Malzeme - Ürün İhtiyaç Listesi
-
Arkadaşlar;
Otomasyon sistemi ile yönetilen bir kurumda çalışan bir teknik sorumlunun ihtiyacı olan malzemeler nelerdir?
Binadaki bütün teknik konulardan sorumlu, klimasından tutun, havalandırma sistemine, masa sandalye sisteminden tutun hareketli - sabit mobilyalarına, mekanik bölümden tutun elektrik bölümüne kadar. Gün gelecek priz değişecek, gün gelecek klima kumandasına müdahale edecek. Gün gelecek kapı sökecek. 11.000 m2 bir hizmet binası, tamamen otomasyon ile yönetiliyor.
- Şarjlı Matkap
- T Tipi Alyan
- Açık Anahtar
- V.b.
Tşk.ler
-
Hocam benim kullandığım takımları gün gelicek sende kullanıcaksın ben yazayım sen arasından seçersin
Hıtachı Dh 24pc3 veya Dewalt D25013K alıyorsun bir tane,(Tercihen Hıtachı seridir ve daha kuvvetlidir)=matkapı napıcam dersen illaki lazım olucak
Hıltı'nin sfh serisinden bir adet şarjlı vidalama veya dewaltın şarjlıları da güzel hıtachı de kullandım ama çabuk dağlıyordu diğerlerine göre
Yeri geldiğinde elektrik işlerinde kullanabileceğin için aşağıdaki listedekilerin izeltaş ve ya knıpex olması emniyet açısından gerekli hocam
Pense,Yan Keski,Kargaburun,Kontrol Kalemi,Düz Tornavida,Yıldız Tornovida,Elektronikçi tornavida seti,Ayrıca bits tutucu tornavidalarda çok kullanışlı oluyor,Küçük Çekiç,Metre,Şarjlı El Feneri
Yeri geldiğinde her türlü ölçümü yapabilmen için kaliteli şaşmaz bir avometre,genelde ampermetre kısmını çok kullanıyorsan pensampermetre de olabilir..
Piyasada bulabiliyorsan eğer WELLER,bulamıyorsan SONAR lekim makinası+lehim teli+ pastası v.s
Her türlü bilimum anahtar çeşitleri:İki ağız,Yıldız,Allen,Cırcır,Düz filan
Ayrıca böyle büyük bi yerde mengene,işkence de gün gelip lazım olabilitesi var,
Şimdilik benim aklıma bunlar geliyor hocam,sen yine de bir aşağıdaki hırdavat sitesine göz at boş bi zamanda illaki gözüne takılan bişiler olucaktır...
kabadayi09 tarafından 18/Eki/12 21:19 tarihinde düzenlenmiştir -
neyi alacaksan kalitelisini almaya bak hacı. bi alyan var bende paslanmış vidayı çıkarmaya uğraşırken yamuldu. ağzı sıyırdı...
@kabadayı09 gereken herşeyi yazmış. ama en önemli şeyi unutmuş. japon hazretleri (: 502 yada bulabilirsen 602'den mutlaka al. bide sıcak silikon veya normal şeffaf silikonda al. ummadığın yerlerde iş görür.
yan keski ve penseyi "knipex" marka almaya bak. tecrübeyle sabittir senelerdir kullanıyorum hala tık yok keskinliğinide kaybetmedi.
-
Kendimce bir liste oluşturdum; varsa başka eksiğim size zahmet :)
1) ŞARJLI VİDALAMA – ( YEDEK BATARYALI )
2) T – TİP ALYAN ANAHTAR TAKIMI
3) AÇIK ANAHTAR TAKIMI
4) YILDIZ ANAHTAR TAKIMI
5) PENSE TAKIMI – ( PENSE + YAN KESKİ + KARGA BURUN )
6) YILDIZ TORNAVİDA TAKIMI
7) DÜZ TORNAVİDA TAKIMI
8) KERPETEN
9) PLASTİK TOKMAK – ( İZ – LEKE BIRAKMAYAN )
10) TEMASSIZ KONTROL KALEMİ
11) KABLO TEST - TESPİT CİHAZI
12) AVOMETRE [ AMPER + VOLT + OHM ÖLÇMEK İÇİN ) – ( OPSİYONEL )
13) ELEKTRONİKÇİ TORNAVİDA SETİ
14) KÜÇÜK ÇEKİÇ
15) SU TERAZİSİ
16) GAZ KAÇAK DEDEKTÖRÜ – ( OPSİYONEL )
-
tabikide rf 45 pensesi
-
ölçü aleti
cımbız
lehim pompası
mutelif direnç
mutelif kondansatör
pil vs. (kumandalar için genellikle sık karşılacaksındır )
kompresör lasım olacaktır tozlu malzemeleri temizlemek için ideal..
