Laptop Ses Soketi Değişimi. Elektronikçi Lazım :)
-
Donanımhaber e de konu açmıştım aynısını buraya da koyayım biraz acil durum.
Merhaba. Lenovo Y570 laptopun ses soketi zamanla bozuldu. Laptopun anakartı PIQY1 LA-6882P rev 1,0
ben kendim değiştirmeyi denedim ama aldığım soket anakart için değilmiş. Anakarttakinden bulma şansım olmadığı için sokete anakarttan tel lehimledim ancak çalışmadı :D
yazılımsal bir sorun yok. mikrofon takınca jak takıldı uyarısı veriyor. ses de vermiyor. Bir ara kablo lehimleyip dışarı çıkarmıştım o zaman kabloları değdirince ses çıkışı için jak takıldı uyarısı veriyordu.
neyse bu konuda yardımınıza ihtiyacım var. anakartın datasheetinden sesle alakalı kısmın resmini koyayım önce:
http://img.donanimhaber.com/upfiles/76600/5635bb33-7d3a-444c-b76b-aa73038e191f.jpg
burada gözüken L41 ve L42 sanırım ses çıkış sağ ve sol. bunlar anakart üzerinde buralara denk geliyor. elle yazdığım 1 ve 2 . 3 ü ise şase olarak aldım. emin olamadım ama sonradan voltmetrenin sesli uyarı veren iletimi deneme modunda 3 ile gösterdiğim yer ile mikrofon jakının dışı arasında iletim var diye uyarı verince şasedir diye oraya bağladım
resim bu şekilde :
http://img.donanimhaber.com/upfiles/76600/b869926d-fb41-444c-8b27-73e167378846.jpg
resimdeki gibi 1 2 ve 3 yazan yerleri şimdi soketin resmini koyduğum şekilde lehimledim :
http://store.donanimhaber.com/44/39/10/4439106bb6545b337a49f99fff00c6e9.jpg
en son olarak şöyle bir kontrol yaptım. anakart üzerinde l41 ve l42 ile gösterilen yerlere soketin içerisinden iletim denemesi yaptım her ikisi de ayrı ayrı öterek uyarı verdi. Yani soketten l41 ve l42 ye iletim olduğundan emin oldum. şase için ise soket üzerindeki 3 üzerinden kasada herhangi bir yere dokundum aynı şekilde orada da iletim vardı.
herşey iyi güzel ama mik çalışmasına rağmen kulaklık soketinden tık yok. hiçbir uyarı vermiyor ve çalışmıyor. Bir yerde yanlış yapıyorum ama neresi bilemedim.
Bir de şunu söylemek istiyorum. kulaklık soketinin altına 3 tane kablo yolu gidiyor anakart üzerinde. 2 si l41 ve l42 den gelenler bir tanesini ise kestiremedim. ilk denememde o şasedir diye oradan aldım ama o bir işe yaramadı. bilmiyorum alakası var mıdır. neyse şimdiden tşkler .
anakart datasheet e bakmak isteyen olursa da bu da adresi
http://www.rom.by/files/748de_compal_la-6882p.pdfsoketin kendisi de bu:
Liquid tarafından 14/Ara/16 11:50 tarihinde düzenlenmiştir -
apliyayim biras
-
abi çok karışık yazmışsın yav :D durumum yoktu okuyamadım :D
ordan çıkışı aldıktan sonra soket üzerinde bi anahtarlama yapman gerekiyor

misal üstteki şemada 1. uç gnd , 2.uç sol , 3.uç sağ
kulaklık takılı değilken 1-2-3 çalışırken 3.5mm jackı soktugun zaman 1-4-5 çalışıyor.
bu anahtarlamayı yapman gerekiyor.
-
baristbt bunu yazdı

kulaklık takılı değilken 1-2-3 çalışırken 3.5mm jackı soktugun zaman 1-4-5 çalışıyor.
tsk ederim hocam en basta.
anlamadigim 2 ile 4 ve 3 ile 5 jaki takinca mi birbirine degmesi gerekiyor yoksa ben en bastan birbirine lehimliyeyim mi?
bu anahtarda mantik jaki takinca 2i 4e , 3 de 5e degsin boylece anahtar kapansin ve dahili hoparlor sussun kulaklik calissin seklinde mi?
bir de 4 ve 5 ayni 1 gibi sase mi yoksa bos mu?
Liquid tarafından 14/Ara/16 22:55 tarihinde düzenlenmiştir -
Liquid bunu yazdıbaristbt bunu yazdı

anlamadigim 2 ile 4 ve 3 ile 5 jaki takinca mi birbirine degmesi gerekiyor yoksa ben en bastan birbirine lehimliyeyim mi?
bu anahtarda mantik jaki takinca 2i 4e , 3 de 5e degsin boylece anahtar kapansin ve dahili hoparlor sussun kulaklik calissin seklinde mi?
aynen öyle hocam :) hatta tam takar gibi yapıp takmazsan filan hem hop. çalışır hem kulaklık (telefonlar için geçerli, pc de ses kartı kesiyor) gibi
valla anahtarlamak mantıklı çalışıyor ama hangisini hangisine kapalı devre ediyosun bilmiyorum lehim işi filan sakata gelir. bozuk olan soket varsa elinde onu bi takıp kulaklıklı ve kulaklıksız pinlerin kısa devrelerini kontrol edebilirsin
o sana bi yol gösterir herhalde
-
baristbt bunu yazdıLiquid bunu yazdıbaristbt bunu yazdı

aynen öyle hocam :) hatta tam takar gibi yapıp takmazsan filan hem hop. çalışır hem kulaklık (telefonlar için geçerli, pc de ses kartı kesiyor) gibi
valla anahtarlamak mantıklı çalışıyor ama hangisini hangisine kapalı devre ediyosun bilmiyorum lehim işi filan sakata gelir. bozuk olan soket varsa elinde onu bi takıp kulaklıklı ve kulaklıksız pinlerin kısa devrelerini kontrol edebilirsin
o sana bi yol gösterir herhalde
ben jakı taktığımda kulaklık hiç çalışmıyordu ama neyse deneye deneye bulurum tabi laptop olduğu için anakart dışarıda çalıştırmak mesele. tşk ettim en azından mantığını anladım. sıra 4 ve 5. pinlerin anakart üzerindeki yerini bulmaya geldi :D