folder Tahribat.com Forumları
linefolder Gündem - Güncel Konular
linefolder Kuyumcu, Taksici Güvenliği Ve Dolandırıcılığı Önleme İle İlgili Proje Fikirleri

Kuyumcu, Taksici Güvenliği Ve Dolandırıcılığı Önleme İle İlgili Proje Fikirleri

1. KısayolKısayol reportŞikayet pmÖzel Mesaj
    unbalanced
    unbalanced's avatar
    Erkek

Selam arkadaşlar,

youtube da bir videoya bakarken öyle buralara kadar sürüklendim.. 

Önce bu telefonla dolandırıcılık yapanlarla ilgili şeyler izledim, millet genelde youtube a dalga geçmek için koyuyor ama yine hala inananlar var.. Bunlarla ilgili bildiğim kadarıyla her hangi bir çözüm yapılamadı. Nasıl çözülür hiç fikrim de yok.. Bu kısım için pek fikrim yok açıkçası ..

----

Daha sonra soygunlarla ilgili bir şeyler izledim, mesela özellikle kuyumcularda olan hırsızlık, soygun tarzı şeyler.. 

Şimdi aklıma şöyle şeyler geldi; mesela hırsızlık olayı, kuyumcunun dikkatsizliği ile ilgilidir. Düzgünce rafları tasarlasalar yani müşteri hiç bir şekilde ürünlere erişemeyecek şekilde yapsalar bu olay olmaz zaten ama adam açıyor paneli, sen arkanı dönünce çalıyor .. Bunla ilgili benim yapabileceğim yok

Benim daha çok ilgimi çeken kısım silahlı/bıçaklı soygun. Mesela güvenlik kamerasından veri çeken bir yazılım, opencv tarzı bir şeyle, silah olup olmadığını kontrol etse ve şüpheli bir şeyde direk polise haber verse? 

(örnek bir makale ==> http://www.mdpi.com/1424-8220/16/1/47/htm )

İkinci olarak, kuyumcuda bir çok noktada gizli butonlar olsa (elle ya da ayakla basılabilecek hatta tekmelenebilecek), bu şekilde basıldığında yan dükkanlarında bulunan esnaflardaki alarmlar çalsa ve esnaflar yardıma gitse? 

Ya da kapıya bir metal dedektör konulsa, o dedektöre silah takılırsa ötsün ve aynı zamanda yan esnafı uyarsın, hatta yandaki esnaf kuyumcuyu seyredebilsin.. böylece olası bir şeyde hemen müdahale etme şansları olabilir.. 

----

Sonra aklıma taksiciler geldi, eskiden baya bir taksici cinayeti işleniyordu ama şimdi durum ne bilmiyorum.. İngiltere'de hala eski taksiler kullanılıyor ve içerisi baya büyük aynı zamanda şoförle  yolcu arasında cam var

Türkiye'de bu tarz bir şey neden yapılmıyor.. Para alış verişi için müşteriye camda gösterirsin fiyatı ona göre ödemesini yapması için bi kutu açarsın müşteri parayı oraya koyar sen de para üstünü geri verirsin, ayrıca kredi kartı/banka kartı ile ödeme imkanı sunarsın.. Zor mu bunları yapmak? Bir de çeşitli açılara kameralar yerleştirirsin ve acil durum butonu koyarsın (hem sürücü hem yolcu için), bu şekilde kayıt edersin. Zarar vermek isteyen her halukarda zarar verir ama yüzü v.s. açık olur, kimin olduğu belli olur ve daha çabuk yakalanır. Yüzünü kapatmış adamları da taksiciler taksilerine almaz.. 

Benzer olayı da otobüs/minibüs ler için yapılabilir. Maalesef çok utanılacak şeyler oluyor o otobüslerde.. Kızlar gece dışarı çıkıyor diye "tecavüzü haketmiş" gibi mantıkla bakan insanlar var. Sen de bir erkek olarak gece sokakta gezsen, ben de aynı mantıkla, gece gezersen sen de tecavüze uğrarsın mı diyeyim, ya da öldürülmeyi hakediyorsun mu diyeyim.. 

Zaten türkiye'deki ceza sisteminden de ahlaki eğitimden de çok memnun değilim. Ceza dediğin şey caydırıcı olur. Öyle cezalar verilmeli ki adam ürkmeli, yeltenmemeli.. Elbette cezaların arttırılması yetmez, ahlaki eğitimin verilmesi şart. Ama bu başka bir konu, yine de insanın canı acıyor. suç oranı çok fazla artmış durumda, haberlerde sürekli ölüm haberleri okuyorum, günde onlarca insan öldürülüyor, tecavüze uğruyor, gaspediliyor ama kimse yıllardır bir çözüm sunamıyor. Ama insanlar sistemden şikayetçi olunca (doğru ya da yanlış) onlara en ağır cezalar verilebiliyor.. Çünkü sistem, kendi kazıyıcısını barındırmak istemez. O yüzden hırsızdan çok, düşünen insan daha tehlikelidirden yola çıkarak düşünce suçu denilen saçma sapan suçlar var. 

Gece gece dertlendim biraz, ama temel olarak sormak istediğim bu tarz güvenliği tehdit edici şeylerle ilgili neler yapılabilir. Devlete proje mi sunulmalı, sivil toplum kuruluşları mı bunları yapmalı, bireysel mi olmalı? Bunlar haricinde ne gibi önleme yolları olabilir, artık bilişim çağındayız ve bunları çözmek için hangi bilişim adımlarını uygulayabiliriz. 

