Linux Kurmak Ve Öğrenmek İstiyorum Nasıl Ama ?
-
yıllardır merak etmişimdir şu linux etrafımda kullanan insanlar pek yok. bende merak ettim ve öğrenmek istiyorum benim pc de şimdi xp var c ve d var bunları bozmadan yada silmeden nasıl linux yüklerim aman he özellikle d yi silmiyim binlerce resim var yedeklemedim yardımlarınız bekliyorum bana anlatıcak mürid lazım
-
2 şekilde
1 .işletim sistemin olarak
2.si sanal makine ile virtual box gibi
3. live cd ler yani çalışan cd
linux a uzun süre kendimi kaptırmaya çalışsam da hep sorun hep sorun deliricem artık galiba şu linux sürümlerinin hepsini insanlar delirsin diye yapıyorlar
kde li sürümleri kullanmanı tavsiye ederim başlangıç için en iyisi zaten onlar kubuntu pardus hele pardus ilk başlangıç için çok iyi çünki düğerlerinde illa küfür edersin
birde sana öneri linux için biraz daha bekle hala çok büyük eksiklikleri var sadece oyun program olarak deil kendi deposu bile tam oturmamış
flash kuruyorsun tarayıcı açılmıo vs vs fedora ve pardus en çok beğendiğim 2 sürüm ama fedora biraz daha zorlu = )
ne kuracağına karar verdikten sonra iso dosyasını indir ya sanal pc ile kur yada dvd cd ye yazdır pc ne kur
live cd lerde ise iso yu indirip cd dvd ye yazdırıyorsun direkt kurmadan sadece yüklenmesini biraz bekleyerek çalışan bir işletim sistemi elde ediyorsun ama unutma yaptın herşey reset attın an yok olur = )
NOT: KDE 4EVER
-
hoca ;
linux konusunda baştan aşşağa bakarsan 2. yada 3. sayfada zaten bir sürü başlangıç yapanarın konusnu görürsün..Yardım vs...
-----
En büyük alana gireceksin.Diyeceksin ki (atıyorum d en büyük alan) tekrar boyutlandır.Daha sonra 20 gb -30 gb kadar küçült daha sonra yeni oluşacak yere tıklayıp kur.
-
Önce ne kuracağına karar ver daha sonra yardım bulursun Fakat şunu aklından çıkartma ilk defa kuracağın için silip tekrar yükleme alıştırmalarını fazlaca yaparsın.. Hangi dağıtımı önerirsin dersen ubuntu derim.. ayrıca kde yi önermiyorum neden dersen ben bi türlü alışamadım gnome gayet kolay..
hea bide kurban olayım birinden yardım alamadığın zaman bu linuxun taa amk deme yardım eden adam o an yapamamış olabilir veya ogüne dek o sorunla bir tek sen karşılaşmış olabilirsin.. yılmadan öğrenicem dersen hepimiz yılmadan yardım ederiz sıkılgan bir adamsan ufacık sorunda yılan bi adamsan hiç bulaşma yani sözün özü bu ;)
ilk olarak disk ayıracaksın bunu lütfen paragon partition gibi programlarla yapma :D vakit kaybı olur ;)
her dağıtımda mutlaka bir disk biçimlendirme aracı vardır örneğin ubuntu için Gparted
http://img194.imageshack.us/img194/1751/screenshot9ja.png
resimde gördüğün benim makinanın hddsi :) birinci kısımda Home burası ev dizini linux dağıtımı açıkken depoladığın ne varsa başka bi dosya yolu vermediysen herşey bunun altındadır :|
resimdeki /dev/sda3 ise kök dizininin diğer bi değişle sistem için gerekli olan her haltın bulunduğu yerdir.. bende Home ayrı ve oraya bağlı durumda..
/dev/sda2 ise swap kaçış takas v.s. alanı.. sistem zorlandığı anda ram gibi kullanılacak alandır ha direk ram görevi görür mü çok kasıntı olmayan şeylerde görebilitesi var ama ben bunca zamandır 28 gb bi dosyayı açmaya çalışırken makinanın kullanıldığını gördüm olmasa makina kitlenirdi gibime geliyo..
