Linux Live İle İlgili Bir Kaç Ufak Soru
-
Python da ilerlemeye başladım ancak bir çok bioinformatik kaynağı ve hoca "nöö vindovs mu,cahil pislik" tarzinda tepki veriyo ve biraz araştırınca linux epey güzel geldi, özelliklede benim için, yani benim bi bilgisayardan beklentim kullanım kolaylığı ve stabil olması yoksa oyunmuş ekran kartıymış felan değil, ben linux u öcü gibi sanıyodum hiç birşeyi çalıştıramam gibime geliyodu ancak öyle ubuntu paketleri varki yok yok içinde hal böyle olunca geçeyim dedim ancak yükleme işine cesaret edemedim şu UEFI modu yuzunden ancak kullanmak ıstedıgım ubuntu LIVE olarak calısabılıyomus, biraz araştırdım çok güzel geldi, şimdi bir kaç sorum olacak.
1.Kullandığım usb fark eder mi? yani yazım hızı okuma hızı düşük bir usb alsam mesela bu akrtlıklar var acayip ince cüzdanımda taşıyorum süper oluyo ona kursam nasıl olur?
2. Anladığım kadarıyla bu sadece arayüzü değiştiriyor mesela ben bunu senın bılgısayara taksam onuda oyle kullanırım, bu yüzden mesela ben ubuntuda iken atıyorum biraz yer açıyım dedım bir kaç dosya sildim wındows a geçince o dosyalar olmaz değil mi?, ama mesela ben ubuntunun ıcınde ozel kullandıgım programlarda bazı seyler degıstırdım o zaman ne olacak? mesela mendeleyi kaldırdım wındows a dondugumde mendeley durur mu? yanı hangı dosyalar ortak kullanılabılıyo ve ben bu flash ı taktıkgımda kesınlıkle bulunmasını ıstedıgım dosyaları nereye saklamalıyım?
3. usb ye dosya atıp aynı zamanda ebllek olarak kullanabılırmıyım? mesela ıso olarak urdum takınca calıstırıyorum ama bazı ozel kucuk dosyarılımıda aynı anda bunda tasımak ıstıyorum usb mın ıcıne gırıp koyabılırmıyım?
4. dıyelımkı bır zaman gectı ve ben tamamen dondum lınuxa ve usbmde duzenlenmıs guzel bır lınuxum var bunu bılgısayara curt dıye aktarıp kullana bılırmıyım? kolay olur mu? veya baska usb ye bunu aynı sekılde aktara bılırmıyım?
5. önerirmisiniz
6.takip etmem gereken forum var mı
7. aynı anda başka paketlerini kullanailirmiyim? mesela ben biolinux kullanıcam ancak uberstudent gibi hoşuma giden birkaç sürümü de var bunları kullanmak istediğimde aynı usb içine kursam olur mu?
not: hepsine cevap vermeseniz bile aklınızda varsa bir tavsiye onuda yazsanız olur, 150 lik ssd var, intel mobl işlemcim 8 gb 1600 lük ram,
-
Benim evimde 2 adet pc var bunlara ESXI kurdum üzerinde bir sürü VM var o şekilde çalışıyorum ama senin maddi durumun olmayabilir veya uğraşmak istemeyebilirsin. Benim önerim ayrı bir Hdd alıp ona linux kurup dual boot takılman ama olmazsa sanallaştırmayı kullan o da olmazsa USB
-
USB ile kullanamazsın hocam. O işi geç. En kral USB belleği getirsen de yavaş kalacak.
HDD/SDD üzerine kur laptopta dual boot kullan. Zaten SDD varsa dadından yenmez.
USB kullanma dediğim için diğer sorularını cevaplamıyorum.
-
erebos bunu yazdı
Python da ilerlemeye başladım ancak bir çok bioinformatik kaynağı ve hoca "nöö vindovs mu,cahil pislik" tarzinda tepki veriyo ve biraz araştırınca linux epey güzel geldi, özelliklede benim için, yani benim bi bilgisayardan beklentim kullanım kolaylığı ve stabil olması yoksa oyunmuş ekran kartıymış felan değil, ben linux u öcü gibi sanıyodum hiç birşeyi çalıştıramam gibime geliyodu ancak öyle ubuntu paketleri varki yok yok içinde hal böyle olunca geçeyim dedim ancak yükleme işine cesaret edemedim şu UEFI modu yuzunden ancak kullanmak ıstedıgım ubuntu LIVE olarak calısabılıyomus, biraz araştırdım çok güzel geldi, şimdi bir kaç sorum olacak.
