Linux Distro Tavsiyeleri

1. KısayolKısayol reportŞikayet pmÖzel Mesaj
    hydr
    hydr's avatar
    Erkek

merhaba müridler...

kısaca özet geçmek gerekirse geçen sene iki üç ay kadar ubuntu 10.04 kullandım niyetim sürekli linux kullanmaktı... niye üç ay kullandım çünkü pc çok ağır çalışıp fazlaca ısınıyodu  conky  actığımda bile kasıyodu sistem arada yeniden başlıtıyodu kendini. kullanımını çok beğensemde performans olarak windows 7 den kötüydü film izlerken yırtılmalar oluyo bazen compiz çalışırken donuyodu pc...  hal böyle olunca ubuntuyu kaldırmak zorunda kaldım aradan bi sene kadar zaman geçti ama windowsu istemeye istemeye kulandım...

bilgisayarımın donanımı şöyle 

intel core 2 duo t6500 işlemci 
    4 gb rem 
    320 gb harddisk 
    nvidia gt 240m 1 gb ekran kartı 

şimdi yeniden linux kurmayı düşünüyorum kullanılabilir performans için acaba ubuntunun notebook sürümünü mü kurmalıyım yoksa masaüstü sürümü mü kurayım notebook sürümü performansı etkiler mi ? daha mı iyi çalışır laptopumda ? yada kubuntu mu kurayım çoğu kullanıcının unity ile sorunları olduğunu okumuştum. şayet kubuntu kuracaksam notebook versiyonumu olmalı yada başka bi linux distrosu mu kullanmalıyım mint? fedora? chakra linux ? laptopum sistem özellikleri fena değil linux için yeterli olduğunu düşünüyorum çünkü win7 de sorunsuz çalışıyo en son oyunları rahatlıkla oynuyabiliyorum. 

velhasıl-ı kelam windows kullanmak istemiyorum ama kullanacığım sistemde stabil olmalı şunuda söylemiş oluyum linux hakkında çok fazla bilgim yok türkçe kaynağı olan takıldığım zamanlarda çözüm bulabilecğim bi sistem tavsiye edebilirseniz sevinirim
    yardımlarınız için şimdiden teşekkür ederim selametle. 

herneyse....
  2. KısayolKısayol reportŞikayet pmÖzel Mesaj
    musdawdaf
    musdawdaf's avatar
    Erkek

bilgisayarın ozellikleri herhangi bir linux distrosu icin yeterli.

Simdi stabil bir sey istiyorsun debian falan kullanmanı tavsiye ederim ama yeni basladıgın icin rotanı ubuntu ya da mint e cevir.

chakra veya diger arch forklarına bakma simdilik.

ubuntu ya da linux mint en son surumler oldukca stabil.kde istiyorsan kubuntu devam ediyor hala.

paket olarak rpm kullanmayı istiyorsan fedora ya da opensuse en temiz secim.

en son olarak türkce cozum istiyorsan kesinlikle ubuntu.

edit:notebook mu masaustu mu diye sormussun uzun suredir kullanmadım ama artık desktop ile server var galiba sen desktop kurmalısın.

Mesaj 2 Agustos 2012 (Persembe) Saat: 23:56'da musdawdaf tarafından düzenlendi.
  3. KısayolKısayol reportŞikayet pmÖzel Mesaj
    hydr
    hydr's avatar
    Erkek

cvp için teşekkürler peki rpm paketlerin farkı nedir  depolardan yüklenmiyo mu yanlış hatırlamıyosam ubuntuya da kuruluyo rpm paketler bi defasında kurmuştum diye hatırlıyorum

herneyse....
  4. KısayolKısayol reportŞikayet pmÖzel Mesaj
    Mx0TBT
    Mx0TBT's avatar
    Erkek

ısınma mesa ekran driver dan olabilir.ek olarak ekran driver yukleyip ısınmaya bak 

Mesaj 3 Agustos 2012 (Cuma) Saat: 00:14'da Mx0TBT tarafından düzenlendi.

