folder Tahribat.com Forumları
linefolder Linux ve Diğer İşletim Sistemleri
linefolder Linux Grub'u Klavyeden Bir Tuşa Atamak?

Linux Grub'u Klavyeden Bir Tuşa Atamak?

1. KısayolKısayol reportŞikayet pmÖzel Mesaj
    DrKill
    DrKill's avatar
    Erkek

Biliyorsunuz linux'te grub birden fazla işletim sisteminden hangisinin yüklenmesi gerektiğini belirleyen bir araç. Sitemde 2 işletim sistemi var.

1-)Debian Linux (gnome ya da kde gibi GUI yüklü olmayan, konsol tabanlı)

2-)Windows 8

Bilgisayar her açıldığında aşağıdaki işletim sistemi seçim ekranı geliyor. Bu ekranın istediğim zaman gelmesini nasıl yağlayabilirim? Yani her açıldığında Debian'dan otomatik açılmasını istiyorum. Ama çok nadirde olsa, bazen aşağıdaki ekranın açılışta herhangi bir tuşa (f7-f8-f9) basarak işletim sistemi olarak windows 8 i seçmek istiyorum. Bunu nasıl yapabilirim? Teşekkürler.

http://www.andysblog.de/wp-content/uploads/2012/09/DualBoot_Windows_8_Debian_Wheezy.jpg

Bu imzayı her gördüğünüzde 4gb kotanızın 0,00000358559191226959228515625 azalmaktadır. Bilerek ve istenerek bu imza yapılmıştır. Amaç kotanızı sömürmektir
  2. KısayolKısayol reportŞikayet pmÖzel Mesaj
    unbalanced
    unbalanced's avatar
    Erkek

güzel bi soru.. eskiden benimd de sistem böyleydi ve sürekli seçmek zorundaydım.. şimdi mac e geçtim ve win 8 i bootcamp ile kurdum, hiç bir şeye basmadığımda otomatik mac OS açılıyor, alt tuşuna basılı tuttuğumda seçenkler geliyor ve windows u seçebiliyorum..

belki araştırmana yardımcı olabilir bu dediğim olay..

Ülkesini Seven Her Türk Vatandasi, Ülkesinin Sessiz Istilasi'na karsi durmak zorunda.
  3. KısayolKısayol reportŞikayet pmÖzel Mesaj
    unix
    Andrei
    Andrei's avatar
    Banlanmış Üye
    Erkek

/boot/grub/ dizini altında menu.lst olması gerek, o dosyayı ac.

GRUB_DEFAULT=0 // bu satır 0 degilse 0 yap.

GRUB_TIMEOUT=0 // burayı da 0'a esitle.

sistemi boot edip öncelikle bunu kontrol et, eger sorun yoksa boot sırasında shift veya c tusunu dene grub'ın acılması icin.

son olarak terminalden sudo update-grub komutunu girmeyi de unutma.

Andrei tarafından 18/May/14 20:27 tarihinde düzenlenmiştir

%40 indirimli olarak "Centos Sistem ve Sunucu Yönetimi" adlı kitabımızı satın alarak, Linux üzerine yapılacak olan devam projeleri icin destekte bulunabilirsiniz : http://www.hepsiburada.com/centos-sistem-ve-sunucu-yonetimi-oku-izle-dinle-ogren-p-KKODLAB01579
  4. KısayolKısayol reportŞikayet pmÖzel Mesaj
    YekteranBaymedir
    YekteranBaymedir's avatar
    Homo

grub'un ayar dosyasında varsayılan işletim sistemini debian seçmeli

ve geriye sayımı 1 saniye yapmalısın

açılışta da alt ok tuşuna basılı tutarsan o 1 saniye geçmeden süreyi dondurmuş olursun

http://linuxpoison.blogspot.com.tr/2010/11/how-to-change-grub-2-default-timeout.html

YekteranBaymedir tarafından 18/May/14 22:03 tarihinde düzenlenmiştir
  5. KısayolKısayol reportŞikayet pmÖzel Mesaj
    DrKill
    DrKill's avatar
    Erkek

Yaptım sonunda. Yapmak isteyenler için nasıl yaptığımı anlatayım;

nano /etc/default/grub

ile açılan dosyadan

GRUB_TIMEOUT=0
    GRUB_HIDDEN_TIMEOUT=2
    GRUB_HIDDEN_TIMEOUT_QUIET=true
    GRUB_DEFAULT=0

Daha sonra update-grub2 yazarak güncelledim.

Grub'a hoşgeldiniz ekranında ESC tuşuna basarak menuye ulaşabiliyorum artık. Teşekkürler yardımlarınız için.

Bu imzayı her gördüğünüzde 4gb kotanızın 0,00000358559191226959228515625 azalmaktadır. Bilerek ve istenerek bu imza yapılmıştır. Amaç kotanızı sömürmektir
  6. KısayolKısayol reportŞikayet pmÖzel Mesaj
    unix
    Andrei
    Andrei's avatar
    Banlanmış Üye
    Erkek

/etc/default dizinini de yazacaktım, aynı islemi yapmak isteyenler bu dizin altında bulamazlarsa dosyayı, /boot/grub klasörünü kontrol etsin. dagıtımına göre degistigi icin :

find / type -f -iname "*.lst"

veya

grep -i GRUB_TIMEOUT .

komutlarıyla dosya yolunu bulabilirsiniz.

%40 indirimli olarak "Centos Sistem ve Sunucu Yönetimi" adlı kitabımızı satın alarak, Linux üzerine yapılacak olan devam projeleri icin destekte bulunabilirsiniz : http://www.hepsiburada.com/centos-sistem-ve-sunucu-yonetimi-oku-izle-dinle-ogren-p-KKODLAB01579
  7. KısayolKısayol reportŞikayet pmÖzel Mesaj
    YekteranBaymedir
    YekteranBaymedir's avatar
    Homo
    Andrei bunu yazdı

/etc/default dizinini de yazacaktım, aynı islemi yapmak isteyenler bu dizin altında bulamazlarsa dosyayı, /boot/grub klasörünü kontrol etsin. dagıtımına göre degistigi icin :

find / type -f -iname "*.lst"

veya

grep -i GRUB_TIMEOUT .

komutlarıyla dosya yolunu bulabilirsiniz.

locate *.lst

de iş görür

8. KısayolKısayol reportŞikayet pmÖzel Mesaj
    unix
    Andrei
    Andrei's avatar
    Banlanmış Üye
    Erkek

which grub menu ".lst"

de olabilir veya

ack-grep -ia 'GRUB.+?\' /

ya da söyle bokunu cıkarabiliriz :

for i in $(find / -type f); \ do if grep -i "update-grub(8)" "$i" > /dev/null; then echo "$i"; \ fi; done;

Toplam Hit: 1064 Toplam Mesaj: 8