Kürtçe Linux

1. KısayolKısayol reportŞikayet pmÖzel Mesaj
    dodo2312
    dodo2312's avatar
    Erkek

DİYARBAKIR - Avrupa Birliği uyum yasalarıyla birlikte günlük hayatın bir çok alanında kullanılmaya başlanan Kürtçe, şimdi de bilişim dünyasında. Linux’un

dönüştürülmesiyle oluşturulan ilk Kürtçe işletim sistemi, bir kokteyl ile tanıtıldı. Açık kaynak Linux tabanlı Ubuntu’yu 10 kişilik bir yazılım ekibi 3 yıllık bir çalışma

sonunda Kürtçe’ye uyarladı. Diyarbakır’ın Sur Belde Belediyesi ve Dil Araştırma ve Geliştirme Derneği’nin birlikte hazırladığı işletim sisteminin tanıtımında konuşan

Sur Belediye Başkanı Abdullah Demirbaş, amaçlarının çok dilli hizmet olduğunu söyledi. Demirbaş, “Hangi dil olursa olsun, çok dilli olmasını amaçladık, çünkü çok

dillilik zenginliğimizdir. Çalışmalarımız, Kürtçe, İngilizce ve Türkçe üzerinde yürütülüyor. Önümüzdeki günlerde de, bu topraklarda yaşayan halkların, Süryanilerin,

Ermenilerin dillerini de zenginleştireceğiz. Bu ülkede, çok-kültürlülüğü, çok-kimlikliliği, çok-dilliliği birlikte yaşatabilirsek, bu bölgede çatışmaların yerine barış

rüzgarları esecektir” dedi. MEHMET UZUN DA KATILDI Kokteyle, mide kanserine yakalandıktan sonra İsveç’ten Türkiye’ye dönen Kürt Yazar Mehmet Uzun da

katıldı. Uzun, “Bizim en önemli problemimiz, dilin standartize edilmemesidir. Kürtçe standarta kavuşmalıdır” diye konuştu. Güney Afrika’da kullanılan yerel

dillerde yardım veya destek anlamına gelen Ubuntu, daha sonra Koordinatör Rainer Heider tarafından Kürtçe olarak tanıtıldı. Bütün terimleri Kürtçe olan yazılım,

kokteyle katılanlara ücretsiz dağıtıldı.

2. KısayolKısayol reportŞikayet pmÖzel Mesaj
    HackMan
    HackMan's avatar
    Erkek
    Burdaki kürtçe eğitim kursları filan hepsi bomboş :)

Sevmekten Korkmuyorum; Kitabını çalıştım... Başımdan geçmişi var; her cefaya alıştım...
  3. KısayolKısayol reportŞikayet pmÖzel Mesaj
    decameron
    decameron's avatar
    Üstün Hizmet Madalyası Bilgi/Destek Madalyası Savaş Madalyası
    Erkek
    who cares?

Etinden korkanın kemiğini sikeyim!
  4. KısayolKısayol reportŞikayet pmÖzel Mesaj
    amele_2
    amele_2's avatar
    Erkek

yeni bişeymiş gibi göstermeyin amk bu kürtçe linux benim bildiğim 1.5 senedir var ubuntuda

bide benim 1.5 sene evvel ubuntuyla tanıştığımı düşünürsek mazisi daha da eskidir. 

Ardından yüz köpek havlamayan kurt, kurt sayılmaz..
  5. KısayolKısayol reportŞikayet pmÖzel Mesaj
    Gastarbeiter
    ExcaliburTBT
    ExcaliburTBT's avatar
    Erkek
    Lan ubuntu dedinizde aklıma geldi (: Bugün 3 tane daha geldi daha öncekileri atmadıysam bunlarıda onun yanına koyayım :P Malum Heybeliada da mangal yakcaz :D çıra mıra toplamaya gerek yok xD Cd manyak yanıo. Ubuntuları yakarıs ba$ka bi pohka yaramıo ztn xD
Toplam Hit: 1033 Toplam Mesaj: 5