-
jawsap67 bunu yazdı
tabikide rf 45 pensesi
kabadayi09 tarafından 18/Eki/12 22:14 tarihinde düzenlenmiştir
ve rf 45 tester -
Senin malzemeden çok akla ihtiyacın var. Evet bazen amelelik yapman gerekeceksede senin asıl görevin sistemi ayakta tutmaktır. Bakım, tamir öncelikli varoluş nedenin değil.
Binada bulunan tüm makine ve cihazların envarterini çıkar. Bunların firmaları ile bakım anlaşmaları yaptır. Bu şekilde işcilik+malzemede epey epey rahatlarsın.8lnanın elektrik ve tesisat projelerini bulabilirsen çok rahat edersin. Dostum bir insan herşey olamaz. Klima başka şeydir asansör yada yerel ağ başka başka şeylerdir. Her şeyin kullanma klavuzunu bul ve sakla. Fırsatın varsa tarayıp bilgisayarada at zira o b.kyiyen kitapcıklar çok çabuk kayboluyor.
Yapı yeniyse veya yeni birşeyler alınacaksa fabrikasında eğitim iste. Mesela bahsettiğin büyüklükteki bir yerin telefon santrali, jeneratörü vb. büyük olur. Alırken fabrika eğitimi şartı koyarsan sorun olmaz. Bu şekilde telefon santralinde dış hat yetkisi nasıl verilir, paralel operatör nasıl tanımlanır yada jeneratörün fitresi nasıl değişir, mazotu nasıl takip edilir gibi basit şeyleri öğrenirsin.
Takım ve yedek parça alacaksın mutlaka ama ilaki ne almalıyım dersen önce en az 2 takım ( o büyüklükteki yerde tek olmassın herhalde) uzak mesafe senao telefonlardan al. çatı anteni olsun ki çok daha kaliteli ve duvarlardan katlardan etkilenmeden konuşusun. Sürekli tesis içinde olacağından sana ulaşmalarını garanti etmelisin. Ayrıca birkaç tanede pmr telsiz alabilirsin. Elektrik kesintilerinde senao lar çalışmayabilir. Acil durumlarıda hesaba kat. -
Olgunisik bunu yazdıSenin malzemeden çok akla ihtiyacın var. Evet bazen amelelik yapman gerekeceksede senin asıl görevin sistemi ayakta tutmaktır. Bakım, tamir öncelikli varoluş nedenin değil.
Binada bulunan tüm makine ve cihazların envarterini çıkar. Bunların firmaları ile bakım anlaşmaları yaptır. Bu şekilde işcilik+malzemede epey epey rahatlarsın.8lnanın elektrik ve tesisat projelerini bulabilirsen çok rahat edersin. Dostum bir insan herşey olamaz. Klima başka şeydir asansör yada yerel ağ başka başka şeylerdir. Her şeyin kullanma klavuzunu bul ve sakla. Fırsatın varsa tarayıp bilgisayarada at zira o b.kyiyen kitapcıklar çok çabuk kayboluyor.
Yapı yeniyse veya yeni birşeyler alınacaksa fabrikasında eğitim iste. Mesela bahsettiğin büyüklükteki bir yerin telefon santrali, jeneratörü vb. büyük olur. Alırken fabrika eğitimi şartı koyarsan sorun olmaz. Bu şekilde telefon santralinde dış hat yetkisi nasıl verilir, paralel operatör nasıl tanımlanır yada jeneratörün fitresi nasıl değişir, mazotu nasıl takip edilir gibi basit şeyleri öğrenirsin.
Takım ve yedek parça alacaksın mutlaka ama ilaki ne almalıyım dersen önce en az 2 takım ( o büyüklükteki yerde tek olmassın herhalde) uzak mesafe senao telefonlardan al. çatı anteni olsun ki çok daha kaliteli ve duvarlardan katlardan etkilenmeden konuşusun. Sürekli tesis içinde olacağından sana ulaşmalarını garanti etmelisin. Ayrıca birkaç tanede pmr telsiz alabilirsin. Elektrik kesintilerinde senao lar çalışmayabilir. Acil durumlarıda hesaba kat.Başkan son derece haklısın ama detaya inmeden sana şunu söyleyim; 2 yıllık myo muhasebe mezunuyum, şuan muhasebe yaptığım işin % de 1'i. Bina bitti bitecek, günde 14-15 saat mesaim var, hafta sonum yok, bayram tatilim yok. Rölave çıkarmak, çizim yapmak, iş kontrolü, metraj kontrolü, yazışmalar, ödemeler, bütçe planları, mühendislik, mimarlık ne ve hatta makam şoförlüğü yapıyorum :)
Dediğim gibi bina akıllı bina, her radyatörde selenoid vana, her kanalda damper, yangın dedektörü, duman dedektörü, aklına ne gelirse var.
