Yemiyo diye bir şey yok bu işin yolu bu :) bir yerde yanlış yapıyorsun. Klasör ismindeki Türkçe karakterleri, boşlukları vs'yi kontrol et.