Kullandığımız Uygulamaların Bilgisayarı Kontrol Etme Yetkisinin Kanunda Yeri Varmıdır ?
-
Bazı oyunlar başta olmak üzere o uygulama ıle bırlıkte onların guvenlık,anti hack yazılımlarıda kurulur bılgısayara ve bu yazılımlar bılgısayarın ss ini alma ve klavye kayıtlarını kayıt etme yetkısı olanlar bile var.Kullanıcı sözleşmesindede bunu üstü kapalı bır şekilde veya açık bir şekilde böyle bir yetkiye sahıbız gerekli durumlarda veya birt artniyet,hack kullanma girişimi esnasında yetkili görevlinin bunları yapma yetkisi vardır gibisinden bı ibare eklenırse kullanıcı sözleşmesine bu yasal olurmu , böyle bir hakları varmıdır, kanundaki hükmü nedir ?
-
Çok güzel bir soru takipteyim.
-
Kullanıcı sözleşmesini onaylarsan hiçbirşey yapamazsın. Onaylamazsan oynayamazsın. Kanunlarda hep parası olanın yanındadır :D
-
Normalde kişinin özel hayatına müdahele suçuna girmezmi bu ? kabul etsen dahi bu direkt kanunda hükmü yoktur diyip iptal olmazmı acaba ? hiçbir şekilde kişinin özel hayatına müdahele edilemez diye biliyorum bundan ötürü boyle bı madde koyarlarsa bıle geçerliliği olmamalı dıye düşündüm ama daha teknik bilgi ve kanundaki hükmü/maddeyi gösterebilecek var mı ?
-
şimdi şöyle düşün :) bir program yaptım ve sözleşme 1000 sayfa olsun. araya bir yere, bu sözleşmeyi kabul eden XXX şahsına 1000 tl vermeyi kabul etmiştir yazsan, ne kadar geçerliliği olur? itiraz edilirse mantıken 1000 tl yi ödemzsin
sözleşmelerin yapılması genellikle yayınlayan tarafın yada sorumlu şirketin açıklarının kapatılması amacını gütmektedir. yani şu durum olduğunda lisans düşer şu durum olduğunda sorumluluk kabul etmeyiz, şunlar olursa sorumlu biziz olmazsa szsiniz gibi maddeler mevcut. yasadışı kişisel bilgiye erişemezsin. Eğer bu bilgilere erişilecekse aleni olarak gösterilmek zorunda. mesela ms in programlarını kurarken görmüşsünüzdür, der ki yükleme deneyimlerinizi microsofta göndrin. bu seçenek onaylı ise yollar. tabii bu denyimler nelerdir bunlar sözleşmesinde yazar oradan okuabilirsin. ama ayrı olarak sorulur. keza medya playerde bir seçenek vardı. (eskiden otomatik işaretliydi ama sonra başının ağrıycağını anladığı için değiştirdiler sistemi) media playeri ilk çalıştırdığında bazı ayarlamalar yapmak ister. size bazı sorular sorar ve en on kısımda lisans ile ilgili bilgiler sorar. yani işte kullanıcı bilgileri gönderilmesine izin verilsin, eksik parçaların lisans bilgileri intrnetten çekilsin v.s. diye. bunları onaylayıp onaylamamak kullanıcının elinde. Ama bu gösterilir. gösterilmek zorunda aksi halde dava açıp kazanma şansın fazladır hele abd kanunlarıysa.. adamlar eften püften sebeplerle ne kadar tazminat kazanmışlar bir bilsen :)
-
konu ceza hukukuna ait bir konu buda özel bir sözleşme ile bertaraf edilemez gibi geliyor bana. özelliklede karşı taraf bunu onaylarken %99 ihtimalle okumuyorsa işin zor hocam bence sorumlu olursun.