Linux Komut Satırı İçin Hoşunuza Gidebilecek Birkaç Sihir
-
Donanım
Ram Bilgilerini Edinme
cat /proc/meminfoya da sadece raminizin boyutunu öğrenmek istiyorsanız
cat /proc/meminfo | head -n 1Ram ile alakalı yapabileceğiniz bir diğer eğlenceli şey ise içindekileri didiklemek. Bir sonraki komut size ramin içindeki tüm string(düz yazı halindeki) değerleri verir.
sudo dd if=/dev/mem | cat | stringsCPU Bilgilerini Edinme
Bazen sistemin ve programların işlemcinin ne kadarını kullandığını öğrenmek isteriz. Bunun için iki tane komutumuz var.
cat /proc/cpuinfotop
CPU'nun Isı Derecesini Ölçme
Kararlı bir sistemin yolu bilgisayarınızı güvenli ısılarda tutmaktan geçer.
cat /proc/acpi/thermal_zone/THRM/temperature

PCI ve USB Cihazlarını Listeleme
Bilgisayarınızdaki tüm PCI aygıtlarını listelemek için bu komutu kullanın:
lspciUSB'ler için:
lsusbBilgisayarınızın Sabit Diskinde Ne kadar Boş Yer Kaldığını Öğrenmek
df -h
Hangi Sabit Disklerin Tanındığını Görmek
Sisteme hangi sabit disklerin bağlı olduğunu bilmek ve Linux dosya sisteminde hangi isme sahip olduğunu görmek kullanıcının işine yarar. Bu bilgiler sayesinde bağlanmış diskleri "mount" etmek daha kolay olur.
sudo fdisk -l
Yüklü Programlar
Paketler
Hiç sisteminizde yüklü programların tümünü görmek istediniz mi? Sisteminizdeki tüm programları ve neden yüklenmiş olduklarını öğrenmeniz mümkün. Hatta programların varsa bağlı olduğu paketleri bile görebilirsiniz.
Yüklü tüm paketleri listelemek
dpkg –get-selections | lessBir paketin neden yüklendiğini ve hangi paketlere bağlı olduğunu görmek
aptitude why paketismiPaketin dosyalarının nerede olduğunu tam anlamıyla görmek
dpkg -L paketismiBir Süreci Öldürmek
ps -A | grep Paketİsmikill 7207
Çeşitli
Terminal'e geçiş
Ctrl + Alt + f3Ctrl + Alt + f7 ile tekrar masaüstüne dönün.Tüm Ağ Bağlantılarını Görüntülemek
Linux için pek çok ağ tarayıcısı ve değer ölçme aracı mevcut fakat netstat'ın kullanımı ağ sorunlarını çözmeye atılan ilk adımlar için gayet kolay.
netstatSistemde Şu anda Açık Olan Tüm Dosyaları Listelemek
Bu komut sayesinde sisteminizde açık olan tüm dosyaları görebileceksiniz. Klasörle sınırlayarak veya grep ile bu komutu beraber kullanarak kaldırılmakta sorun yaşayan aygıtlara engel olan dosyaları tespit etmek mümkündür. Lsof komutu aynı zamanda işlemin kimlik numarasını (PID) da verir. Böylece o işlemi öldürebilirsiniz.
lsof
İşlem Halindeki Dosyaları Takip Etmek
watch komutu bir komutun çıktısını belirli aralıklarla(öntanımlı 2 saniye) takip eder ve çıktıyı yansıtır. İçeriği değişen klasörleri, sabit diskteki değişen boş alan bilgisini, veya lsusb komutuyla beraber takılan USB aygıtlarını izlemek mümkündür.
watch lswatch df -hİkili Dosyaların ve Kütüphanelerinin Nerede Tutulduğunu Öğrenin
cron komutunu kullanırken kullanmak istediğiniz komutların tam yoluna ihtiyacınız olabilir. Ben de bazen zamanlı olarak PHP görevleri çalıştırıyorum. Bahsettiğim işlevi whereis komutuyla elde ediyoruz.
whereis php5Kayıtlar
Eğer kernel iletilerini görmek isterseniz
dmesg | lessDaha fazla kayda ulaşmak için /var/log klasörüne girin ve cat, less, tail, grep, find veya başka bir görüntüleme aracıyla içerideki dosyaları inceleyin.
kaynak: http://www.nixtutor.com/linux/general-troubleshooting-in-linux/
-
Linux kullanırken bilgisayar kullandığımı anlıyorum ben, daha ziyede konsol ile komutlar la çalışmasını seviyorum itiraf etmeliyim ki ms-dos zamanın da kullanılan komutları bile özlüyorum bazen, hele nc50 ile pascal ile ne bilim çalışırken aldığım zevk anlatılamaz kahrolası teknoloji sevmiyorum arkadaş ben,