Linuxta C++ Kodlarını Derlemek(Yardım)
-
Başlıkta dediğim gibi ubuntuda c/c++ kodlarını derlemeye çalışıyorum.Linux kullanıcısı değilim ama hoca ödev verdi işte... usb bellekten ubuntuyu çalıştırıyorum şu an,g++ falan tavsiye edilmiş bende yükledim,masaüstüne c.cpp dosyası içine
#include<stdio.h>
int main()
{
printf("Merhaba linux");
}
kodlarını yazıp kaydettim ve derlemek için terminalden
#g++ -o c /home/ubuntu/Desktop/c.cpp
komutuyla derlemeye çalıştım ancak herhangi bi dosya çıkmadı ortaya. Linux altında kod derleyip çalıştırabilmem gerekiyo,hangi programları önerirsiniz? Öneriyle beraber nasıl kullanacağımı,derlediğim kodları nasıl çalıştıracağımıda söylerseniz sevinirim :)
-
derlicen çalıştırıcan vs böle 1-2 satırla yazıcağımıza,
http://suleymancelik.org/2011/05/ubuntu-11-04de-cc-kodunu-derlemek-ve-calistirmak/ al hocam google a yazınca zaten direk çıktı -
masaüstünde deneme.c diye dosya aç sonra;
#include<stdio.h>
main(){
printf("naber len dunya");
}-
Daha sonra konsola geç masaüstüne gidip dosyayı derleyip çalıştırcaz.
cd Desktop
gcc deneme.c -o cikti
chmod +x cikti
./ciktive ekranda...
chmod+x ./ kullanabilmemiz için çalıştırma izni verdik.
-
C++ derlemek icin terminalde; ' g++ -o output sourceCode.cpp ' kullanabilirsin, tabi ki kullandigin kutuphanelere gore argumanlarin sayisi artabilir.
Mesela
gcc $(mysql_config --cflags) -o out -lpthread $(mysql_config --libs) asd.c // asd.c'de <pthread.h>, <mysql.h> kullanildi. -
Görsel şeylere alışıksan Netbeans ve Eclipse'in de C/C++ eklentileri vardı, onlarda çalışabilirsin.
-
naptın hocam ??? bende c++ yükledim.
synaptic'ten g++ diye arat yükle.Sonra netbeans yükledim ve plugin kısmından c/c++ eklentilerini yükledim.Yeniden başlatttım.
g++ yükledikten sonra netbeans yükleren c ve c++ opsiyonlarını kendi yapıyor.Yinede ben yapatım dersen options kısmından c/c++ a bakabilirsin.Run'a basınca çalışır.Gerçekten rahat ve kolay.