Bunları zaten otomasyondan idare edicem, ama kurum yapısı itibari ile şu an için ilk müdaheleler bende :)
Avaya marka santral aldım, ip tabanlı, telefon zaten telsiz - bas konuş özellikli onda sorun yok. Her katta access point var mükemmel ötesi bir alet, telsize hiç gerek yok.
Asansörlerin eğitimlerini aldım, jeneratörlerin eğitimini aldım, klima santralleri, chillerler, bunların eğitimini aldım, kendimce bir nevi ilk müdahale protokol listeleri hazırlıyorum, yazılı ve görsel.
Dediğim gibi bunları ilk müdahale için alıyorum, zaten sanırım bir tane el altına tekniker yada ne bileyim bir eleman alıcam.
Ayrıca rf 45 dediğiniz RG 45 olmasın :)
YaSevYaTerkEt tarafından 18/Eki/12 22:25 tarihinde düzenlenmiştir -
ölçü aleti fluke avometre
klemens tornavidası; ucu ince özel tornavida (bu arada kontrol kalemi kullanmanı tavsiye etmiyorum ölçü aleti kullan).
plc varsa; bilgisayar, bağlantı kablosu, yazılım.
diş açmak için pafta; kesinlikle bazen çok işe yarıyor.
Klimalar için klima gazı
ufak tefek yedek parçaları da bulundurun bence; dediğin gibi priz olabilir kablo olabilir rulman ıvır zıvır şeyler
mıknatıs; bir gün işine yarayacak
sekman pensesi içten ve dıştan olmak üzere
lokma takımı da gerekli olabilir küçük büyük olarak
şimdilik bu kadar
-
Ben demedim rf 45. Valla demedim. :-)
avaya marka santrali keşke almasaydın. şu anda Türkiyenin ve bence Dünyanın en iyi telefon santrali Karel ucap. Geri verme şansın varsa ver o santrali. Ucap farklıdır. Aboneye telefon kablosu çekmessin. Abone her masa oda değiştirdiğlnde sende uç değiştirmeye çalışmassın. fax almak, kağıt sıkıştı gibi sorunların olmaz. Dahili fax sunucusu, IM Sunucusu vardırki süperdir. 'telefoncu lazım' gibi birşey asla duymassın.
Katlarda sanırım dect baz istasyonu vardır. Access point demişsin ama sip telefonlar access point te iyi çalışmaz. Hala senao da yada pmr de ısrarcıyım zlra elektrik kesildiğinde, sistem odasında tamir bakım olduğunda ister dect ister access point iletişimin kesilebilir.
Uzaktan izleme ekranları, tekrarlayıcı paneller vb. kullanan sürüyle cihazın var. Teknisyen odasına bunları çektir. Cihaza gitmeden ekranıına ulaşır sanki yanındaymış gibi paneline müsahale edebilirsin. Alarm ve hatalarını anında görürsün. Bazı cihazların mesela ups lerin snmp protokolünü kullanabiecek adaptörlere sahiptir. Bilgisayarından gerçek zamanlı taki edebilirsin. Benim kullandığım bir ups yi görmek istersen tarayıcının adres satırına http://212.156.94.238:9000/ yaz ve ups min temel parametrelerini gör. Gelişmiş ayarlar içln şlfre isteyecektir. Hatta gprs modülü bile var bu cihazların. Düşünki çok sayıda ups in var. Sana akülerim arızalı, yük dengesiz, çıkış şalterim açtı yükü besleyemiyorum diyerek e-posta hatta sms atıyorlar. öyle güzel makineler. Yangın santralin için ön alarm desteğini aktif et ve mutlaka tekrarlayıcı panel bağlat. Salağın biri odada sigara içiyor diye alarmı çalıştırıp binayı inletmek istemiyorsan tekrarlayıcı panelin olsun. Yine bazı yangın alarm santralleri ' 3.katta muhasebe servisi 324 nolu odada camın kenarında duman algılandı' gibi sms atabiliyor. Hatta telefonla bile arıyor. Sende binayı panikletmeden 'söndür lan o sigarayı' diyerek hatalı alarmı iptal edebiliyorsun.
Klima santralin başka deyişle vrf sistemin vardır. Mutlaka uzaktan izleme paneli de vardır. Klima sistemi hassastır takip etmek önemlidir. Firmasından fitre temizliği ve değişimi ile ilgili bilgileri al. Ayrıca yedek parç olarak bolca fitren olsun.
Güvenlik kamerası sistemlerin yedekli olsun analog isw dvr, ıp ise nvr lerin gerçek zamanlı uzak yedekleme yada uzak ftp yedekleme desteğini kullan. Büyük yerlerde olası kamera, kayıt cihazı arızaları çok oluyor.
Yazmaktan parmaklarım yoruldu. çoştukca çoştum.