1.Kullandığım usb fark eder mi? yani yazım hızı okuma hızı düşük bir usb alsam mesela bu akrtlıklar var acayip ince cüzdanımda taşıyorum süper oluyo ona kursam nasıl olur?
2. Anladığım kadarıyla bu sadece arayüzü değiştiriyor mesela ben bunu senın bılgısayara taksam onuda oyle kullanırım, bu yüzden mesela ben ubuntuda iken atıyorum biraz yer açıyım dedım bir kaç dosya sildim wındows a geçince o dosyalar olmaz değil mi?, ama mesela ben ubuntunun ıcınde ozel kullandıgım programlarda bazı seyler degıstırdım o zaman ne olacak? mesela mendeleyi kaldırdım wındows a dondugumde mendeley durur mu? yanı hangı dosyalar ortak kullanılabılıyo ve ben bu flash ı taktıkgımda kesınlıkle bulunmasını ıstedıgım dosyaları nereye saklamalıyım?
3. usb ye dosya atıp aynı zamanda ebllek olarak kullanabılırmıyım? mesela ıso olarak urdum takınca calıstırıyorum ama bazı ozel kucuk dosyarılımıda aynı anda bunda tasımak ıstıyorum usb mın ıcıne gırıp koyabılırmıyım?
4. dıyelımkı bır zaman gectı ve ben tamamen dondum lınuxa ve usbmde duzenlenmıs guzel bır lınuxum var bunu bılgısayara curt dıye aktarıp kullana bılırmıyım? kolay olur mu? veya baska usb ye bunu aynı sekılde aktara bılırmıyım?
5. önerirmisiniz
6.takip etmem gereken forum var mı
7. aynı anda başka paketlerini kullanailirmiyim? mesela ben biolinux kullanıcam ancak uberstudent gibi hoşuma giden birkaç sürümü de var bunları kullanmak istediğimde aynı usb içine kursam olur mu?
not: hepsine cevap vermeseniz bile aklınızda varsa bir tavsiye onuda yazsanız olur, 150 lik ssd var, intel mobl işlemcim 8 gb 1600 lük ram,
1. Fark eder. Hızlı usb bellek kullanırsan çok problem yok, iyi bir kullanıcı deneyimi yaşayabilirsin. Örneğin Hirens boot cd'deki parted magic'i bir dene.
2. Arayüzü değiştirmiyor. Linux bağlandığı her disk üzerinde işlem yapabilir. Fakat linux ve windowsun disk bölümleri farklı olduğundan zaten diğer diskteki dosyalara dokunmazsan bir şey olmaz.
3. Evet, usb'nin bir kısmını kendi dosyaların için ayırabilirsin fakat windows her bölümlendirme tablosunu beğenmez flash diskler için. Şöyle olsa windows tanımayabilir o alanı:
- /boot
- /
- FAT32 başka bir bölüm.
O fat32 bölümü kullanabilmen lazım hem linux hem windowsta ama windows cıngar çıkarabilir.
4. Olur, biraz uğraşman gerekecek yalnız. Sabit diskte ext4 ve swap bölümleri oluşturursun windowsun haricinde. Flashtaki dosyaları kopyalarsın, grub'u yüklersin vs. Fakat yeni kurulum yapman daha kısa sürer gibime geldi.
5. Eldeki şartlar bunu gerektiriyorsa neden olmasın.
6. Yok. enderunix, belgeler.org vs. yeterli. Forum olarak zaten kuracağın dağıtımın formuna sıklıkla başvuracaksın.
7. Pakete bağlı. Genel anlamda bu linuxu ve paket yönetimini ilgilendiren durum. Aynı paketin birkaç sürümünü teorik olarak kullanabilirsin fakat gerçekten gerek var mı?
-
Çok teşekkür ederim hepinize
peki o zaman usb ye değılde kendı ssd me nasıl kurucam? lınk verırımısınız anlatımlı?
ben hem wındows hemde lınux kurulmasıyla alakalı o buldugum yerlerde dedıgım UEFI modu bak çalışmaz dıkkat et tarzı uyarılar vardır korktum o yüzden kuramadım