Linux Grub'u Klavyeden Bir Tuşa Atamak?
-
Biliyorsunuz linux'te grub birden fazla işletim sisteminden hangisinin yüklenmesi gerektiğini belirleyen bir araç. Sitemde 2 işletim sistemi var.
1-)Debian Linux (gnome ya da kde gibi GUI yüklü olmayan, konsol tabanlı)
2-)Windows 8
Bilgisayar her açıldığında aşağıdaki işletim sistemi seçim ekranı geliyor. Bu ekranın istediğim zaman gelmesini nasıl yağlayabilirim? Yani her açıldığında Debian'dan otomatik açılmasını istiyorum. Ama çok nadirde olsa, bazen aşağıdaki ekranın açılışta herhangi bir tuşa (f7-f8-f9) basarak işletim sistemi olarak windows 8 i seçmek istiyorum. Bunu nasıl yapabilirim? Teşekkürler.

-
güzel bi soru.. eskiden benimd de sistem böyleydi ve sürekli seçmek zorundaydım.. şimdi mac e geçtim ve win 8 i bootcamp ile kurdum, hiç bir şeye basmadığımda otomatik mac OS açılıyor, alt tuşuna basılı tuttuğumda seçenkler geliyor ve windows u seçebiliyorum..
belki araştırmana yardımcı olabilir bu dediğim olay..
-
/boot/grub/ dizini altında menu.lst olması gerek, o dosyayı ac.
GRUB_DEFAULT=0 // bu satır 0 degilse 0 yap.
GRUB_TIMEOUT=0 // burayı da 0'a esitle.
sistemi boot edip öncelikle bunu kontrol et, eger sorun yoksa boot sırasında shift veya c tusunu dene grub'ın acılması icin.
son olarak terminalden sudo update-grub komutunu girmeyi de unutma.
Andrei tarafından 18/May/14 20:27 tarihinde düzenlenmiştir -
grub'un ayar dosyasında varsayılan işletim sistemini debian seçmeli
ve geriye sayımı 1 saniye yapmalısın
açılışta da alt ok tuşuna basılı tutarsan o 1 saniye geçmeden süreyi dondurmuş olursun
http://linuxpoison.blogspot.com.tr/2010/11/how-to-change-grub-2-default-timeout.html
YekteranBaymedir tarafından 18/May/14 22:03 tarihinde düzenlenmiştir -
Yaptım sonunda. Yapmak isteyenler için nasıl yaptığımı anlatayım;
nano /etc/default/grub
ile açılan dosyadan
GRUB_TIMEOUT=0
GRUB_HIDDEN_TIMEOUT=2
GRUB_HIDDEN_TIMEOUT_QUIET=true
GRUB_DEFAULT=0Daha sonra update-grub2 yazarak güncelledim.
Grub'a hoşgeldiniz ekranında ESC tuşuna basarak menuye ulaşabiliyorum artık. Teşekkürler yardımlarınız için.
-
/etc/default dizinini de yazacaktım, aynı islemi yapmak isteyenler bu dizin altında bulamazlarsa dosyayı, /boot/grub klasörünü kontrol etsin. dagıtımına göre degistigi icin :
find / type -f -iname "*.lst"
veya
grep -i GRUB_TIMEOUT .
komutlarıyla dosya yolunu bulabilirsiniz.
-
Andrei bunu yazdı
/etc/default dizinini de yazacaktım, aynı islemi yapmak isteyenler bu dizin altında bulamazlarsa dosyayı, /boot/grub klasörünü kontrol etsin. dagıtımına göre degistigi icin :
find / type -f -iname "*.lst"
veya
grep -i GRUB_TIMEOUT .
komutlarıyla dosya yolunu bulabilirsiniz.
locate *.lst
de iş görür
-
which grub menu ".lst"
de olabilir veya
ack-grep -ia 'GRUB.+?\' /
ya da söyle bokunu cıkarabiliriz :
for i in $(find / -type f); \ do if grep -i "update-grub(8)" "$i" > /dev/null; then echo "$i"; \ fi; done;