/dev/sda4 de ezik windows var.. sende bundan iki tane olacak c ve d olduğu için.. yanında neden ünlem var dersen ben taa m.ö açtığımda kapanmasını beklemedim power a basılı tuttum disk tam kapanmadığından öyle bi dandiklik oldu normal kapandığında ünlem olmuyo :)
ilk olarak kafanda bişeyler canlanmıştır.. sende kurulum cd sini taktıktan sonra bi disk biçimlendirme programı arıyacaksın ilk olarak tabi aramak yerine kurulumda manuel bölümlendirme yapabilirsin.. linuxta esnek kurulum vardır..
tek bir uyarım olucaktır.. windows kurulurken Mbr(master record boot) u kullanır ve sana açılış ekranı gösterir her açılışta.. linux kurarsan o mbr silinir açılışta linux disklerindeki windowsu görüp "aa windows gel len sen buraya" tarzında bir uslupla gruba wini yazar :D
sen diyelimki kullandın kullandın memnun kalmadın linux dağıtımını gittin sildin bilgisayarın grub bilmem kaç hatası verecek sen diyecen ki bilgisayarım açılmıyo böyle bişey yaşarsan korkma windows cdsiyle olayı çözersin bu tür durumlar için yanından ayırma ikisini bir kullanacaksan :)
hea kurulum için disk biçimlendirme anlatıyoduk demi :) bak ben orda ne dedim kök dizinine home dizini bağlı diye kurulumda bunu bağlaman ne işe yarar sorusunu sordun sayıp devam edeyim.. bi kere işler yolunda gitmediğinde sadece sistemi yeniden kök dizininin yerine kurarsın kurarken yine "/"(kök, bash v.s. dizini) olduğunu belirtirsin.. biçimlendir dersin.. home dizinine ise biçimlendirme deyip menüden home seçeneğini seçersin böylece home dizinindeki verilerine hiç bi halt olmamış olur..
Hangi dağıtımı kurarsan kur ext4 dosya sistemiyle biçimlendir diskini.. neden mi acayip hızlı olduğunu sende görürsünde ondan :D .. eksik bişey yazmadım sanırım bu tür bilgileri netten önce bi oku şimdi döküman vereyim dicem ama en iyi en güncel kaynak nettir hangi dağıtım olacağına karar ver sonra buraya yaz ilgilenelim vaktimiz varken ;)
edit: ayrıca kuracağın makina laptop ise o dağıtımın testleri sitesinde mutlaka vardır.. bi bak hangi donanımların çalışıyo hangileri çalışmıyo ;) yada böyle bi sorunun olacak mı bodoslama kurupta linux a küfür etme olur mu :) hiç bişey bilmeden kurmaya çalışırsan eleştirenlerin başına başkan olursun demedi deme :D
-
ubuntu iso kalıbını internetten indir (http://www.ubuntu-tr.org/ubuntuindir/indir). CD ye yazdır sonra CD yi tak istersen kurmadan önce deneyip görebilirsin(live CD dir kurmadan kullanabilirsin). eğer illaki kurup deneyeceğim dersen. CD yi tak normal windows a program kurar gibi kur kaplayacağı alanı sen belirleyebiliyorsun 10 GB alan ayırsan iyi olur. kurduktan sonra bilgisayar başlarken işletim sistemini seçerek istediğini kullanırsın. beğenmezsen de program ekle kaldırdan kaldırabilirsin. ancak kullanımı zordur araştırmayı sevmiyorsan bilgisayar başında ubuntuyu geliştirmek için uğraşmak istemiyorsan hiç kurma daha iyi çünkü ilk başlarda alışık olmadığın için çıldırabilirsin.
-
10 gb çok hoca :) ne yaptın sen 5 daha eklesin xp kursun çocuk :D valla ben 7 gb ayırrırım standart olark bir dünya üzerinde deneme yaparım sonrada unuturum sistemden kaldırmayı o halde bile hala 1.5 gb boşluğum var kök dizininde bu adam ilk defa kuracak çöker falan diyede korkacağı için :) hiç bişeyde yüklemez ona :D zaten disk alanı olarakta formatlamaya gerek duymadan win in d sini kullanır max 4-5 gb yeterde artar bile :) ama bu arkadaş sanıyorum vazgeçti :| bende takip ettim yazdımı diye ama yok yazmamış konusuna bi daha..
-
konuyua baktım takip ettimde pc de öenmli bilgilerim var. Baya resim film filn var bunları yedeklemeden bişey yapmıycam ama konu nasıl olsa duruyor format atıcağım bir gün yapıcam arkdaşım