Daha önce ankara emniyet müdürlüğüne bir yazılım geliştirdim. Suç haritası isminde. Polislerde işlenen suçun türü, koordinatı gibi bilgiler oluyor. Bunları sisteme yüklüyorsun sana haritayı oluşturuyor. Böylece hangi bölgelerde suç yoğunlaşmış görebiliyorsun ve o kısımların güvenliğini daha da arttırabiliyorsun tarzı bi uygulamaydı. Belki daha çok geliştirilebilir bir şeydi ama benden bu kadar istenmişti. 

Not: her hangi bir fikir çalma ya da yapma derdinde değilim, bahsettiğim fikirleri kullanmak, uygulamak isteyen arkadaşlar varsa uygulayabilirler. Kendi fikirlerini de paylaşabilirler. 

unbalanced tarafından 15/Şub/16 05:15 tarihinde düzenlenmiştir

Ülkesini Seven Her Türk Vatandasi, Ülkesinin Sessiz Istilasi'na karsi durmak zorunda.
  2. KısayolKısayol reportŞikayet pmÖzel Mesaj
    unbalanced
    unbalanced's avatar
    Erkek

yine habere denk geldim 

http://www.haberturk.com/gundem/haber/1195629-parolayla-dolandirip-862-tlsini-aldilar

kadından 862 bin tl almışlar.. cahildir bilmiyordur şöyledir ya da böyledir. Bir sebeple insanlar dolandırılıyor.. Bunlara önlem almak öncelikle güvenlik güçlerinin borcu ama ben kendimi de iyi hissetmiyorum. En azından güzel fikirler çıkarsa belki bunu gerçekleştirmek isteyen arkadaşlar olabilir. Gönüllü olarak ben de zaman buldukça destek olmaya çalışırım

şu habere bak, yakalanıyorlar sonra serbest bırakılıyorlar, bu adamlar elbette devam edecekler bu işe.. ne ala memleket

https://www.youtube.com/watch?v=mrPzcvcfPVk

unbalanced tarafından 15/Şub/16 06:32 tarihinde düzenlenmiştir

Ülkesini Seven Her Türk Vatandasi, Ülkesinin Sessiz Istilasi'na karsi durmak zorunda.
  3. KısayolKısayol reportŞikayet pmÖzel Mesaj
    Pikacu
    Pikacu's avatar
    Banlanmış Üye
    Erkek

Olaya banka yönünden bakarak söylüyorum. 

Banka esnafın cebindeki kuruşa kadar almak istiyor. Bankanın çağrı merkezinde çalışıyorum ve işletmeleri sürekli arıyoruz. Adamlar artik bankadan bıkmışlar. 

Her işe banka girmesin. Olsun ama fazla olmasın. 

4. KısayolKısayol reportŞikayet pmÖzel Mesaj
    ozgunlu
    ozgunlu's avatar
    Banlanmış Üye
    Erkek

Polise haber versen birşey olmuyor, polis gelene kadar zaten tüm olay dönüyor. Onun yerine;

Kuyumcular, bankalar ya da taksiler için, bir adet görüntü işleme ile çalışan gizli kamera ve auto aim. Yanında anında etki eden uyuşturucu iğne.

Herhangi bir risk anında kuyumcu ya da taksici butona basar, auto aim hedefe kitlenir ve iğne gözünden fırlayıp hırsızın boynuna saplanır ve hırsız anında bayılır.

Fikir ütopik ama kesin çözüm :D

Daha da ütopik fikir : 

Küçük mekanik EŞEK ARISI yapılır, şehrin her yanına dağıtılır. Üzerinde bir adet iğne ve gözünde kamera taşır. 

Herhangi bir yerden yardım mesajı geldiğinde ARI hedefi gidip sokar ve hedef bayılır :D

En ütopiği :

Kullanıcılar gereksiz kullanım yapmayacak bilinçtedir.

Herkesin akıllı telefonuna uygulama yüklenir ve oradaki acil durum butonuna bastığında kullanıcı, bizim EŞEK ARISI gider gerçek EŞEKleri sokar.

Minibüs olayları da yaşanmamış olur.

(illa o iğne girecek hırsızın bi tarafına)

ozgunlu tarafından 15/Şub/16 12:08 tarihinde düzenlenmiştir

Hello, i am nothing. I come from Neverland.
  5. KısayolKısayol reportŞikayet pmÖzel Mesaj
    NmC
    NmC's avatar
    Erkek

Hocam işle biraz haşır neşir olan birisi olarak problemlerden bahsedeyim.

Öncelikle kameralar düşük çözünürlüklü, düşük fps ile çalışıyor. Ben Person Re-ID alanında çalışıyorum 48x128'lik 600 tane resim ikilisini eşleştirmeye çalışıyorum. Düşün yani adamın bir adet resmi var elinde 1200 tane içinden eşini bulmaya çalışıyorsun. Şu an literatür %40 civarında. Başarım çok düşük, iş bıçak silah bulmaya gelince daha vahim olacak :)

Buton olayı her zaman mantıklı iş görebilecek bir sistem.

Son olarak taksici olayına girmiyorum bile. Sivasta pembe taksi çıktı diye demediklerini bırakmadılar. Araya cam koyarsan aynı geyik gene dönecek. "Camsız taksiye binen yollu mu oluyor? Bütün taksiciler tecavüzcü mü? Rörörö" diyenler çıkacak.

Çıkamazsın işin içinden :)

There are 10 types of people in the world. Those who knows binary and those who dont...
Toplam Hit: 1327 Toplam Mesaj: 5
suç suç önleme proje fikri