Makine Mühendisliği - Staj Hakkında Sorular
-
Arkadaşlar malumunuz mühendislik fakültesi 2,3 sınıf öğrencileri bu yaz staj yapmak zorunda bende bursada ikamet ediyorum bu sene imalat stajı yapıcam
kafama takılan bazı sorular var. Öncelikle amacım büyük firmalarda staj yapmaktı tofaş renault gibi yerler gel görki torpil olmadığı için 2.80 küsür
ortalamaya rağmen almadılar bekçi büllüğü gibi ortada kaldık . Büyük firmalar maalesef olmadı , Bugün sıradan bir makine imalatı - saç
metal üreten bir firmaya zar zor tanıdık bulabildikte kapak attık sayılır .
Neyse gelelim esas meseleye sıradan firmalarda staj yapınca bazı arkadaşlar bunun bana olumlu şeyler bana katabileceğini söylediler.
Mesela fazla kalabalık olmadığı için mühendislere yeterince soru sorabilirmişim , kendimi geliştirme imkanım olurmuş .
Büyük firmalarda ise cihazlarla fazla haşır neşir olamazmışım daha çok işte
stajyer leri genelde ayak işlerinde kullanıyorlarmış fakat büyük fabrikalardaki cihazları sistemleri ise ömrümde bidaha göremem herhalde .
Birde şöyle yorum yapanlar oldu imalat stajını küçük firmalarda yapıp işin mantığını öğren çünkü amacımız talaşlı-talaşsız imalatı kavramak .
Artık 3. sınıfta Organizasyon stajını ise büyük fabrikalara dene diyorlar .
Bu büyük fabrikaların beni alması için daha ne yapmam lazım vallahi kafayı yedim abicim autocad,solidworks kendi alanımdaki
zorunluluğundan dolayı uğraşıyorum bunun yanı sıra office programlarına hakim sayılırım .
Ekstradan programlama,elektronik ilede uğraşıyorum ama gel gör ki elalemin kekoları dayısı şusu busu var
diye gidip onlar yerleşiyorlar . Resmen torpil olmadan hiç bi zikim olmuyor bu memlekette zaten bunun bilincinde-farkındaydım
fakat insanın kendi başına gelince gerçekten daha fena koyuyor adama .
Giderek bunalımın eşiğine sürükleniyorum gibi birşey oldu . İlk sene ailemin üzerine hiçbir mal varlığı yoktu anne baba işsiz 3 e yakın ortalama yaptık
devletimiz sağolsun bi burs veremedi ama sınıfta ne kadar ihtiyacı olmayan günde 2 paket sigara içen anası babası memur tipler varsa aldılar bursları .
Üstüne yeni mezun olunca çekeceğimiz iş bulma sıkıntıları , yeni mezun olupta 5 yıl tecrübe isteyen iş ilanları vs gördükçe
iyice saçlarım beyazladı bu yaşta ihtiyar adamlara döndük yazık valla ....
Sonuç olarak aramızda firma sahipleri olanda vardır tecrübeli mühendis abilerimizde . Siz ne gibi vasıflar istiyorsunuz bu mühendislerden ? Bari ona göre
kendimizi şekillendirelim okulda öğrendiklerimiz %80 ı kullanmıyoruz zaten iş hayatında bari kendimize adam gibi şeyler katalım . Ayrıca Büyük veya
küçük firmalarda staj yapmanın ileride işe alınmadaki etkileri nelerdir biraz tartışalım . Başlıkta uyumsuz oldu staj hakkında sorular dedik nerden nereye
geldik
-
Bahsettiğin firmalara Türkiye'nin iyi üniversitelerinin iyi öğrencilerinden yoğun ilgi olduğu için girememen normal. Yani tüm girenler torpilli de sen torpilsizsin diye giremedin gibi bir durum yok, emin ol. Bazı şirketler sadece belli bazı üniversitelerin öğrencilerini alıyor malum. Dolayısıyla moralini bozma, dediğin gibi küçük firmalarda prosesin tamamını takip etme ve bizzat içinde bulunma şansın olur. İşin her yanından anlaman gerekir, komple bir mühendis olursun. Kendi kendine adam gibi projeler üretmeye bak.
-
Eyw hocam önerilerin için sağolda keşke dediğin gibi paso Odtü,boğaziçi alsalar eywallah diyecem şirket stratejisidir okey (tartışılırda) aldıkları normalde üniversitedn
adamlar mesela tanıdık giren arkadaşlarım oldu zonguldak karaelmastan renaulta , dumlupınardan tofaşa vs vs . Elbet hepsi böyle değildirde yinede insanın
zoruna gidiyor ...
-
torpil değil referans olarak geçiyo terminolojide. dün bosch da çalişan biriyle konuştum stajerlerin %30 unu çalışanların 1. dereceden akrabalarına ayırdıklarını söyledi.
burda işler böyle yürüyor. fazla takılma.
ayrıca boğaziçindeki de makine mühendisliği midir? peeh.. ders programına bak. http://www.me.boun.edu.tr/tr/pro/curriculum.html
-
aynı dertten bende müzdaribim isdemirle görüştüm olacak gibiydi yan çiziyolar gibi :S güzel bi kontejan bulursam haber ederim kardeş :)
-
geçen sene imalat stajımda çok uğraştım büyük bir yerde yapıyım diye ama torpil olmadığından, kardan şaftı üreten akkardan da yaptım stajımı ve çok memnun kaldım. (yine tanıdık vardı da girebildim) Bu sene de işletme organizayon var yine bir çok büyük şirkete başvurdum. Eğer yine kabul edilmezsem naylon yapacam, 3 hafta tatili rezil etmeye gerek yok.
-
madrew bunu yazdı:
-----------------------------geçen sene imalat stajımda çok uğraştım büyük bir yerde yapıyım diye ama torpil olmadığından, kardan şaftı üreten akkardan da yaptım stajımı ve çok memnun kaldım. (yine tanıdık vardı da girebildim) Bu sene de işletme organizayon var yine bir çok büyük şirkete başvurdum. Eğer yine kabul edilmezsem naylon yapacam, 3 hafta tatili rezil etmeye gerek yok.
-----------------------------aynen katılıyorum hocam
-
2,80 ortalamaya rağmen kısmını anlamadım. 2,80 öyle çok bir ortalama değil ki..
Benim sana tavsiyem normal biryerde yap, olayı öğren.
Ayrıca "öğrendiklerimizin %80'ini kullanmıyoruz" diyosun ya, geri kalan %20'sini bile kullanamayan makina mühendislerini görünce sinirleniyorum.. Hacim hesaplayamayan mühendis mi olur? Oluyor işte.
-
2,80 ortalamayı inşallah dahada yükseltirim hocam önümde 2 sene falan var gerekirse okulu yarım dönem uzatırız .
Staj işi bakalım umudu kestik büyük firmalardan olmayacak gibi gözüküyor .
Dediğim gibi bir mühendisten ne ister şu şirketler ona göre kendimizi şekle şemale sokalım ?
Tasarım programlarımı , yabancı dil mi ?
Bir muhendisiz.net var bayaa kaliteli dökümanlar var onada üye olamıyoruz arkadaş