Ölümlü dünya. Yasin 38. Ayet
  5. KısayolKısayol reportŞikayet pmÖzel Mesaj
    PanxeR
    PanxeR's avatar
    Erkek

ubuntu debian tabanlıdır hocam , mint de öyle kubuntu xubuntu da öyle dosya uzantısı .deb

pc ye debian kurduğumda gerçekten hafifliği hissediyorum. ama ses driver i bende sorun çıkartmıştı 1 gün uğraşarak halletmiştim , debian boş gelen bir işletim sistemi eksikliklerini kendiniz kuracaksınız bu sayede gereksiz fazlılıklar olmayacak :)

Masa üstünde olmayan birşeyi laptopta fark ettim , ekran kartları sürekli çalışıyor optimus kursanız bile. Onunda ayarı var fakat ben yapamadım.

win8 de 4 saat gidiyorsa sarj   linuxda 2 saat gidiyor.

Mesaj 3 Agustos 2012 (Cuma) Saat: 00:21'da PanxeR tarafından düzenlendi.
  6. KısayolKısayol reportŞikayet pmÖzel Mesaj
    hydr
    hydr's avatar
    Erkek

Mx0TBT bunu yazdı:
    -----------------------------

ısınma mesa ekran driver dan olabilir.ek olarak ekran driver yukleyip ısınmaya bak 

şuan windows kurulu  daha  hangi linuxü kuracağıma karar veremedim tavsiyelere göre belirliyecem belki önceki sistemimde dediğin nedenden den dolayı sıkıntı yaşıyodum ihtimali var  ama amacım sıkıntı yaşatmayacak bişeyler bulabilmek...

herneyse....
  7. KısayolKısayol reportŞikayet pmÖzel Mesaj
    musdawdaf
    musdawdaf's avatar
    Erkek

hydr bunu yazdı:

Mx0TBT bunu yazdı:

şuan windows kurulu  daha  hangi linuxü kuracağıma karar veremedim tavsiyelere göre belirliyecem belki önceki sistemimde dediğin nedenden den dolayı sıkıntı yaşıyodum ihtimali var  ama amacım sıkıntı yaşatmayacak bişeyler bulabilmek...

eger hybrid ekran kartın varsa linux hep sıkıntı olacak sana halen ona cozum saglamıyor ureticiler.rpm ya da deb dedigim hazır depolar.direk kurarsın.

8. KısayolKısayol reportŞikayet pmÖzel Mesaj
    diamonique
    diamonique's avatar
    Banlanmış Üye
    Erkek

işte bu güzel: http://www.linuxmint.com/edition.php?id=115

Ben de yeni gördüm. ilk çıktığında cinnamon masaüstülüsünü indirmiştim. o zaman kde entegreli yoktu. üzerine kde kurmuştum bilgisayar baya bir sarsılmıştı. şu an kde entegreli çıkmış. bunu kurabilirsin.

Reecep Tayyip'in Askerleriyiz
  9. KısayolKısayol reportŞikayet pmÖzel Mesaj
    hydr
    hydr's avatar
    Erkek

diamonique bunu yazdı:

işte bu güzel: http://www.linuxmint.com/edition.php?id=115

Ben de yeni gördüm. ilk çıktığında cinnamon masaüstülüsünü indirmiştim. o zaman kde entegreli yoktu. üzerine kde kurmuştum bilgisayar baya bir sarsılmıştı. şu an kde entegreli çıkmış. bunu kurabilirsin.

teşekkürler diamonique bunu deniyecem   torrentten çekmeye başladım:)

herneyse....
  10. KısayolKısayol reportŞikayet pmÖzel Mesaj
    weskeyy
    weskeyy's avatar
    Erkek
    Evdeki eski 2005 model toshiba bataryasız çalışıyor hiç kullanmadım ama bu mint çekici görünüyor.

Bedenin BAKİRE olmasi onemli degil,Yeterki ruhun OROSPU olmasin!!!
Toplam Hit: 1672 Toplam Mesaj: 10