Laptop İcin Ekran Kartı & Ram Yükseltmek.
-
kritik bir sorum var müridler.
bir önceki laptopumda hd 5470 ekran kartı vardı, su an gt 620m var.
dün gece assassin's creed revelations icin bir deneme yaptım, hd 5470, oyun en düsük ayarlarda olmasına ragmen son cözünürlükte düsük fps verdi, oynanacak gibi degildi, 620m ile en yüksek cözünürlükte, sadece anti aa x4 ve gölge ayarı 2. seviyede, digerleri full halde 25 fps'nin altına düsmüyor sehri dolasabildigim kadarıyla. aa acmasam ve gölgeyi en düsük ayarda tutsam diger ayarlar komple acıkken akıcı bir sekilde oynanıyor sanırım.
hd 5470 4. sınıf bir ekran kartı, 620m 3. sınıf. arada böyle bariz bir fark olmasını beklemiyordum acıkcası.
simdi benim sorum, ekran kartını degistirmem mu mümkün mü ? nvidia kartlar icin mxm slotu olmalıymıs galiba.
mesela 2. sınıf bir ekran kartı istiyorum gtx serisinden ?
marka model : acer aspire e1-571g.
ekran kartı olmazsa, ram ekleyebilir miyiz ? evet hazır elime yeni cihaz gecmisken bokunu cıkarmak istiyorum.
-
sanırım parça değişmiyor. ekran kartı driver'ını qüncelledinmi?
Rebel_Rider tarafından 01/Oca/13 02:12 tarihinde düzenlenmiştir -
ben de aslında böyle bir konu açmak istedim ama sonuçlarını yazmak için..
geçen günlerde ramimi değiştirdim daha doğrusu yükselttim. asus f3 sg240dv modeli bir laptobum var, yenisini alacaktım sonra vazgeçtim çünkü o
kadar ağır şeylerle çalışmıyorum ve 2.4 ghz core 2 due 64 bit işlemci yetiyordu. ilk başlarda ram problemi yoktu ama vs 2012 çok kastı ve 2010 da
da bariz yavaşlama olduğu için 2 gb ramini 4 gb yapmaya karar verdim (zaten 4 destekliyormuş)
everest programını kullanarak ram slotlarına baktım. iki slotta da 1 gb ram takılıymış. mecburen 2 tane 2 şer gb lık ram aldım. ve eski ramlari
çıkarttım ynilerini taktım :) (ram söküp takmak zor değil, sadece arka kapağı çıkartın slotların orada olduğunu görürsünüz, tüm kasayı sökmeye gerek yok)
sonuçları neler? bariz bir hızlanma olmadı tabii ama daha önce visual studio da çalışırken kasılmalar meydana geliyordu çünkü 2 gb ramden
sonra harddiskin bir bölümünü de ram olarak kullanıyor (sanal bellek olayı) hdd, ram e göre yavaş olduğu için sistem daha ağır çalışıyordu, bu
sorun tamamen gitti. max 3 gb kullanıyorum ben bir problem yaşamadım. bir macbook pro almayı düşünüyordum aslında ama nedense hevesim
kaçtı :) şimdilik böyle iyiyim. bir de elimde i5 var 4 gb ram ile sıkıntı yok onda da.
ram için söyleyebileceklerim bunlar, ekran kartı için ise türü önemlidir. internetten bakabilirsin değişip değişmediğine
-
Birçok ekran kartı anakart üzerine tümleşiktir. MxM, MxM2 ve MxM3 gibi değiştirilebilen kartlar da kullanılmış olabilir.
Şimdi dikkat edilmesi gereken nokta değiştirilen ekran kartının harcadığı güç ve ısınma miktarı. Bu yüzden üreticiler genellikle kullanılabilecek ekran kartlarını da belirtiyorlar. Başka türlü sistem çalışsa bile fazla akım ihtiyacından ötürü sistem kararlılığının bozulması, ısınarak kapanma gibi sorunlar ortaya çıkabilir.Bellek konusuna gelince... Ön planda olan hızlandırmak (daha fazla belleğe sahip olmak) değil, uyumluluğu korumak. Her bellek parçası her bilgisayarla çalışmıyor. Bu yüzden yine üreticinin önerdiği (masaüstü anakartların kılavuzunda o anakart ile denenen belleklerin marka ve modeli yazmaktadır) bellek parçalarını kullanmakta yarar var. Yine diz üstü bilgisayar üreticinizin teknik servisine danışarak uyumlu bellek parçalarını öğrenebilirsiniz. Ayrıca düşük gecikmeye sahip bellekleri tercih etmek ve sistemin maksimum desteğinden daha fazlasını takmamak önemli. Bunun yanında mümkünse (eğer diz üstü bilgisayarınız iki ya da üç kanal bellek kontrolcüsüne sahipse) tüm bellekleri aynı seriden ve aynı boyuttan seçmelisiniz.
-
o zaman en iyisi acer teknik servisini arayıp teker teker sormak, aradıgımda sonucları da yazarım buraya.