Matematikçi Abiler Ablalar....
-
jacobian matrixinin çıakrılışı hakkında internetten bir döküman yada konu anlatımı.
yada hiç olmadı biri burdan anımsatabilecek şekilde bahsedebilirmi acil lazım kaynak bulamıyorum...
ModS: Konuları doğru yere açmaya özen gösterelim. -
patates bunu yazdı
jacobian matrixinin çıakrılışı hakkında internetten bir döküman yada konu anlatımı.
yada hiç olmadı biri burdan anımsatabilecek şekilde bahsedebilirmi acil lazım kaynak bulamıyorum...
mustafa balcı analiz 1
veya yüksek matematik 1 veya 2 de vardı.
-
-
Hocam vektör fonksiyonunun vektör fonksiyonuna göre türevini mi alacağız, matrisin matrise göre jacobian transformunu mu yapacağız, yoksa Tylor dinamiği çözeceğiz?
izzmarit tarafından 07/Kas/12 23:35 tarihinde düzenlenmiştir -
-
vektör fonksiyonunun vektör fonksiyonuna göre türevini alacağız
ayrıca balcının kitabında bulamadım maalesef :/ -
Dostum nasil kullanildigini mi soruyorsun?
Eger oyleyse, z= x+y , w= x-y dersek, jacobianin ici, matris ilk satir dz/dx ve dz/dy olur. Ikinci satir ise, dw/dx ve dw/dy dir. Bu iki boyutlu x,y vektorleri icin.
Ben yanlis anlamis da olabilirim.
-
Gradient operatörünü grad(fonksiyon) olarak göstereceğim. Bir xy düzleminde, bir f(x,y) fonksiyonumuz olsun, x'in birim vektörü i ve y'nin birim vekötür j olamak üzere, x ve y, u ve v'ye bağlı x(u,v) ve y(u,v) fonksiyonları olsunlar. Bir f(x,y) fonksiyonu, xy düzleminden uv düzlemine taşındığında, eğer x ve y, u ve v bağımsız değişkenine bağlı fonksiyonlar ise, fonksiyonun alanında bir değişim meydana gelecektir. Bu değişimin sebebi, x'in ve y'nin, u ve v değişkenlerine bağlı olarak farklı değerler alabilmesinden kaynaklıdır. Birden fazla değişkenli fonksiyonlarda değişimi gösteren gradiyentleri x ve y için alalım. Burada gradiyentleri u ve v eksenlerine göre alacağımızdan, gradiyent operatörü (a/au, a/av) şeklinde olacaktır. (Buradaki a, kısmi türevin notasyonudur.) x(u,v) fonksiyonunun u,v eksenlerindeki gradiyenti grad(x)=(ax/au,ax/av), y(u,v)'nin ise grad(y)=(ay/au, ay/av) şeklinde olur. Bu gradiyent vektörlerinin tanımladığı alan ise, a(x,y)/a(u,v) oranını verecektir. Bu alanı bulmak için, iki grantiyenti çapraz çarpım ile çarparsak, (Bkz; çapraz çarpımım özelliği.) (ax/au,ax/av)x(ay/au, ay/av)=(ax/au).(ay/av)-(ax/av).(ay/au) eşitliği elde edilir.
Umarım yardımcı olabilmişimdir.